Prefectul Cristian Roman a fost găsit nevinovat de acuzaţiile de implicare politică în actul administrativ lansate de foştii săi colegi din PNL Botoşani. Aceasta a fost concluzia finală a Comisiei de onoare şi arbitraj constituită la nivelul Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România. Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu a primit raportul comisiei. Obiectul sesizării a fost constituit de eventualitatea ca prefectul, în calitate de înalt funcţionar public, să fi făcut acţiuni cu caracter politic. Comisia, formată din trei membri, a audiat mai multe persoane implicate în acest caz. Este vorba de directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Vladimir Rizac, fostul preşedinte interimar al PNL Botoşani Gheorghe Ciubotaru, actualul preşedinte Liviu Câmpanu, Corneliu Popescu, Florin Ţurcanu, şeful de cabinet al prefectului Paul Secrieru, subprefectul David Şalgău şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Marcela Lozneanu. Directorul DSV Botoşani, Vladimir Rizac, a recunoscut că există divergenţe de opinie între el şi prefect, dar acestea sunt de ordin profesional. Rizac a precizat că nu a auzit ca prefectul să fie simpatizant PLD, nu are probe în acest sens şi nici nu are cunoştinţe că aş fi implicat în acţiuni de susţinerea a acestui partid. De asemenea, neagă afirmaţia că i-aşi fi cerut înscrierea în PLD, dându-i în acest sens o cerere de adeziune, a declarat primul reprezentant al Guvernului în teritoriu.
Liviu Câmpanu a susţinut la audieri implicarea prefectului în acte politice, în baza unui fax primit de la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Botoşani. Am acest fax de la deputatul Mihai Malaimare. Piticul meu din clasa I ar fi putut să o facă mult mai bine,. Cred că este sub demnitatea celor care au acuzat un înalt funcţionar public în baza unui astfel de act. Este o făcătură ordinară, a precizat Cristian Roman. S-a discutat apoi cu preşedintele interimar în acea perioadă al PNL Gheorghe Ciubotaru, care confirmă existenţa faxului, dar nu îl are. Interesantă este declaraţia secretarului PNL Florin Ţurcanu, care s-a arătat indignat de transformarea prefectului de la data numirii în funcţie, fără a putea aduce probe în privinţa implicării politice. Într-adevăr, eu am suferit o transformare din politician în înalt funcţionar public şi mi-am luat atribuţiunile în serios. Un astfel de document nu poate sta la baza unei acuzaţii pentru un om care munceşte 14 ore pe zi, a precizat Cristian Roman.
Atât subprefectul David Şalgău şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Marcela Lozneanu au risipit eventualele acuze prin faptul că în pofida atitudinii intransigente a prefectului, cu ieşiri uneori colerice, nu poate fi acuzat de implicare politică în vreo direcţie. Comisia de onoare şi arbitraj a concluzionat că nu există probe care să confirme acuzaţiile primului reprezentant al Guvernului în teritoriu. Deputatul Liviu Câmpanu a precizat că nici nu se aştepta la un alt rezultat de la o comisie formată din colegi ai prefectului. Pe mine nu mă miră concluziile. Nu am sperat ca acea comisie să îl acuze pe prefect. N-a fost văzut niciodată un medic sancţionat, oprit să îşi mai practice meseria de către o comisie de medici. La fel şi în cadrul prefecţilor. Nu sunt surprins, dar mă întreb de ce dacă acum două luni de zile au avut loc audierile şi abia acum au fost făcute publice rezultatele, a declarat Liviu Câmpanu. Din punctul său de vedere comisia nu avea cum să ajungă la o altă concluzie. Nemulţumirea sa este că se lucrează încă româneşte. Practica românilor este în opinia sa ca în momentul în care se doreşte îngroparea unui caz să fie constituită o comisie de anchetă. Cu toate acestea, preşedintele PNL Botoşani se arată optimist în privinţa deciziei care va fi luată de ministrul Administraţiei şi Internelor, care este într-adevăr abilitat să ia o decizie în privinţa prefectului de Botoşani. (Bianca ALBU)