Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11172
De la 07 Ianuarie 2003
112956426

Botoşani: Nuntă mare-n şcoala satului

  • 26 September 2011, 23:00

Sâmbătă, spre după-amiază, am fost sunat de la Mileanca de către un bărbat cum că în şcoala din satul Scutari se desfăşoară o nuntă în fruntea căreia se află chiar primarul comunei Ioan Ursache. Omul voia să ajung la Scutari şi să filmez nunta.
M-aş fi dus, dar am chibzuit că nu se cade să stric nunta tinerilor însurăţei. Mai exista riscul ca nuntaşii să ne fi luat la bătaie, văzându-ne că filmăm nechemaţi. Cunosc bine satul Scutari, un cătun izolat în câmp, la vreo cinci km de Mileanca. Aici civilizaţia n-a ajuns decât la nivelul evului mediu târziu.
Oamenii încă au WC-ul în fundul grădinii, o groapă împrejmuită cu beţe de floarea-soarelui, haldani sau strujeni. Curent electric au, că le-a tras comuniştii. De vreun an de zile s-a pietruit şi drumul din Mileanca până la ei, iar la vreo doi km de sat se opreşte şi asfaltul adus de primarul comunei Drăguşeni până la limita de hotar.
Am luat act de reclamaţia primită şi duminică dimi8neaţă, la ora 09.00 eram la şcoala din Scutari. Aici era agitaţie mare. Un grup de bărbaţi tocmai demontau cortina amplasată în curtea şcolii. Un altul încărcase într-o căruţă resturile menajere aruncate de nuntaşi şi când ne-a văzut că filmăm a dat bice cailor.
Am găsit şi o femeie îmbrăcată curat şi cu floare în piept (foto 1), floare care se puen de obicei la soacra mică. Femeia trebăluia prin sălile de clasă. Pentru că cele trei săli de clasă pe care le-am găsit deschise fuseseră amenajate pentru nuntaşi, mirosul de friptură şi băutură plutind pofticios în aer.
În cancelarie am găsit strânse pe o masă toate ghivecele de flori din clasele unde şi-au făcut de cap nuntaşii.
Ne-am dus şi la WC, să vedem şi aici cum s-au comportat nuntaşii. Vreo trei cabine nu mai aveau uşi, iar la două uşile erau scoase din ţâţâni şi aruncate în interior. Inclusiv cabina profesorilor avea uşa demontată.
Femeia ce părea a fi fost soacra mică a refuzat dialogul cu noi iar bărbaţii care demontau copertina au început să ne ameninţe. Aşa că am considerat că-i mai bine să ne ducem la Mileanca, să căutăm pe cineva din conducerea şcolii şi pe primar. Mai ales că cel care ne-a anunţat despre eveniment susţinea că naşul a fost chiar primarul Ioan ursache.
La Mileanca şcoala era închisă. Întâmplarea ne-a scos în cale doi profesori, care ne-au informat că directorul Mitoceriu este navetist la Botoşani. Profesorul Ţurcanaşu ne-a lămurit că în şcoala din Scutari învaţă clasele I-IV şi sunt trei învăţători. Cel care poartă responsabilitatea de pozadirector n-a fost de găsit, fiind navetist la Dorohoi. Norocul ni l-a scos în care pe medicul veterinar Azamfirei (foto 2), consilier local PNL. De la el am aflat că primarul a fost invitat de onoare, dar că naşul a fost consilierul PDL Antoci. Practic a fost o nuntă PDL-istă, pentru că şi primarul Ursache este PDL.
La primar acasă ne-a ieşit în cale sora soţiei, venită în vizită. Ne-a spus că primarul este plecat la Botoşani încă de sâmbătă. Văzând că ştim de nuntă, a întors-o şi ne-a spus că a plecat dimineaţa la ora cinci. Sunt convins că dormea în casă.
Pe viceprimarul Ioan Maftei, fost primar PSD vreme de trei mandate, nu l-am găsit acasă şi nu ştia nici nevastă-sa pe unde s-ar afla. Ne-am mulţumit cu a filma ce-am găsit la faţa locului şi ce ne-au spus persoanele intervievate.
Interesant ni s-a părut şi episodul cu microbuzul şcolar. Cu agentul şef de poliţie din Mileanca la volan, microbuzul a cărat după după amiaza de sâmbătă invitaţii la nuntă. Este vorba de invitaţii din Mileanca. Rezumând, cu binecuvântarea primarului PDL Ioan Ursache, la şcoala din Scutari s-a organizat o nuntă la care a participat toată floarea locală a PDL.
Nunta a avut şi un aspect benefic pentru şcoală. Şcoala din Scutari este una construită din banii Băncii Mondiale şi este încălzită pe bază de curent electric. În martie, acest an, cineva a lăsat centrala şi a funcţionat nonstop. Când a sosit factura de plată a energiei consumate, suma era de 100 milioane lei.
Consilierii n-au votat plata facturii şi au cerut primarului să afle persoana vi9novată şi s-o pună la plată.
Cum factura n-a fost plătită, cei de la E.ON au deconectat şcoala de la reţea. Pe 12 septembrie şcoala tot nu era conectată. Dar vineri, cu o zi înaintea nunţii, o echipă de la E-.ON a venit şi a breconectat şcoala la reţea.. Nu se ştie pentru cât timp.
Poate că inspectorul general al IŞJ Botoşani va deschide o anchetă şi va stabili şi vinovaţii. Şcoala nu este sală de nunţi nici pentru politicienii aflaţi la putere nici pentru cei din opoziţie iar microbuzul şcolar este destinat transportului elevilor şi nu a nuntaşilor.
Aşteptăm ca şi comisarul şef al IJP Botoşani, Viorel Şerbănoiu, să afle cum de agentul şef de poliţie a ajuns şofer de microbuzul şcolar şi totodată în slujba p+rimarului..
La Mileanca sunt multe lucruri necurate atât prin primărie cât şi printre răspîândacii politici ai partidelor iar bătălia dintre actualul primar şi cei din USL este în toi. (Va urma)
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Mâncare de miel
Bancul zilei: Tratament anticomputer
Comisia Europeană a aprobat finanţările pentru construcţia de autostradă Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu
Banca Centrală Europeană, dată în judecată de un profesor german de drept
Cel puţin 10 parlamentari PNL şi PSD se gândesc să intre în UNPR
Noi tensiuni in USL, reprezentanţii PC au părăsit şedinţa
Scenarii menite să ne intoxice
Ioan Rotundu
Bilă neagră pentru angajații Primăriei Frumușica
Sute de familii ajunse bătaia de joc a liberalei Cătălina Lupașcu
USL-iştii caută ţapi ispăşitori în curtea PDL
Spaţii pentru cultură şi artă în Centrul Vechi
Buhăianu pare a fi obsedat de Oprişanu
Şantiere în paragină din lipsa fondurilor pentru finalizare
Video: Lumea lu' Rotundu - Pământul discordiei
IŞJ Botoşani a interzis educatoarelor să mai ceară bani de la părinţi
Botoşani: Cadrele medicale vor protesta la adresa USL
Chiar dacă ştiu de nota 2 sau 3, vor la catedră
„Gogoşica parfumat㔠miroase a sconcs
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă