Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4684
De la 07 Ianuarie 2003
112794910

Un medic sufletist şi un primar cărpănos

  • 27 August 2009, 23:00

Dorohoianca Alina-Ioana Ţugurlan (foto 1) a absolvit facultatea de medicină în anul 2005. S-a specializat în medicina de familie, a luat examenul de rezidenţiat în 2008 şi a acceptat postul de medic de familie în satul Lişna, comuna Suharău. Deşi tânără, proaspăta doctoriţă m-a impresionat prin puterea s-a de muncă, prin voinţa de a se pune în slujba oamenilor necăjiţi cu toată dragostea pentru profesia căreia i-a dăruit cei mai frumoşi ani ai tinereţii pentru a o învăţa cu temeinicie. Oamenii au simţit-o că-i înţelege, că le este apropiată, că nu face parte din categoria ţâfnoşilor ce-şi dau ifose de mari vedete iar în realitate sunt proşti ca noaptea.
Aşa că au început s-o caute şi să se înscrie pe listele sale. Nu numai cei din Lişna, ci şi din celelalte sate ale comunei precum Smârdan, Plevna, Griviţa, Suharău şi chiar din îndepărtata localitate (25 km de la Lişna) Oroftiană.
Mai mult, oamenii din Oroftiana au ajuns la concluzia că ar fi mai convenabil ca doctoriţa să deschidă un cabinet medical în satul lor, decât să meargă ei 25 km până la cabinetul ei din Lişna. Aşa că au întocmit un memoriu. l-au semnat şi l-au depus la primarul comunei Suharău, Marcel Chelariu, să aprobe cabinetul. Numai că primarul are alte socoteli, care nu se potrivesc cu ale sătenilor din Oroftiana, deşi a ajuns primar şi cu voturile acestora.
Supăraţi că primarul îi ignoră, oamenii au trimis memoriul lor la redacţia Jurnalul Online, cerându-ne ajutorul. Aşa am ajuns ieri în comuna Suharău, pentru a ne documenta la faţa locului şi a afla cum stau lucrurile.
Septuagenarul Rusu înnoadă ploile… sănătăţii
Pe medicul de familie Alina Ţugurlan am găsit-o la cabinetul din Lişna. Însă până a ajunge la cabinetul ei am stat de vorbă cu mai mulţi lişneni, pentru a mă documenta cu ce fel de medic o dialoghez. Toţi cei cu care am stat de vorbă s-au declarat mulţumiţi de prestaţia medicului, dar sunt supăraţi pe primarul Chelariu că n-a voit s-o sprijine nici în ruptul capului cu un spaţiu pentru cabinetul medical. Lişnenii, văzând cerbicia primarului de a împiedica venirea medicului de familie în sat, au intervenit la preot şi au obţinut pozapentru medicul Ţugurlan concesionarea casei parohiale, şi aşa părăsită. Aşa s-a ajuns ca dintr-o clădire dărăpănată, pe cheltuiala sa, medicul Ţugurlan să amenajeze un cabinet medical conform normelor din domeniu (foto 2).
La acest cabinet am găsit-o dând consultaţii, iar pacienţii aşteptau cuminţi să le vină rândul. De la Ţugurlan am aflat că atunci când a venit în Lişna n-avea nici un pacient pe listă, iar acum are 523, din mai toate satele comunei. Cunoaşte dorinţa celor din Oroftiana, dar n-are ce le face. A solicitat primarului Chelariu s-o sprijine cu un spaţiu pentru cabinet, dar primarul, după multiple tergiversări, i-a răspuns că n-are spaţiu disponibil în Oroftiana. Nici în Lişna n-a avut, pentru că l-a închiriat Poştei numai să nu ajungă la medicul Ţugurlan.
Căutând să aflu ce anume îl determină pe primarul Chelariu să fie atât de ostil faţă de medicul Ţugurlan, am dat peste următoarea tărăşenie. În Lişna vieţuieşte septuagenarul Petrică Rusu, un tehnician medical de modă veche, vânător pasionat şi politician înrăit. Fost ţărănist în stare să-ţi de-a în cap dacă vorbeai urât de PNŢ, acum Rusu este un peremist înfocat.
Omul mai ciupeşte un ban, dând consultaţii empirice. Venirea medicului de familie în sat i-a luat clientela. Mai mult, în casa lui Rusu funcţionează un punct farmaceutic. Se spune că în spatele acestei farmacii s-ar afla medicul Leuştean din Darabani. Cert este că moşul Rusu, cu ştiinţa sa de tehnician medical de pe vremurile glorioase ale comunismului nu prea are ce căuta vânzător la farmacie. Mai ales că vinde numai celor care se consultă la el, la cei care vin cu reţetă de la Ţugurlan răstindu-se şi dându-i afară pe poartă.
Poate că OJPC-ul, cei din domeniul Sanitar, de la Casa de Asigurări de Sănătate, vor avea curiozitatea să vadă ce-i şi cum cu farmacia din Lişna, patronată cu aere de zbir de către acest moşulică care înnoadă ploile sănătăţii lişnenilor. Pentru că Rusu, în calitate de consilier local, l-a determinat pe primar, prin mijloace specifice precum poliţiştii, să nu-i aprobe medicului Ţugurlan spaţiu pentru cabinet, nici în Lişna, nici în Oroftiana, iar primarul l-a ascultat cu adâncă supuşenie. De ce oare? (Ioan Rotundu – Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

“Daca sunt români, duca-se în România...”
„Operaţia” Flămânzi – Hliboca: deznodământ pozitiv
În sfârşit, trotuare noi în Frumuşica! Deocamdată, pe 150 de metri
„Gloria” şi „Victoria” readuc fotbalul local în prim-planul atenţiei generale
Dumnezeu privit cu ochi de copil
în icoane pictate, pe lemn, cu talent şi credinţă
NUP pentru directorul Coşereanu
Eventualii trădători ai AlE de la Chişinău avertizaţi de „Ciclon”
Risca Lupu, Diacov şi Guma să trădeze viitorul basarabenilor? Cu ce preţ?
Mână liberă pentru România în Moldova
Lecţia neînvăţată?
Român nevinovat, după gratii la Londra
Oră de rugăciune pentru preoţi
Program TELE'M BOTOŞANI, vineri, 27 august
Tot mai multe incendii de vegetaţie uscată
Interes redus al autorităţilor de la Chişinău faţă de sărbătorile naţionale de la sfârşitul lunii
Băsescu îl suspectează pe "Organ"
Horoscop
Incendiu izbucnit într-o comună ieşeană stins de pompierii botoşăneni
Dezlegare la posturi în administraţia botoşăneană
Dosar penal pentru pescuit ilegal
Făină şi zahăr pentru botoşănenii săraci
Amenzi drastice pentru şoferii de mai taxi care nu eliberează bilete
Prefectul Roman i-a pus gând rău şefului de la Garda de Mediu
Regulamentele şcolare blânde, în raport cu actele de violenţă comise
Programul de tratare a celor cu boli rare a… murit
AJOFM caută locuri de muncă pentru absolvenţii de liceu
Guvernul inventează noi sisteme de plată
poate-poate numai aşa îi va mai păcăli odată pe furnizorii de medicamente
NUP pentru directorul Coşereanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă