Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
43099
De la 07 Ianuarie 2003
111218427

S-a bifat o acţiune, nimic mai mult

  • 27 August 2007, 23:00

Sala mare de şedinţe a Instituţiei Prefectului a găzduit ieri, la iniţiativa prefectului Cristian Roman, întrunirea Parlamentului de Botoşani, în prezenţa primarilor de oraşe şi municipii, a câtorva reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor, precum şi a directorilor de instituţii deconcentrate. Aşa cum era normal, la şedinţă au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Botoşani, vicepreşedintele Dorin Ciuştea dând curs invitaţiei de a interpela parlamentarii botoşăneni.
Din cei zece parlamentari botoşăneni au absentat trei, liberalii Mihai Malaimare şi Liviu Câmpanu, precum şi fost senator liberal, actualmente PLD, Mihai Ţâbuleac. Deşi se află în partidul de la Guvernare, cei doi deputaţi nu au manifestat interes pentru destinul judeţului, refuzând să asculte doleanţele nu neapărat ale prefectului ci şi ale primarilor şi directorilor de instituţii. Discursurile primarilor şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean au variat, pornind de la semnale de alarmă trase cu disperare şi finalizându-se cu ameninţări cu votul uninominal, ce i-ar pune în dificultate pe câţiva din parlamentarii botoşăneni pe care cetăţenii i-au trimis în Parlament în acest mandat.
Instituţia Prefectului a prezentat o informare stufoasă privind situaţia judeţului. Mult mai bine venite au fost interpelările ulterioare, parlamentarii fiind traşi de urechi pentru activitatea din Parlament. „Avem o serie de proiecte pregătite pentru a obţine finanţare europeană numai că situaţia începe să se schimbe. Programul operaţional regional a fost lansat cu mare tam-tam dar s-au introdus reguli noi pentru eligibilitatea proiectelor. Riscăm astfel să nu putem primi nici un euro din cauza acestor noi reguli de eligibilitate”, a declarat îngrijorat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dorin Ciuştea.
Pentru obţinerea finanţării pe probleme de infrastructură trebuie să nu ai în ultimii cinci ani nici un fel de finanţare pentru bani bugetaţi. „Este o aberaţie. În plus documentaţiile cadastrale ne pun piedici. Noi avem drept de proprietate. Dacă vor fi menţinute condiţiile de eligibilitate nu vom putea obţine nici un euro”, a declarat Dorin Ciuştea. A fost deja pierdut un program cu finanţare din cauza Ministerului Agriculturii. În plus, autorităţile locale nu şi-au prevăzut la începutul anului suportarea TVA-ului pentru lucrările realizate din bani europeni. Autorităţile locale şi judeţene s-au plâns că la Ministerul Administraţiei se intră în momentul de faţă mai greu decât ca la NASA, iar uşile Ministerului de Finanţe sunt mereu închise, problemele neputând nici măcar să fie expuse.
Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a tras u semnal de alarmă asupra respectării Legii 247. Primarii sunt în dificultate de a retroceda terenuri şi imobile şi nu există posibilitatea de a se crea surse financiare pentru a despăgubi persoanele dispuse să primească bani, în schimbul clădirilor. „Retrocedăm şcoli, spitale, instituţii de cultură dar nu avem ce să punem în loc. Este nevoie de voinţă comună de a răscumpăra de la proprietari clădirile”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Acesta este foarte nemulţumit şi Ordonanţa 34, care reprezintă o catastrofă pentru autorităţile locale în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Reprezentantul Asociaţiei Comunelor Vasile Capotă ia rugat pe parlamentari să se aplece asupra problemelor din mediul rural. Acesta a ridicat problemele generate de descentralizare. „Una este să desfiinţezi 22 de şcoli la nivel de judeţ, să promiţi mijloace de transport pentru elevi şi alta este să aflăm că mijloacele de transport vor veni abia în luna decembrie, în pofida faptului că anul şcolar începe în septembrie”, a declarat Vasile Capotă.
Acesta i-a rugat pe parlamentarii botoşăneni să se gândească la salarizarea bugetarilor. „Oamenii pleacă din primării. Ne promiteţi de ani de zile, voi parlamentarii, că veţi face ceva cu legea salarizării. Dacă vreţi să ne facem treaba în teritoriu trebuie să vă aplecaţi asupra problemelor noastre. V-am votat să emiteţi legi poate este nedrept dar ajungem să vă cerem să interveniţi pentru a ne rezolva nişte probleme”, a declarat Vasile Capotă. Acesta a avertizat primarii că s-ar putea să se supună votului uninominal. El a făcut apel la parlamentari să deschidă şi biblia administraţiei publice, Legea 215. Acolo este un capitol care îi imploră pe parlamentari să facă tot posibilul pentru respectarea legii. „Ne dorim toţi centralizare, dar uităm să asigurăm resursele. Ni se impun servituţi pe care nu le putem duce”, a concluzionat Vasile Capotă.
Din păcate, dacă timpul le-ar fi permis cei din administraţia locală ar fi ridicat mult mai multe probleme mai mult sau mai puţin punctuale. Cert este că parlamentarii au fost bombardaţi cu informaţii şi solicitări de sprijin din toate direcţiile.
După cum s-au derulat lucrurile, după cum au reacţionat parlamentarii şi după s-au preocupat ei până acum de soarta judeţului, în afara faptului că ieri s-a mai bifat o întâlnire publică, sunt slabe speranţe că se va întâmpla şi altceva, spre mai bine. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Începe construcţia podului “de miliarde”, peste Sitna
Una dintre cele mai informatizate comune ale judeţului
Comuna unde ţiganii se declară români, iar unii români ţigani
Primarul Baltă are cu ce se lăuda
Program TELE’M Botoşani, marţi, 28 august
Mărturisirea Andreei Marin
A ajuns preşedintele PLD pe spezele senatorului
Ioan Rotundu
Tăriceanu va participa la canonizarea Sfântului Ierarh Varlaam
Producătorii agricoli, crescători de animale, vor primi sprijin financiar
Amendă de 600 milioane lei vechi aplicată unei staţii de betoane
Discotecă amendată pentru prea mult zgomot
Din patru contestaţii, doar una a primit răspuns favorabil
Speră să ia BAC-ul pentru că au tras cu ochiul
Caravana ocupării găseşte persoane interesate de muncă
Liberal democraţii cred că ne-au prins punctul slab
Macaleţi vreai să-i dea lui Flutur lecţii de administraţie
O nouă bulină neagră pentru Poliţia Rutieră
Geoană şi-a anunţat prezenţa la Botoşani
Controale în activitatea însoţitorilor persoanelor cu handicap
Consilierii municipali îşi recunosc, după trei ani, nepriceperea
Ultima dorinţă
Horoscop
Un borş… de să-ţi baţi copiii
Vă doriţi, cumva, un birou de firmă?
Încă mai puteţi încerca să intraţi în concurs
Românul şi noul val
Prefectul a fost înlocuit din funcţie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă