Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
894
De la 07 Ianuarie 2003
111176222

Coşmarul inspectorilor şcolari numit Hârdău

  • 27 August 2006, 23:00

Vizita Ministrului Educaţiei şi Cercetării Mihail Hărdău, la Botoşani, a scos la suprafaţă noi carenţe ale sistemului de învăţământ botoşănean şi aşa zdruncinat de ruşinea suferită în urma descoperirii fraudelor de la Bacalaureatul din această vară. Judeţul ce a dat ţării atâtea valori, ce s-a remarcat până în urmă cu câţiva ani prin elevi ce ridicau nivelul ţării, zace acum în mocirlă, devenind ruşinea ţării. Scopul vizitei ministrului Hârdău a constat în verificarea situaţiei în care se află şcolile înainte de începerea anului şcolar. Ministrul a început periplul prin judeţele ţării din Moldova, căutând să intre în contact direct cu directorii şi inspectorii din fiecare judeţ, dar mai mult decât atât, a dorit să vadă cu ochii săi stadiul investiţiilor în urma finanţărilor acordate. Având experienţa Bacalaureatului din această vară, când au devenit campioni incontestabili, doar că ai fraudelor, ministrul nu şi-a dezvăluit programul vizitelor prin judeţ, tocmai pentru a lua prin surprindere directorii de şcolii care au cam uitat data în care începe noul an şcolar. Prima şcoală vizitată a fost cea din Balta Arsă.

Imagini de coşmar la Balta Arsă
Şcoala de rromi de la Balta Arsă cu clasele I - IV l-a înspăimântat pe ministru, ce a simţit pentru câteva momente că se află în Evul Mediu şi nu într-o comună botoşăneană în secolul XXI, cu pretenţii de integrare în Uniunea Europeană. „Vizitarea acestei şcoli a fost ca o călătorie în timp, total scoasă din uz. Din punctul meu de vedere este neutilizabilă, atât şcoala cât şi grădiniţa. Incinta nu are geamuri sau tavan”, este descrierea în câteva vorbe a unei şcoli a cărei prag va fi trecut în aproximativ două săptămâni de către 39 de elevi. Săritor, ministrul a promis o finanţare rapidă, la care aşteaptă şi măsuri rapide de remediere. Din punctul de vedere al ministrului remedierea problemei este posibilă, numai că la Botoşani nu se întâmplă miracole. Şcolii de rromi din Balta Arsă i-a urmat cea din Văculeşti. Impresia dezastroasă de la prima şcoală a fost puţin îndulcită în cea de-a doua comună. La Văculeşti se desfăşoară un proiect finanţat de minister pentru aducţiune de apă şi în genere utilităţi. Directoarea Elena Tomache merită, în opinia ministrului, să fie felicitată la nivel naţional pentru treaba făcută la Văculeşti. Mulţumit de felul în care au decurs lucrările aici, ministrul a promis că va finanţa şi crearea unei grupe la grădiniţă.

Primarul Lungu felicitat de ministru
La Colegiul „Grigore Ghica” din Dorohoi se derulează o investiţie în valoare de 10 miliarde pentru un tip de lucrare şi 18 miliarde pentru altul. Oarecum pregătită pentru începerea anului şcolar, singura problemă este reprezentată de grupul sanitar, departe de aşteptări. „Avem promisiuni că se va remedia cât se poate de repede şi această problemă. Sistemul sanitar al unui astfel de colegiu este inadecvat atât perioadei de timp în care trăim cât şi titlului de colegiu pe care unitatea de învăţământ îl deţine” , a precizat Mihail Hârdău. Acesta a precizat că în orice local ai intra în momentul de faţă găseşti un grup sanitar modern. El este hotărât să aducă grupurile sanitare în şcoli la standardele normale. Pornind de la faptul că acum copiii trebuie să se transforme în educatorii părinţilor, Hârdău doreşte ca şcoala să formeze copiii pentru ca aceştia la rândul lor să corecteze carenţele din familie. Primarul din Dorohoi a dat fuga să primească ministrul pentru a se mândri cu realizările sale şi a-i cere noi fonduri lui Hârdău. Acesta din urmă s-a arătat foarte mulţumit de sălile dotate cu bani de la Consiliul Local al municipiului Dorohoi. „La Dorohoi mesajul este foarte clar, şcoala aparţine primăriei, iar primăria şcolii. Eu consideră că şcolile trebuie să arate mai bine decât o primărie” , a concluzionat ministrul. Acesta s-a arătat încântat de interesul primarului, strategia sa fiind de acordare a finanţării acolo unde interesul local este evident. Primarul l-a surprins pe ministru, care a văzut stadiul lucrărilor la şcoala nouă ce se ridică la Dorohoi.

Grupul Şcolar Şendriceni în paragină
Grupul Şcolar Şendriceni merită în opinia ministrului Hârdău toată atenţia, motiv pentru care a şi acordat o finanţare mare. Deşi investiţia este foarte mare, la Şendriceni nu sunt muncitori. Ministrul a solicitat responsabililor să ia toate măsurile în vederea realizării unui grafic de lucrări. În cazul în care constructorul nu îşi face datoria solicitarea ministrului pozaministrului este suspendarea contractului şi contractarea altui constructor. Chiar dacă ministrul vrea să facă din Şendriceni o şcoală agricolă pilot, un campus agricol, neglijenţa părţilor implicate în realizarea investiţiei lasă mult de dorit. La ora actuală la Şendriceni se desfăşoară sau ar trebui să se desfăşoare trei tipuri de investiţii. Numai la consolidări şi extinderi sunt alocate 27 miliarde. „Au utilaje moderne de înalt nivel şi merită să investim. Cred că va fi o zonă de schimb de experienţă pentru alte judeţe din ţară” , susţine ministrul.

Ultimii la investiţii, fruntaşi la fraude
Pe lângă microbuze, ministru a finanţat cumpărarea de autobuze în mai multe zone ale ţării pentru localităţi în care 40 de copii nu au mijloc de transport adecvat. Din partea judeţului Botoşani nu a venit nici o solicitare, astfel încât surpriza ministrului a fost de proporţii la aflarea că judeţul se confruntă cu situaţii în care 40 de copii nu au mijloc de transport. „La un judeţ din sud au finanţat cu 3 miliarde achiziţionarea unui autobuz pentru transportul copiilor. Trebuie să ştii ce vrei” , consideră ministrul. Acesta a trebuit să se deplaseze la Botoşani pentru a descoperi singur nevoile copiilor din mediul rural. Din păcate, dezinteresul pe plan local a făcut ca la Botoşani să nu fie dat nici un autobuz, deşi necesităţi de acest fel există. Privit în ansamblu, judeţul Botoşani se află pe ultimul loc la capitolul investiţii, deşi banii au fost acordaţi. Ministrul nu s-a jenat să adreseze ameninţări atât inspectorilor, cât şi directorilor de şcoli care, dacă nu vor cheltui banii primiţi vor fi nevoiţi să îi dea unui judeţ care se dovedeşte mai interesat. Din punctul de vedere al lui Hârdău, Botoşanii este judeţul campion al fraudei. „Este inexplicabil ca într-un judeţ jumătate din absolvenţi să ia note la Bacalaureat între 9 şi 10. Este o minciună pe faţă” , consideră ministrul care este de părere că pentru Botoşani ar trebui scos acest examen şi lăsată doar o taxă pe care elevii să o plătească pentru nota dorită.

Ameninţări de destituire colectivă
Dacă cei 16 profesori din Botoşani care au supraevaluat lucrările de la Bacalaureat nu vor fi sancţionaţi de către inspectorat, ministrul susţine că va destitui toată conducerea. „Este ca şi cum ţi-ar băga cineva mâna în buzunar, ar lua toţi banii şi nu poţi să îi faci nimic” , declară Hârdău. Acesta speră să fie susţinut şi de sindicate în normalizarea situaţiei din învăţământ. Ministrul aşteaptă sprijin şi consideră că are o relaţie bună cu sindicatele. Deşi liderii de sindicat consideră că ar trebui sancţionaţi mai întâi mafioţii ţării şi apoi dascălii, Hârdău consideră solicitarea drept una populistă. El consideră că nu încalcă legea, dar măsurile sale sunt surprinzătoare pentru că nimeni nu a sancţionat până acum pe nimeni. Astfel, învăţământul românesc s-a transformat în opinia sa într-o componentă cu un mare grad de asistenţă socială.

Ultimatum pentru inspectorii botoşăneni
Cum ministrul Hârdău s-a arătat dezamăgit de Botoşani, prefectul Cristian Roman, ce l-a însoţit pe tot parcursul vizitei, a dat ultimatum inspectorilor Horia Negrescu, Daniela Biolan şi Adrian Lăcătuş. Dacă într-o săptămână lucrurile nu se mişcă, mai ales în domeniul investiţional, cei trei inspectori vor fi demişi. „Dacă nu se mişcă lucrurile într-o săptămână, în litera legii, mă alătur domnului ministru”, a declarat ferm primul reprezentant al Guvernului în teritoriu. Dacă la Alba acum trei săptămâni ministrul a tăiat panglici la investiţii deschise ca finanţare în luna mai, la Botoşani nici nu s-au făcut licitaţii. Disponibilitatea ministrului de a răspunde la priorităţi este totală, dar se pare că la Botoşani lipsa de interes lasă să se înţeleagă faptul că nu avem priorităţi. Cristian Roman a fost clar deranjat că după toate intervenţiile pe care le-a făcut la ministrul Hârdău, controlul a scos la iveală o dezordine şi un dezinteres greu de imaginat. Inspectorii, deşi speriaţi nu recunosc, situaţia descoperită de ministru. Cât priveşte sancţionarea profesorilor, inspectorii au considerat că este suficient să trimită profesorilor rezultatele recorectării de la minister, iar cum cei mai mulţi sunt în concedii trebuie întrunit consiliul profesoral, unde se vor stabili sancţiunile. Dacă ministrul pleacă, prefectul pare însă hotărât să facă ordine. În acest sens, el a solicitat duminică la ora 8.00 prezenţa inspectorilor la Instituţia prefectului cu toate documentaţiile şi lista investiţiilor. (Bianca ALBU)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Delicvenţa juvenilă, un fenomen ce ia amploare
Festivalul Berii a furat clienţii cinematografului
Firmă italiană specializată în „confecţionarea” de ţepe financiare
Pompierii continuă seria sancţiunilor
Număr mare de beneficiari de ajutoare sociale
Şomeri încadraţi în muncă
Săptămână mare pentru municipiu
Comisarul Vasile Răileanu este noul şef al Poliţiei Comunitare
Popovici, directorul adj. interimar, rămas repetent
Preţul energiei termice abia acum se cloceşte
Conţac copleşit de femeile din Brăeşti
Week-end-ul care a pus punct Galelor Verii
Campania „E.U. nu dau şi nu iau şpagă” aproape de final
Scaunele şefilor IŞJ zguduite serios de Hârdău
Bianca ALBU
Horoscop
Răspuns cu rost
PNL condiţionează pacea cu PD de îndepărtarea ofiţerilor de Securitate
La sfinţirea unei biserici, Teoctist i-a dat replica lui Adrian Iorgulescu
Vadim Tudor a refuzat colaborarea cu Securitatea
Vadim Tudor a făcut poliţie politică
Geoană ar vrea să-l avertizeze pe Blair că îi discriminează pe români
Legea lustraţiei, adoptată de Senat într-o formă neconstituţională
Botoşanii primesc din nou cod galben
Comentariu la comentarii (CXLVII)
(Ioan Rotundu)
Peşte ca la schitul Balş
Barbut sub zidurile Primăriei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă