Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9656
De la 07 Ianuarie 2003
120644285

Ambulanţa trebuie să răspundă chiar şi la solicitările false sau exagerate

  • 27 April 2009, 23:00

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, Nicuşor Curteanu apreciază că dacă s-ar face o statistică referitor la apelurile înregistrate pe 112, s-ar elimina mitul că ambulanţa face taximetrie. Din punctul său de vedere, populaţia ar trebui să fie consiliată corect, în sensul de a cunoaşte că există o lege care prevede că la fiecare apel trebuie intervenit.
Serviciul nu poate refuza nicio chemare pentru că în cazul în care o persoană nu apreciază corect o urgenţă medicală, există toate şansele să fie ignorată. „Putem să ne trezim că un simplu leşin sau cădere accidentală în casă este de fapt un stop cardio-respirator. Din punctul acesta de vedere nu se pierde nimic niciodată pentru că chemările se iau în serios fiindcă ele pot fi urgenţe majore. Noi nu aşteptăm de la populaţie să ne descrie în termeni medicali ce se întâmplă. E suficient să ni se spună, de exemplu: o femeie de 30 ani e căzută în baie şi pentru noi deja înseamnă enorm, pentru că un om la 30 ani nu cade de bunăvoie şi s-ar putea să fie o cauză mult mai gravă. Noi trebuie să răspundem la toate chemările. Ambulanţa nu face taximetrie”, a precizat doctorul Curteanu.
Primul filtru e al triajului care pune nişte întrebări edificatoare pentru a vedea dacă într-adevăr este vorba de o urgenţă sau nu, dar merge şi echipajul la faţa locului, care e obligat prin lege. Dacă găseşte o neconcordanţă, poate să anunţe Poliţia şi nu de puţine ori s-a dat amendă persoanei care a chemat nejustificat Ambulanţa. Iar amenzile sunt atât de usturătoare că persoana nu îşi mai doreşte să se joace altădată. Dar astfel de cazuri sunt rare.
„Dacă o persoană la o lună ar exagera să spunem în privinţa simptomelor, atunci poţi risca, dacă acolo este un infarct miocardic, spune că o doare vag inima, nu îi răspunzi şi apoi să moară? De multe ori pacienţii timizi au bolile cele mai grave. Cei care strigă mai tare au o componentă psihică ce ţine de Spitalul de Psihiatrie. Pentru un pacient care ar avea tendinţa să exagereze nu merită să moară câteva sute”, a mai adăugat şeful SJA Botoşani. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor LXVI
(Ioan Rotundu)
A fost anunţată înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor de Măduvă
Horoscop
Cei mai tari hoţi
Panica lui Conţac
Cum a ajuns Ţâbuleac pe Coasta de Azur
Ciulama de pui cu ciuperci
Pakistanul vă invită să-ş cunoaşteţi la... Botoşani
Mica publicitate
Noi restricţii în internarea bolnavilor
Te lepezi de satana? Daaaa!
Ioan Rotundu
Românul şi resuscitarea politicienilor
Fără autotaxare anul acesta!
Ţigări traficate cu microbuzul
Sediul PSD Botoşani îşi schimbă faţa
Arta nu are gratii!
Sinucidere pe fond de alcool şi nostalgie familială
Noi 66 locuri de muncă
Ministrul Educaţiei se joacă cu orele de sport şi educaţie fizică
Noi experimente în lumea învăţământului
Strategie de prevenire a unei pandemii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă