Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11579
De la 07 Ianuarie 2003
114976207

Puţină lumină în întunericul unde se ascund jefuitorii pădurilor

  • Ioan Rotundu
  • 31 March 2023, 17:52

Unul dintre oamenii de afaceri care a licitat şi obţinut contracte de tăiere a arborilor de pe picior din pădurile judeţului nostru aflate în proprietatea unor firme străine s-a arătat dispus să vorbească despre modul cum se derulează aceste afaceri ce aduc firmelor câştiguri uriaşe şi nouă pagube imense prin defrişarea pădurilor şi a schimbărilor climaterice.
De la el am aflat că defrişările pădurilor din zona Schitului Balş aparţin Unităţii de producţie - Xll Frumuşica care are mai multe cantoane (Frumuşica, Berescu, Aramă etc.) Această Unitate de producţie este subordonată Districtului Iaşi care aparţine de Regiunea Nord - Est a proprietarului IKEA Group, firmă suedeză. Aceste proprietăţi au fost periodic deţinute de:
1. Greengold, firmă suedeză, care au făcut tot felul de manevre şi ilegalităţi pentru achiziţionare. Sursa mi-a dat ca exemplu cazul celor 800 hectare pădure de pe teritoriul comunei Suliţa care au fost tranzacţionate cu ajutorul lui Costinel Ciubotaru primarul din perioada 2006-2008 care a aranjat obţinerea in regim de urgenţă a Certificatul de Proprietate foştilor proprietari evrei, mai bine zis urmaşilor acestora.
Greengold doar a plătit, nemerniciile şi ilegalităţile le-au făcut primarii ca Ciubotaru, funcţionari bugetari din primării, funcţionarii din cadrul RomSilva şi, bineînţeles, având sprijinul total al celor din OCPI. Greengold a făcut ce era mai greu şi murdar, mituindu-i pe bugetari şi obţinând intr-un final peste 30.000 hectare pădure.
2. IKEA GROUP este firma curată şi iubită de toţi romanii, care a cumpărat tot ce a prăduit Greengold. În perioada 2014 -2021, cunoscuta firmă suedeză a preluat pădurile ,le-au securizat cu şanţuri perimetrale, au organizat paza proprietăţilor cu personal calificat (au pregătit şi instruit la Braşov tineri absolvenţi ai instituţiilor silvice de învăţământ).
Au procedat aşa pentru că nu mai aveau încredere în cei care au fost mituiţi şi le-au făcut posibilă hoţia să le administreze şi să le păzească pădurea. I-au dat afară pe cei vechi, cunoscători ai culiselor tranzacţiilor, şi au adus pădurari şi specialişti tineri. Cu acest personal, IKEA a plantat şi întreţinut mai multe sute de hectare cu puieţi de stejar. La Suliţa, în cantonul Poieniţa, s-au plantat cu puieţi de stejar peste 20 hectare şi nu numai la Suliţa. În aceiaşi perioadă IKEA a implementat Programul FSC care are ca finalitate scumpirea cu aprox. 20% a lemnului şi derivatelor acestuia.
Prin acest Program FSC se impune foarte drastic respectarea normelor de mediu şi faună, avantaje pentru locuitorii din localităţile adiacente pădurilor etc. În realitate au blocat toate drumurile, nimeni nu are acces să culeagă din pădure câţiva ghiocei, despre cules bureţi, ciuperci sau un braţ de uscături nici pomeneală.
Acest program a creat o nouă categorie de infractori şi braconieri care acţionează acum practicând vechile metehne ale foştilor pădurari (fură şi vând lemn, pun laţuri şi prind căprioare şi ce mai pică la sfârşitul zilei . Aceştia sunt pe o proprietate privată, nimeni nu are acces şi ei fac ce vor ei pe domeniul administrat. Defrişările care le-am sesizat în zona Schitului Balş sunt în cantoane a căror pădurari sunt mai presus de orişice lege şi regulament.
3. Din 2021,cel mai mare proprietar nu mai este cunoscuta firmă suedeză şi partenerii acestora austrieci, ci este o altă Mărie cu aceiaşi pălărie, respectiv firma Ingka Investments România care are acelaşi sediu in care a funcţionat IKEA, acelaşi personal de conducere şi aceiaşi pădurari care fură zi şi noapte in detrimentul ”proprietarilor” şi umilesc locuitorii din satele care până mai ieri îşi spuneau c㠔codrul e frate cu romanul”
Joi, 30 martie a.c., am descoperit în pădurea cuprinsă între localităţile Guranda, Bivolari, Brăteni, Buhăceni, imensa pădure pe unde a hălăduit haiducul Coroi cu banda sa, grămezi masive de lemn esenţă tare, grămezi de ordinul miilor de m.c.
Stivele stau pitite strategic la distanţă de drumul de acces ca să nu poată fi observate de trecători decât numai dacă eşti extrem de atent. Stivele provin din tăieri de arbori esenţă tare din apropierea satului Brăteni. Tăierile sunt pe raza Cantonului Şoldăneşti – Dobârceni şi aparţin de firma suedeză Ingka Investments România.
În zonă era parcat, tot strategic, un autoturism cu număr de Bucureşti iar bărbatul aflat în preajma lui m-a luat la întrebări de ce filmez şi fotografiez că nu am voie pentru că este proprietate privată. Eu mi-am făcut treaba, adică am fotografiat şi filmat de pe drumul judeţean care este public.
Cred că am reuşit să fac puţină lumină în întunericul unde stau ascunşi jefuitorii pădurilor noastre, jefuitori care se bucură de protecţia autorităţilor statului, corupţia fiind în plină vegetaţie.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul săptămânii: Pur cazonă
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 27.03 – 2.044.2023
Cum rămâne cu cei care i-au protejat pe comisarii corupţi?
Ioan Rotundu
Veşti triste şi vesele de la Schitul Balş
Ioan Rotundu
um sunt jefuite pădurile botoşănene
Ioan Rotundu
Ample percheziţii ale DNA la Garda de Mediu şi SGA Botoşani
Ioan Rotundu
De la „Noaptea, ca hoţii!” la „Dimineaţa, ca hoţii”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă