Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13554
De la 07 Ianuarie 2003
114843186

Botoşani/ Bucecea: Scormonitor în adâncul istoriei

  • Ioan Rotundu
  • 26 October 2014, 23:00

Sâmbătă, la Bucecea, a avut loc un eveniment cultural aparte. Originar din acest orăşel, istoricul prof. dr. Iulian Cătălin Nechifor (foto 1), şi-a lansat lucrarea intitulată „Bucecea – O istorie”. Lucrarea este de fapt o monografie a localităţilor Călineşti şi Bucecea şi este rodul unei munci de cercetare încă din perioada când profesorul era student la facultatea de istorie din cadrul Universităţii „AL. Ioan Cuza” Iaşi.
Ca şi lucrarea de doctorat, această monografie în două volume, a fost tipărită la Editura „Agata” Botoşani, directorul editurii, ec. Ioan Istrate fiind şi el prezent la eveniment.
Gazdă al evenimentului, primarul Anton Ţâmpău (foto 2), s-a arătat mulţumit de faptul că lucrarea este una de o profunzime istorică deosebită şi că face lumină în multe aspecte nebuloase în ce priveşte istoria locului. Dealtfel, consilierii locali au fost de acord să susţină financiar tipărirea lucrării, cu o sumă importantă contribuind şi boierul Radu Miclescu, ultimul supravieţuitor al unei spiţe de boieri moldoveni a cărei rădăcini istorice duc dincolo de anul 1350. În lucrarea profesorului Nichifor familia de boieri Miclescu ocupă un spaţiu special, fiind consemnate contribuţiile acesteia la dezvoltarea economică şi socială a localităţilor Călineşti şi Bucecea.
Despre valoarea ştiinţifică a lucrării a vorbit chiar prof. univ. dr. Emilian Bold (foto 3) de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza” Iaşi, cel care i-a fost lui Nichifor atât pozacoordonator al lucrării de doctorat cât şi a celei proaspăt lansată. Dealtfel lucrarea a fost prefaţată de prof. Bold, care a ţinut să precizeze că Nichifor a fost unul dintre cei mai buni studenţi pe care i-a avut în cariera sa de prof. universitar.
Iată că numai la 36 de ani, profesorul Nichifor are deja o carieră profesională meritorie, el fiind semnatarul a două lucrări istorice considerate de lumea ştiinţifică ca fiind de referinţă.
Aprecieri, dar şi observaţii pertinente, au venit din partea preotului cărturar Ioan Canciuc, un bun specialist în istoria medievală a Moldovei. Desigur, şi istoricii între ei au opinii diferite asupra câte unui concept sau teze legate de evoluţia în timp a unor aspecte din viaţa economică şi socială a comunităţilor.
Chiar prof. univ. dr. Emilian Bold a avut de obiectat asupra lucrării prof. Nichifor legat de faptul că în carte se evidenţiază un rol major al evreilor în dezvoltarea economică a localităţii Bucecea.
Ori prof. Bold a ţinut să remarce faptul că evreii, în afară de faptul că au înfiinţat crâşme şi au vândut românilor ţuică şi vin falsificate şi pe datorie, luându-le apoi pământul şi casa, n-au investit câştigurile lor în dezvoltarea serviciilor şi industriei locale, creând astfel locuri de muncă şi aducând civilizaţia orăşenească la ţară. La conacul de la Călineşti, cu boierul Radu Miclescu şi prof. univ. Bold am avut pozao discuţie punctuală legată de contribuţia evreilor la dezvoltarea rurală şi urbană a localităţilor din Principatul Moldovei.
M-a surprins realismul şi curajul de a spune adevărul despre implicaţiile comunităţii evreieşti în viaţa românilor, lucru rar întâlnit la intelectualii de frunte care se tem să rostească adevărul de frica de a nu fi acuzaţi de antisemitism sau că ar nega atrocităţile Holocaustului.
Ar fi multe de consemnat pe seama acestui eveniment dar, întrucât s-a filmat pentru un reportaj la Lumea lu’ Rotundu, mai reţin doar faptul că preotul paroh Vasile Cojocaru a avut o intervenţie care a şocat prezenţa, în sensul că el a ţinut să-şi manifeste intoleranţa faţă de adepţii altor culte sau religii, fiind nemulţumit de faptul că profesorul Nichifor, în cartea sa, n-a surprins în suficientă măsură rolul jucat de biserică în sânul comunităţii celor două localităţi. Întrucât am scris un editorial pe această temă, nu insist asupra acestui aspect.
Cert este că prof. dr. Iulian Cătălin Nichifor se anunţă a deveni o mare personalitate istorică a spaţiului botoşănean, ducând cu cinste mai departe stindardul arborat de marele nostru istoric Nicolae Iorga. Aceste aşteptări de la prof. Nichifor le-au formulat şi istoricii profesori prezenţi la eveniment: Dan Prodan, Constantin Cojocaru, Sergiu Manolache etc.
Reportajul realizat va fi difuzat pe Tele’M Botoşani, sâmbătă, 1 noiembrie, ora 19.00 şi este intitulat „Scormonitor în adâncul istoriei”.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Frământările lui Gheorghe
Dulceata de gutui
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Bătrâneţe, haine grele!
Seful BCE Mario Draghi avertizeaza zona euro asupra riscului unei recidive a recesiunii
Nimeni nu o sa ma convinga ca trecerea Prutului a fost o greseala in istorie
Serghei Lavrov: Ingerintele SUA si ale Occidentului in afacerile altor state, o lovitura grea data stabilitatii mondiale
Un sit arheologic din Muntii Anzi da la iveala o asezare umana preistorica aflata la altitudini de aproape 4.500m
Franta risca sa se regaseasca in situatia Greciei
Gafa a premierul Ponta la Carei
de ziua de nastere a regelui Mihai
Victor Ponta: Acciza la palinca va fi eliminata de anul viitor
Trebuie sa ne pregatim pentru o batalie juridica cu Comisia Europeana
Părintelui Buhăianu îi sfârâie din nou călcâiele
Ioan Rotundu
„Crucea” părintelui bucecean Vasile Cojocaru
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă