Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
18852
De la 07 Ianuarie 2003
118498078

Botoşani: Biologul dr. Gheorghe Hrincă va primi Premiul Academiei Române

  • 26 November 2014, 23:00

Gheorghe Hrincă este cercetător biolog dr. în cadrul Staţiunii de cercetări Ovine de la Popăuţi. În zecile de ani de cercetare, aşa cum chiar el recunoaşte, cu ajutorul colegilor a creat rasa de ovine Karakul, o rasă care acum şi-a extins aria geografică de creştere pe întreg teritoriul Moldovei.
Înfiinţată în anul 1909, Staţiunea de Cercetări Popăuţi a devenit celebră nu numai la nivel de ţară ci şi în lume. Nu rasa karakul (denumirea vine din persana veche şi înseamn㠄trandafirul negru”) ci varietatea de culori a pielicelelor a uimit specialiştii din lumea întreagă. La Popăuţi, cercetătorii au obţinut la pielicele culori greu de acceptat ca posibile. Pielicele în culori precum maro, roz, sur, alb şi cu o varietate policromă largă pot fi admirate în muzeul Staţiunii.
Toate aceste rezultate de succes, aşa cum spunea şi biologul Hrincă, rod al muncii unui colectiv de cercetători împătimiţi de munca lor, au devenit astăzi bunuri ale patrimoniului naţional, un tezaur genetic care este mult râvnit de către cei dornici de înavuţire pe seama muncii altora.
În momentul de faţă Staţiunea se află într-o situaţie extrem de dificilă. Politicul şi-a pus amprenta asupra acestei instituţii de cercetare, un grup de profitori urmărind să pună mâna pe patrimoniul Staţiunii format din terenuri şi clădiri, dar cel mai preţios rămâne de departe fondul genetic.
Despre modul în care este jefuită Staţiunea de averea sa imobiliară şi genetică în Jurnalul s-a mai scris. Prin manevre politice în fruntea cărora s-a aflat tot timpul liberalul Florin Ţurcanu, directorul Staţiunii, biologul cercetător dr. Ilie Chiorăscu, a fost trimis acasă ca pensionar iar în locul său a fost pus Ionică Nechifor, un inginer zootehnist fabricat de o facultate cu învăţământ la distanţă. Acum un an, deputaţii liberali Roxana Anuşcă Ţurcanu, Costel Şoptică şi Verginel Gireadă au intrat în biroul preşedintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice şi l-au somat să-l pună director la Staţiunea Popăuţi pe Ionică Nechifor.
Încercarea preşedintelui de a se opune pe motiv că acesta nu corespunde nici ca studii, nici ca vechime a fost inutilă. Cei trei deputaţi l-au şantajat cu pozaDosarul ICA al lui Dan Voiculescu, în care preşedintele Academiei era inculpat. Sperând că va scăpa de condamnare, preşedintele a acceptat compromisul cu Nechifor. Numai că Dan Voiculescu a ajuns după gratii iar preşedintele Academiei a fost condamnat la patru ani închisoare cu suspendare, dar răul la Staţiunea Popăuţi a era de acum făcut.
Lla Staţiune nu se mai face cercetare aşa cum se făcea în urmă cu numai doi, trei ani. Echipa de cercetători a fost măcelărită de Nechifor, secretarul ştiinţific nu mai are teme de cercetare iar Nechifor este cel care stabileşte cum şi ce şi au de făcut puţinii cercetători rămaşi pe baricade. Ce se întâmplă la Popăuţi este o crimă la adresa cercetării româneşti iar cei care au comis-o, începând cu preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ar trebui judecaţi şi condamnaţi la ani grei de puşcărie. Poate că măcar în ceasul al 12-lea cineva de la DNA se va interesa şi de corupţia care a cuprins Academia şi mai ales de traficul de influenţă al celor trei deputaţi liberali botoşăneni şi va stopa jaful la care este supusă în momentul de faţă Staţiunea.
Revenind la biologul dr. Gheorghe Hrincă, acesta a publicat în anul 2012 două lucrări ştiinţifice de mare valoare. Lucrările au intrat în atenţia celui mai înalt for ştiinţific: Academia Română. Recent, Gheorghe Hrincă a primit de la Academia Română o scrisoare prin care este anunţat că pentru una dintre lucrările sale va primi Premiul Academiei Române, festivitate ce va avea lor la Bucureşti, în Aula Academiei, în luna decembrie iar academicienii îi vor onora prezenţa îmbrăcaţi în veşmintele lor oficiale.
Nu cunosc ca în perioada postdecembristă vreun cercetător botoşănean să fi primit un astfel de premiu cum nu cunosc vreun botoşănean să fi primit Premiul Academiei Române pentru ştiinţă, cultură sau artă pentru activitate desfăşurată în judeţul nostru în ultimii 70 de ani.
Despre munca de cercetare a biologului dr. Gheorghe Hrincă veţi putea afla mai multe urmărind emisiunea Dinamica economiei de sâmbătă, 29 noiembrie, difuzată pe Tele’M Botoşani la ora 20.00.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Ruşinea Mariei
Lebăr de casă
Horoscopul zilei
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
„Elefănţelul curios” la Teatrul “Vasilache”
Zilele "Nicolae Iorga" la Botoşani
Klaus Iohannis vede o posibila schimbare o majoritatii in Parlament in "urmatoarele saptamani sau luni
Toata lumea vrea sa fie de partea castigatorilor"
Parlamentarilor le-a trecut spaima de popor
Comisia juridica din Camera Deputatilor a amanat dezbaterile in cazul deputatilor Marko Attila si Catalin Teodorescu, pentru care DNA cere arestarea preventiva in dosarul Alina Bica
Mircea Basescu va fi scos din arest preventiv si plasat in arest la domiciliu
Presedintele polonez il felicita pe Klaus Iohannis si il invita sa faca o vizita in Polonia
Social-democratii se reunesc azi in Comitet Executiv National
Vestea ca avem excedent bugetar nu este o veste buna, spun economistii
Cum va fi vremea in aceasta iarna. Prognoza meteo pana in luna februarie
Schimbaţi Regulamentul, domnule preşedinte!
Ioan Rotundu
Nu vreau să aud iarăşi „M-a învins sistemul!”
Ioan Rotundu
Simpozionul ,,Nicolae Iorga” la Muzeul Judeţean Botoşani
Aurel Melniciuc, neoficial noul director al Muzeului Judeţean Botoşani
Comisia Europeana anunta doua proceduri de infringement impotriva Romaniei
pe fiscalitate si securitatea aprovizionarii cu gaze naturale
Robert Negoita: Pentru PSD ar fi bine sa iesim de la guvernare
Pentru Romania, nu sunt la fel de sigur
Seful NATO, foarte ingrijorat de amplasarea de rachete rusesti in Crimeea
O amenintare pentru intreaga Mare Neagra / Alianta se teme de instalarea unor arme nucleare
PIB-ul Romaniei va creste in ritm accelerat in urmatorii 2 ani, depasind tarile din Europa emergenta
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă