După marea analiză a sistemului sanitar botoşănean efectuată în urmă cu câteva luni şi numită "Momentul 0" şefii sănătăţii s-au adunat ieri la sediul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani pentru o dezbatere publică ce a avut ca principală temă "Sistemul sanitar botoşănean- prezent şi viitor". De la această dezbatere nu au lipsit şefii unităţilor spitaliceşti din municipiu, reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, ai Consiliului Judeţean şi Primăriei municipiului Botoşani.
La dezbaterea organizată de directorul ASP, Gabriel Oprişanu, a luat parte şi deputatul Liviu Câmpanu. Aceştia au pus pe tapet o serie de probleme cu care se confruntă la ora actuală sistemul sanitar botoşănean şi şi-au prezentat anumite puncte de vedere. Pe ordinea de zi a dezbaterii publice s-au aflat teme ce vizau identificarea soluţiilor de finanţare pentru reabilitarea spitalelor, programul naţional de evaluare a stării de sănătate şi prevenţia în medicina modernă, strategia ASP de îmbunătăţire a asistenţei medicale şi despre descentralizare.
Nu în ultimul rând s-au adus în discuţie legea privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice. "În primăvară am început o analiză serioasă a sistemului sanitar din Botoşani. Am tras concluzii, care la momentul respectiv nu erau din cele mai fericite pentru sistemul sanitar. Nu putem spune că acum suntem mult prea departe", a declarat directorul ASP, ASP, Gabriel Oprişanu.
Una din temele discutate a reprezentat identificarea soluţiilor de finanţare pentru reabilitarea spitalelor. Mult timp infrastructura unităţilor sanitare a fost ocolită de fonduri, sau fondurile care au fost alocate au fost destul de puţine în comparaţie cu necesităţile. După cum se discuta şi la Momentul 0, sistemul sanitar botoşănean este presat de termenul impus de Uniunea Europeană de aliniere a sistemului la condiţiile comunităţii europene.
Oprişanu a ţinut să aprecieze contribuţia Primăriei municipiului Botoşani, care mereu a finanţat unităţile sanitare pe care le are în subordine. "Noi, ca Autoritate de Sănătate Publică, ne dorim ca aceste fonduri date de Consiliul Judeţean şi Primărie să fie cât mai mari astfel încât paşii pe care îi facem să se desfăşoare într-un ritm foarte accelerat", a precizat directorul ASP. Acesta îşi doreşte o colaborare cât mai strânsă cu oficialităţile locale pentru identificarea sumelor.
Având în vedere că CJ şi Primăria nu pot face prea multe, conducerea ASP a încercat să identifice soluţiile pentru finanţarea reabilitării unităţilor spitaliceşti. Astfel, ASP a solicitat de la Ministerul Sănătăţii suma de 84 miliarde lei. Marcela Lozneanu, vicepreşedintele CJ Botoşani a precizat că "este important ca în sistemul sanitar să se producă o reformă, care ar fi benefică pentru toţi cei care sunt locuitorii acestei localităţi". (Margareta NICHIFOR)