Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
43130
De la 07 Ianuarie 2003
111218458

„Marea curăţenie”, o treabă făcută româneşte

  • adică pe jumătate compromisă
  • 26 September 2010, 23:00

Ziua de sâmbătă a fost hărăzită de autorităţile judeţului ca fiind ziua „marii curăţenii”. Potrivit dorinţei autorităţilor, în această zi ar fi trebuit ca întreaga suflare din administraţia judeţului să mobilizeze cetăţenii şi să facă curăţenie prin localităţile judeţului, adunând gunoaiele aruncate la margine de sate sau prin şanţurile drumurilor şi strtăzilor din localităţile urbanizate.
Noi, cei de la Jurnalul, am avut curiozitatea să vedem cum decurge acţiunea, nu mai pe străzile asfaltate ale Botoşanilor, ci mai ales prin localităţile din judeţ. Ne-am început activitatea cu o deplasare la Lacul Eminescu, locaţie unde prefectul Cristian Roman s-a lăudat că va acţiona.
Într-adevăr, la ora 10.00, înconjurat de angajaţi ai ISU şi elevi de şcoală, prefectul, îmbrăcat în haine de tăvăleală, trăgea după el un sac din plastic, plin cu fel de fel de ambalaje aruncate de turişti (foto 1) . Chiar în prezenţa noastră a organizat o mică şedinţă operativă de punere la punct a modului în care să fie culese şi resturile de ambalaje aruncate în apele lacului. O echipă de angajaţi ISU s-a dus să care barca pneumatică pentru a o aşeza pe apele lacului (foto 2), o altă echipă care să urce în barcă şi să culeagă resturile aruncate şi o alta care să preia sacii şi să-i depoziteze la locul de unde vor fi preluaţi de maşini (vezi filmuleţul).
De la Lacul Eminescu ne-am pozadeplasat spre partea de est a judeţului. La ieşirea din Botoşani, zona barierei Suliţa, alte echipe de elevi de şcoală aşteptau maşinile să preia cele câteva sute de saci ăline cu gunoaie culese din zona Rediu. Şi de-a lungul şoselei, până la intrarea în Stăuceni, se puteau vedea saci din plastic plini cu gunoaiele culese.
În schimb, la Silişcani, poartă de intrare în comuna Gorbăneşti, gunoaiele tronau semeţ prin jurul staţiei de benzină şi a unui atelier de confecţii betoane. Gunoaie aveam să vedem şi pe marginea uliţei din satul Vânători şi prin şanţurile uliţelor centului de comună Gorbăneşti. La Primăria Horbăneşti ne-a fost dat să-l găsim pe cviceprimarul Gheorghe Ojog (foto 3). Omul ostenea de zor la o sticlă cu ţuică şi naviga pe Internet. Nu ne-am dat seama ce anume putea vedea el pe Internet, de vreme ce era chior de beat, după cum se poate observa şi din fotografie. Cât despre acţiunea „marea curăţenie” n-a auzit pentru că nimeni de la judeţ nu i-a spus nimic.
Am parcurs drumul străjuit de gunoaie prin satele Bătrâneşti şi Socrujeni şi am ieşit la drumul mare, asfaltat, pentru a intra în comuna Truşeşti. În satul Drislea era linişte şi nici un fel de acţiune pentru culesul gunoaielor. În Truşeşti tot linişte. Uşa primăriei era încuiată. De la patronul Costică Pavel am aflat că viceprimarul Chiribuţă ar fi prin pozapreajma pieţei. L-am căutat, dar n-am avut noroc să-l găsim. În satul Guranda, comuna Durneşti, linişte şi pace. Puteau fi văzute doar gunoaie şi alte resturi menajere aruncate de-o parte şi de alta a drumului, în apele iazului ce străjuieşte şoseaua. La Zgârieta am cârnit spre Bivolari – Dobârceni.
Nici la Dobârceni nu era organizată vreo acţiune. Uşa primăriei era deschisă, deschisă şi uşa de la sala de şedinţe, în rest lacăte. Ne-am învârtit prin curtea primăriei dar nu era ţipenie de om.
În satul Pădureni, tot comuna Dobârceni, oamenii discutau aprins prin cele vreo două baruri din centrul satului, semn că dăduseră deja peste cap câteva sutici de tărie şi sticle cu bere. În schimb, la Dângeni, aveam să aflăm că acţiunea de curăţenie s-a soldat cu umplerea a vreo 160 de saci cu gunoaie, acţiunea fiind încă în curs de desfăşurare.
Nici pe raza comunei Unţeni nu s-a produs agitaţie pe seama gunoaielor. Oamenii îşi vedeau liniştiţi de treabă. La fel şi gunoaiele aruncate la ieşirea spre satele Burla şi Soroceni.
Ca o concluzie, acţiunea „marea curăţenie” s-a desfăşurat în stilul nostru românesc, pompieristic, agresivă pe unele locuri şi lipsind cu desăvârşire prin majoritatea localităţilor din judeţ, semn că pe la noi educaţia civică are nevoie de un grabnic tratament social
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Presimţirile sumbre ale preşedintelui
Ioan Rotundu
Program Tv SOMAX, luni, 27 septembrie
Bancul zilei: Un banc pentru nepudici
Şoc la Fisc, uimire la Pro Casa
Rusia are mai multă nevoie de Europa decât Uniunea Europeană de Rusia
Dovezi despre corupţia medicilor oferite de un botoşănean din Madrid
Un supravieţuitor al Holocaustului încearcă să spargă blocada impusă Fasiei Gaza
Emil Boc nu a fost escortat de poliţie
În loc de salarii majorate poliţiştii ar putea primi închisoarea
cel puţin asta le doreşte Băsedscu şi Blaga
Franţa nu recunoaşte calitatea de cetăţean european
FMI vrea să le ia românilor şi pielea
Guvernul Boc n-are nimic împotrivă
PSD nu presupun o cota de impozitare mai mare de 25% pentru venituri foarte mari
Germania: PIB-ul va creşte cu 3,3% in 2010, estimează FMI
Tineri arhitecţi francezi construiesc adăposturi pentru ţiganii români
la periferia orasului Lille
Toate salariile bugetarilor cresc cu 14% in 2011
DNA a aflat cine este Ţâbu
Control la compuşii organici volatili
Firma Nord Proiect întocmeşte gratuit o documentaţie
pentru demararea construcţiilor pe fostele terenuri ale Armatei
Săptămâna aceasta vine materialul lemnos pentru casele sinistraţilor
Ţurcanu se răfuieşte cu liberalii „fripturişti”
Fără apă la Pod de Piatră
În şcolile botoşănene se aşteaptă inspecţie de la Ministerul Educaţiei. Cadrele
Învăţământul este gratuit, dar nu şi manualele şcolare
„Caritatea” râvneşte la clădirile şi terenurile Spitalului TBC
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă