Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
36945
De la 07 Ianuarie 2003
108677925

Botoşani: Confuzia din capul Cătălinei Lupaşcu

  • 26 October 2011, 23:00

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cătălina Lupaşcu, a declarat că PNL va vota împotriva proiectului PDL pentru desfiinţarea spitalelor, prin comasarea cu Spitalul Judeţean.
„Nu putem accepta desfiinţarea spitalelor. Cei de la PDL vorbesc de comasare, dar în realitate e vorba de desfiinţare. Desfiinţare de locuri de muncă şi desfiinţare de paturi de spital. PDL vrea să desfiinţeze spitalele la noi în Botoşani ca să mute fondurile eventual la Suceava.
Mi-aş dori să-mi răspundă domnii din PDL – parlamentari, primari, preşedinţi de CJ de ce nu se preocupă de obţinerea finanţării de 3,2 milioane de euro puse la dispoziţie de Banca Mondială pentru Maternitatea din Botoşani. Nu putem fi de acord cu varianta comasării spitalelor şi consilierii PNL vor vota categoric împotriv㠔
, a declarat Cătălina Lupaşcu.
Aceasta a arătat că Uniunea Social Liberală a propus un proiect alternativ care poate asigura dezvoltarea Spitalului Judeţean fără a se desfiinţa alte spitale din judeţ.
„USL a venit cu o soluţie alternativă pentru evitarea desfiinţării spitalelor. PDL afirma doar că soluţia noastră nu se poate aplica dar nu au făcut nici un alt demers în acest sens”, a spus vicepreşedintele CJ, din partea PNL
. Vicele liberal Lupaşcu n-a înţeles încă mecanismul care impune comasarea acestor spitale, deşi prin natura funcţiei deţinute ar trebui să fie prima care să fi priceput necesitatea acestei operaţiuni care depinde numai de decizia Consiliului judeţean
. Comasarea nu este o iniţiativă a PDL, ci este o necesitate care se cere îndeplinită pentru ca Spitalul judeţean să întrunească criteriile de performanţă medicală pentru a se încadra în categoria III-a, pentru a beneficia de o finanţare superioară celei actuale. Iar criteriile de performanţă nu au fost stabilite de PDL, ci de profesioniştii şi specialiştii din Ministerul Sănătăţii în timpul ministrului Atilla Ceske.
În momentul de faţă, judeţul Botoşani este singurul din ţară care nu şi-a reztolvat problema criteriilor de performanţă. Este greu de înţeles raţiunea celor din USL Botoşani, când se opun unei legi care s-a aplicat în întreaga ţară fără prea multe comentarii.
Este limpede şi pentru neiniţiaţii în domeniu că în spatele încăpăţinării liderilor USL de a nu permite consilierilor lor judeţeni să voteze comasarea stau interesele meschine ale unor grupări. Dealtfel, în aceste zile s-au probat public existenţa acestor interese şi manevrele care se fac prin culisele politice.
Afirmaţia că fondurile europene se vor duce la Suceava este falsă şi menită să intoxice opinia publică. Aceste fonduri sunt alocate pe obiective concrete şi pe baza unui proiect aprobat şi nu pot fi mutate cum crede vicele Lupaşcu sau cei din USL.
Poate că vicele Lupaşcu ar fi fost mai corectă cu botoşănenii dacă i-ar fi informat asupra cauzelor reale pentru care Gabriel Oprişanu a demisionat din fruntea Spitalului de Psihiatrie, demisie faţă de care cei din PSD n-au luat nicio atitudine publică pentru că ştiu care este adevărul.
Comasarea nu înseamnă mutarea acestor spitale în curtea celui judeţean şi nici vreo modificare în activitatea lor de specialitate. Modificarea constă în statutul lor juridic, adică nu mai au personalitate juridică şi devin secţii de specialitate ale Spitalului judeţean.
Desigur, dispar funcţiile de directori, ceea ce nu doresc cei din USL şi dispar o serie de funcţionari financiar-contabili şi din administrativ. Nu se modifică cu nimic numărtul medicilor şi al asistenţilor medicali. În schimb, dacă nu se va realiza comasarea, de la 1 ianuarie 2012, toate spitalele au de pierdut şi la numărul de cadre medicale şi la salarii, pentru că toate vor fi retrogradate în cele mai mici categorii de performanţă iar CAS nu va mai putea să le deconteze o serie de servicii medicale.
Dar despre aceste consecinţe cei ca Lupaşcu se feresc să aducă vorba, pentru că nu ar fi în interesul lor să se cunoască adevărul. Doar sindicatele din Sănătate au înţeles cum stau lucrururile şi solicită comasarea. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Nedumerirea secretarei
Reţeta zilei: Budincă de grişă de puss în supă
“Intâlnire de Halloween”
Răfuială la nivel regal
Aeronava 787 Dreamliner a efectuat prima cursă comercială
unul dintre pasageri a platit 34.000 de dolari pe un bilet
Primele detalii despre bugetul 2012
creştere economică de 2%, îngheţarea pensiilor şi salariilor în primele şase luni
Cine este cel care s-a interpus între mâna întinsă de Ion Iliescu şi Regele Mihai
Campioana Dominique Moceanu mândria Românilor din SUA
Taxă pe indiferenţă
Ioan Rotundu
Bătălie între doi concurenţi la şefia Camerei Agricole
Sindicatele din Învăţământ ridică din nou problema salariilor
Şefa IŞJ Botoşani are probleme cu automatele de cafea
Botoşănenii sunt solicitaţi să muncească în Danemarca, Malta şi Belgia
Au început lucrările la noua groapă de gunoi
Rectificare pentru reparaţii străzi şi termoficare
reşedintele Ţâbuleac şi „Drumul credinţei”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă