Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10344
De la 07 Ianuarie 2003
118489570

Pentru că salariul minim pe economie a crescut prea mult

Oamenii de afaceri străini îşi închid fabricile

  • aproape 1000 de salariaţi lăsaţi fără loc de muncă în prag de iarnă
  • 26 November 2007, 23:00

Aproximativ o mie de salariaţi din două localităţi din judeţ riscă să rămână fără un loc de muncă după ce societăţile la care sunt angajaţi i-au disponibilizat. Din acest motiv ei vor fi incluşi în cadrul unui program de consiliere oferit de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani.
Societatea de confecţii Cantex Darabani a anunţat Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă cu privire la faptul că va disponibiliza cei 740 de angajaţi pe care îi are. Concedierea se va face începând cu data de 17 decembrie.
"La Cantex se închide fabrica şi noi va trebui să oferim servicii de informare, consiliere şi să îi ajutăm să îşi găsească un nou loc de muncă. Având în vedere că pe piaţa muncii din Botoşani au fost solicitate destul de multe locuri de operator confecţioner sperăm că ei vor avea disponibilitatea să se deplaseze de la Darabani la Botoşani", a declarat Iulia Cocriş, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani. Doar 60 dintre angajaţii disponibilizaţi de la Cantex Darabani au domiciliul în Botoşani. Din acest motiv acestora le va fi mult mai uşor să îşi găsească un loc de muncă în municipiul fără să mai fie nevoiţi să facă naveta.
Contactat telefonic, primarul Darabanilor Cornel Aroşoaie, s-a arătat total dezamăgit de situaţia creată. Peste 400 din muncitorii care vor fi disponibilizaţi de firma franceză sunt orăşeni. Majoritatea dintre ei au angajat credite bancare, iar acum nu se ştie cum vor face faţă situaţiei. „Muncitorii erau mulţumiţi cu cât câştigau. Numai că, majorarea salariului minim pe economie la insistenţa sindicatelor, i-a adus pe francezi în situaţia de a constata că nu se mai merită să menţină fabrica în Darabani şi în România. pozaProbabil se vor muta în Republica Moldova sau Ucraina, unde forţa de muncă a devenit mai ieftină decât cea din România” – este de părere primarul Aroşoaie.
De menţionat că societatea Cantex, controlată de patroni francezi, este fosta fabrică Filatura Darabani, ce a falimentat imediat după 1990, în lipsă de comenzi. Peste zece ani fabrica a rămas de izbelişte (foto), până ce, în urmă cu patru ani, au venit francezii şi au cumpărat. Ei au renovat fabrica din temelii, lucrare de amploare efectuată de către firma botoşăneană de construcţii Victor Construct.
O altă societate care a anunţat disponibilizări, dar numai pentru perioada sezonului rece, este Agromex Suliţa. Aici urmează să fie disponibilizaţi 54 de mecanizatori agricoli, la care se adaugă contabilii şi gestionarii.
La societatea din Suliţa disponibilizarea angajaţilor s-a făcut doar temporar, din cauza sezonului rece. Tot specifice sezonului rece sunt şi disponibilizările din domeniul construcţiilor. Deocamdată nu s-au înregistrat disponibilizări în acest sector. În ceea ce priveşte salariaţii din confecţii, deşi ieri erau vacante numai 13 posturi de confecţioner, conducerea agenţiei susţine că are solicitări mai vechi de la unele societăţii de confecţii din municipiul Botoşani.
Iată, aşadar, că insistenţa cu care liderii de sindicat au luptat să obţină o majorare substanţială a salariului minim pe economie a început să se resimtă în mediul patronal. Firma Cantex are o fabrică şi în Botoşani. Nu este exclus ca patronii francezi să ajungă la concluzia că şi aceasta trebuie închisă. Informaţii alarmante vin şi din interiorul mediului de afaceri italian. Confecţionerii italieni, operatori pe piaţa botoşăneană, deja îşi fac socoteli pentru a-şi muta afacerile în republica Moldova, unde manopera este mult mai ieftină faţă de cea din România. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Agenţii economici vor plăti cu o taxă mai puţin
Birocraţia a făcut utilizarea formularului E112 aproape imposibilă
până să obţii aprobările necesare să fii operat în străinătate, mori cu zile
Elevii de clasa I vor fi vaccinaţi
Profesori botoşăneni participanţi la o reuniune de proiect în Franţa
„Educaţie” şcolară cu palmele şi recipiente din plastic
CJ încheie cu succes un proiect transfrontalier cu partenerii Ucraineni
Scump, domnule preşedinte, scump!
Ioan Rotundu
Încercări de protejare a copiilor instituţionalizaţi
S-a găsit o soluţie pentru muzeul de etnografie
CJ va avea sală de şedinţe separată de Instituţia Prefectului
Multe semne de întrebare asupra votanţilor unguri din Botoşani
Primarul Flutur vrea să copie din modelul francezilor
Mulţumirea lui Ciuştea este în contradicţie cu rezultatele votului
Democraţii botoşăneni au rămas fără preşedinte
Şocant - Escrocherie Caritas la Allianz Ţiriac în România
Cisternă căptuşită cu ţigări
Părinţi şi copii celebri vin la ”Happy Hour” de 1 decembrie
Încercare de ieşire ilegală din ţară prin folosirea forţei
Confuzie
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, marţi, 27 noiembrie
Anunţ important
Românul şi groapa
Tochitură Burebista
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă