Când apar astfel de informaţii, până a se ajunge la filmări obişnuiesc să fac o minimă documentare ca să-mi dau seama dacă este cazul de un reportaj filmat sau numai de un text în scop de informare publică. Şi de această dată, cel puţin până la momentul de faţă, din verificarea efectuată nu s-a conturat un subiect de reportaj filmat ci doar de un text lămuritor.
Vineri, săptămâna trecută, m-am deplasat în zona satului Agafton. Auzisem că părintele protopop are o casă de vacanţă, dar din informaţiile primite rezulta că ar fi vorba de Ipoteşti, zona spre Lacul Eminescu. M-am dus până în sat şi am întrebat de cei ieşiţi în cale dacă ştiu de vreo vilă a protopopului Lucian Leonte. Majoritatea au dat din umeri, doar unul mai vorbăreţ ne-a explicat că am trecut de terenul protopopului şi că trebuie să ne întoarcem. După cum ne-a explicat vorbăreţul, n-am înţeles noi chiar bine care ar fi proprietatea părintelui protopop pentru că în panta de coborâre din drumul european spre Agafton sunt mai multe vile.
Tot învârtindu-mă prin mijlocul drumului, un alt cetăţean care m-a recunoscut „de la televizor” m-a întrebat curios ce caut. I-am explicat iar omul a întins mâna şi mi-a spus scurt „Aici!”. Şi el vorbăreţ nevoie mare mi-a explicat că în acel loc înainte

Terenul părintelui, în suprafaţă de aproximativ un hectar, este împrejmuit cu gard de sârmă. În curte era tras un autoturism de culoare roşie cu nr. BT – 04- PWS (foto 3). Undeva în spate, printre copaci, se putea vedea un fel de căbănuţă de lemn iar alături un balansoar (foto 1). Nici vorbă de vilă. Poate o va construi de acum înainte. Ni s-a mai spus de către cunoscători că la părintele, vara, mai vin şi lucrează cei de la cantina săracilor. Cosesc iarba sau lucrează pământul.
Nici bine n-am plecat din Agafton că am fost sunat din nou de cetăţeanul cu reclamaţia să-mi spună că trebuia să verific şi cum a ajuns reţeaua electrică în zonă, că acolo u-a fost niciodată reţea de iluminat pentru că n-au fost locuinţe.
L-am contactat telefonic pe primarul Dumitru Viţel care mi-a explicat că reţeaua a realizat-o părintele pe banii săi şi că este conectat la Stâna Baisa. De la Stâna Baisa, patronul Doina Adăscăliţei a negat că i-ar furniza părintelui curent electric.
Ieri m-a deplasat din nou în zonă pentru a dezlega enigma. Într-adevăr există o reţea electrică realizată din

Problema cu reţeaua ar fi de natura celor de la E.On, pentru că această companie nu permite să furnizezi energie şi altor locuinţe din vecinătate chiar dacă energia consumată este măsurată.
Tot ieri am descoperit şi enigma cu autoturismul roşu care era parcat la poarta de intrare iar în curte se putea vedea cucoana preoteasă care trebăluia.
L-a contactat din nou pe primarul Dumitru Viţel pentru a afla starea juridică a terenului. „Terenul de acolo a fost inventariat la fond funciar. Acolo au fost împroprietăriţi cetăţeni care au vândut terenul altora. Părintele a cumpărat terenul de la doi proprietari acum vreo 12 ani” a declarat primarul.
Aşadar, deocamdată părintele protopop Lucian Leonte nu are vilă de vacanţă precum alţi preoţi din Protopopiatul său. Are un teren situat într-o zonă pitorească şi o căbănuţă ca loc de meditaţie la puţinele bune şi multele rele ale vieţii sale. Vila de acum înainte că până acum a trebuit să asigure o situaţie materială celor 7 copii ai săi, băieţi şi fete, toţi aşezaţi gospodăreşte pe la casa lor. Dar afacerile părintelui protopop sunt mult mai interesante. Deocamdată atât!