Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22561
De la 07 Ianuarie 2003
113178250

În prag de Crăciun

Notara Cornelia Agache a fost condamnată penal

  • ea a mai fost obligată şi la plata unor daune morale în sumă de 200 milioane lei vechi
  • 27 December 2006, 23:00

Despre notara Cornelia Agache presa locală a mai scris şi probabil va mai scrie. Ea a fost reclamată în mai multe rânduri că a încheiat o serie de acte notariale în împrejurări nu tocmai legale. Motiv pentru care procurorii au cercetat-o în mai multe rânduri, fără însă a fi găsită vinovată. De această dată însă, ulciorul care s-a tot întors întreg de la fântână, s-a spart. Nu degeaba se spune că moartea voinicului de mâna păcătosului se trage. În cazul notarei, păcătoasa a fost în persoana Elenei Chiriac, o femeie simplă din Botoşani.
Povestea este mai veche, dar deznodământul abia acum a avut loc. În 27 aprilie 2000, în calitate de notar public, Cornelia Agache a autentificat contractul de vânzare-cumpărare (nr.2176) dintre soţii Ecaterina şi Traian Costiniuc (foto) şi copiii acestora Daniel şi Alexandru Costiniuc. Erau vândute casa şi o suprafaţă de teren. Acest contract de vânzare-cumpărare va sta la baza unui schimb imobiliar. Elena Chiriac va ceda garsoniera proprietate în schimbul unei suprafeţe de 250 m.p. teren. Contractul de schimb se autentifică tot la notara Cornelia Agachi (nr.3189/2002). Familia Costiniuc îi predă Elenei Chiriac terenul şi primeşte garsoniera. Numai că… surpriză. Chiriac a dat garsoniera familiei Costiniuc, dar a primit la schimb o suprafaţă de teren pe care familia Costiniuc n-a fost proprietară niciodată. De aici a pornit un întreg scandal.
Primăria Botoşani, proprietara de drept a terenului respectiv, a acţionat în instanţa de judecată şi a obţinut anularea contractului de vânzare-cumpărare nr. 2176/2000, prin care Traian şi Ecaterina Costiniuc vindea fiilor săi, pe lângă casă, şi o suprafaţă de teren pe care nu erau proprietari. Este vorba de un teren în suprafaţă de 712 m.p. situat în Botoşani, str. A.T. Laurean nr. 1. Fiind anulat acest act de vânzare-cumpărare, automat a căzut şi legalitatea contractului dintre familia Costiniuc şi Elena Chiriac. Aşa a ajuns Chiriac în situaţia de a nu mai avea nici garsonieră, nici teren.
Elena Chiriac s-a adresat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, instituţie abilitată să-i ancheteze pe notarii publici. Prin Rechizitoriul din 17 aprilie 2006, întocmit în dosarul 114/P/2004, procurorul Gheorghi Sofian constată că notara Cornelia Agache, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare (2176) şi de schimb (3189) n-a solicitat toate documentele legale care să ateste dreptul de proprietate a familiei Costiniuc, consecinţa fiind autentificarea unor acte de vânzare—cumpărare fără bază legală. Aşa că, acelaşi procuror dispune „Trimiterea în judecată a inculpatei Agachi Cornelia, fiica lui Dumitru şi Maria, născută la 27.02.1962 în municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani, cu domiciliul în municipiul Botoşani (…) căsătorită, studii superioare, notar public, fără antecedente penale, pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu prev. De art. 249 alin.I Cod penal…”
De remarcat că toţi membrii familiei Costiniuc, care au vândut şi apoi dat la schimb un teren ce nu le-a aparţinut, deşi cercetaţi pentru infracţiunea de fals în declaraţii, au fost scoşi de sub urmărire penală. A fost rândul Curţii de Apel Suceava s-o judece pe notara Agachi. Prin sentinţa penală nr. 36/23 noiembrie 2006, notara Cornelia Agachi a fost condamnată la 50 milioane lei vechi amendă penală. Totodată a fost obligată să-i plătească părţii civile Elena Chiriac suma de 200 milioane lei vechi, cu titlu de daune morale. Sentinţa nu este definitivă, ea putând suferi modificări în recurs. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Citate şi cugetări din FRANŢA VIII
Blonda tot blondă rămâne…
Românul şi dimensiunea plapumei
Comentariu la comentarii (CCXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Primii cetăţeni europeni în spectacol
An încununat de succese pentru Rapsozii Botoşanilor
Rapsozii au revenit cu fruntea sus de la Strasbourg
Concertul de Revelion bate la uşă
Trei scaune se clatină în ultima şedinţă CL Botoşani
Conţac depune armele la sfârşit de an
Divorţ definitiv şi irevocabil în PNL Botoşani
Consilierul Hăidăuţu rămâne pentru unii liberali pesedist
Hoţi rămaşi în anonimat
Ars de viu
Incendiu provocat de un scurt circuit
Mai multe deplasări în mediul rural
Sindicaliştii din învăţământ aşteaptă înţelepciune de la guvernanţi
Spitalul Judeţean va primi tot un tarif mic
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă