Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2855
De la 07 Ianuarie 2003
123968479

Editorial

100 de ani de puţine bucurii şi multă durere

  • Ioan Rotundu
  • 26 March 2018, 23:00

Astăzi, 27 martie 1918, se împlinesc 100 de ani de la revenirea Basarabiei la ţara mamă numită România. Desprins din Principatul Moldovei la 1812, ţinutul dintre Prut şi Nistru numit Basarabia a stat sub stăpânirea ţaristă vreme de 106 ani, timp în care încercările disperate ale ţarului Rusiei de a rusifica gubernia Basarabia au eşuat. Spiritul românesc, conştiinţa de neam şi ţară, limba şi cultura n-au putut fi îngenuncheate de către administraţia ţaristă.
Dacă la 18132 durerea desprinderii de Moldova lui Ştefan a venit de la Moscova, tot de la Moscova avea să vină şi vestea bucuriei că Rusia ţaristă s-a prăbuşit şi că a sosit momentul istoric ca reîntregirea neamului moldovenilor să se producă grabnic, până ce oportunitatea oferită de istorie nu fie irosită în beneficiul noii Ruse bolşevice care creştea în putere.
O mână de adevăraţi români, de mari patrioţi, au parcurs o serie de paşi premergători unirii. Mai întâi s-a declarat independenţa Moldovei faţă de Rusia şi intitularea ei Republica democrată Moldovenească. S-a format prima fostă de conducere a proaspetei ţări independente sub numele de Sfatul Ţării, un Parlament avându-l ca preşedinte pe Ion Inculeţ.
La Iaşi, unde se afla evacuat Guvernul României condus de Alexandru Marghiloman ca prim-ministru, alţi mari patrioţi basarabeni refugiaţi din Basarabia din cauza prigoanei ţariste s-au pus în slujba curentului unionist, ajutându-i pe cei din Sfatul Ţării să negocieze unirea cu Regatul României care, teritorial, se restrânsese practic la ce-a mai rămas din Moldova dintre Carpaţi şi Prut, sudul ţării fiind ocupat de nemţi şi bulgari.
Un rol important în înfăptuirea unirii l-a jucat Constantin Stere, basarabean refugiat în România după ce a fost închis şi deportat timp de 6 ani în Siberia, pedepsit de ţar pentru că s-a raliat curentului narodnicist.
Stere a fost cel care a avut un rol determinant în conceptul Declaraţiei de unire. Iată cum a fost gândit începutul acestui document de o covârşitoare importanţă istorică:
„„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de Neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa România.”
Declaraţia de unire a fost semnată de Ion Inculeţ în calitate de preşedinte al Sfatului Ţării, de Pantelimon Halipa vicepreşedinte şi Ion Buzdugan secretar. Preşedinţia Sfatului Ţării avea să fie preluată de Constantin Stere şi apoi Pantelimon Halipa, aceşti doi asigurând cadrul juridic şi administrativ de înfăptuire a unirii.
După semnarea Declaraţiei de unire, graniţa de pe Prut a dispărut dar nu pentru mult timp. La Moscova se consolida puterea bolşevică iar dorinţa de refacere a imperiului ţarist, de această dată guvernat de o ideologie care avea să se dovedească a fi cea mai sângeroasă di n istoria lumii, ameninţa cu acapararea de noi teritorii.
Nori negri se adunau din nou deasupra teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru. Frigul Siberiei avea să curme zeci de mii de vieţi. Politica bolşevicilor de deznaţionalizare a Basarabiei fiind una extrem de crudă şi inumană. La 28 iunie n1940 Stalin, casapul omenirii în numele ideologiei comuniste, avea să ocupe Basarabia pe care România o va recupera după un an pentru a o pierde apoi până în zilele noastre. Istoria dă semne că a sosit momentul reîntregirii ţării cu teritoriul Basarabiei.
Moldovenii dintre Prut şi Nistru îşi manifestă dorinţa de unire. Scăpaţi de sub puterea bolşevică, înspăimântaţi de autoritarismul lui Putin, basarabenii îşi caută salvarea cerând fraţilor români să-i primească acasă.
Din nefericire pentru ei, România actuală se află sub controlul unei puteri malefice, un amestec de bolşevism cu manifestări dictatoriale, o putere care urăşte tot mai mult libertăţile şi drepturile cetăţeneşti ca fundamente ale democraţiei şi ale statului de drept.
Actuala clasă politică cu rădăcini adânc înfipte în ideologia socialistă este de fapt o continuare a bolşevismului în formă balcanizată, prioritatea ei fiind privilegiile puterii şi nu interesul naţional de reîntregire a României aşa cum a fost ea creată de înaintaşii anului 1918.
Numai o voinţă populară exprimată în masă, capabilă să învingă forţele malefice ale actualei clase politice, poate înfăptui unirea. Nu Bruxelles, nu Putin, nu americanii trebuie să binecuvânteze unirea. Binecuvântarea trebuie să vină din interiorul nostru, trebuie să fie rodul voinţei noastre frăţeşti aşa cum am demonstrat-o de-a lungul istoriei noastre ori de câte o0ri a fost nevoie să ne apărăm identitatea naţională şi teritoriile pe care le locuim de mii de ani. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Muzeul Judeţean Botoşani în întâmpinarea Centenarului
Bancul zilei: Becaliană
Horoscopul zilei de 27.03.2018
Vicepremierul Paul Stănescu: În această lună vom veni cu o lege a achizițiilor publice.
Robert Negoiță, președinte al Asociațiilor Municipiilor, ar vrea o unitate centralizată de achiziţii publice
Regimul fiscal al microîntreprinderilor sub semnul incertitudinii
Dragnea la învestirea lui Trump: cum descrie New York Times
o schemă prin care accesul la președintele SUA ar fi fost folosit ca ”premiu pentru potențialii clienți” ai unui om de afaceri
Din 1 aprilie 2018, plafonul pentru scutirea de TVA va fi de 300.000 lei.
Vezi ce se schimbă în cazul cesiunilor de creanță vândute în pierdere dar și alte modificări fiscale recente
Schweighofer vinde pădurile pe care le deține în România către grupul suedez GreenGold
Probleme în lanț la Nuclearelectrica.
Dupa oprirea controlata a Unității 1 de la Cernavodă, și puterea Unității 2 a fost redusă la 55%
Transgaz- un nou record negativ în privința investițiilor:
Dosarul Skripal, val de expulzări de diplomați rusi:
Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata
Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România
de la 27 martie 1918
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog