Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4053
De la 07 Ianuarie 2003
123992703

Avem Program de dezvoltare, n-avem colaborare în realizarea lui

  • 27 February 2007, 23:00

Membrii Colegiului Prefectural au aprobat ieri Programul Orientativ de Dezvoltare Economică şi Socială a Judeţului Botoşani pe 2007. Cele patru priorităţi stabilite la nivel judeţean sunt infrastructura şi mediul, turismul, dezvoltarea rurală şi cea a resurselor umane şi a serviciilor sociale. În ceea ce priveşte infrastructura şi mediul, se are în vedere modernizarea infrastructurii locale de transport rutier, rentabilizarea şi modernizarea infrastructurii de mediu, dezvoltarea infrastructurii energetice, reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii educaţionale, sociale şi de sănătate şi reabilitarea urbană. În ceea ce priveşte turismul, obiectivul principal este realizarea de investiţii şi dezvoltarea de servicii turistice în vederea valorificării potenţialului cultural, istoric şi turistic al judeţului.
Dezvoltarea rurală va trebui să cuprindă reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale, modernizarea transportului rural şi îmbunătăţirea legăturilor de transport urban – rural, conservarea şi protecţia moştenirii rurale, reabilitarea monumentelor istorice şi culturale, reabilitarea căminelor culturale, dezvoltarea infrastructurii educaţionale. De asemenea se doreşte dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi a serviciilor sociale, construirea şi extinderea infrastructurii de utilităţi, dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor, de transport şi depozitare, precum şi a zonelor forestiere.
În ceea ce priveşte resursele umane şi serviciile sociale, obiectivul principal este reprezentat de adaptarea calificărilor şi a nivelelor de calificare la cerinţele pieţei şi includerea socială a categoriilor dezavantajate. „O primă măsură ce trebuie implementată la nivel judeţean este dezvoltarea formării continue în vederea creării unei forţe de muncă care să fie adaptată la cerinţele pieţei muncii, care se află într-o continuă schimbare”, a declarat prefectul Cristian Roman. O altă măsură constă în acţiuni de formare şi informare organizate mai ales în mediul rural, cu o concentrare pe populaţia activă a judeţului. Formarea populaţiei active din mediul rural, în vederea reconversiei profesionale este o altă măsură care va trebui să fie implementată la nivel judeţean. Această măsură se explică prin faptul că un număr mare de persoane lipsesc de pe piaţa muncii din cauza lipsei de calificare. Se doreşte de asemenea întărirea capacităţii administrative şi eficientizarea managementului fondurilor structurale şi de coeziune care va trebui să fie transpusă în practică de autorităţile administraţiei publice locale.
La capitolul investiţii se pot număra 43 de investiţii pe drumurile comunale, reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, canalizare şi epurare, investiţie finanţată din fonduri ISPA. De asemeni, reabilitarea sistemelor cu apă în oraşele Dorohoi, Săveni, Darabani, finanţată din fonduri Phare şi Samtid. Se doreşte reabilitarea a 40 de şcoli din judeţ şi realizarea de utilităţi pentru alte 28. Reabilitarea Centrului Istoric şi a zonei Pietonale este prinsă în programul de investiţii din acest an. Pe lista investiţiilor se mai află 16 tronsoane de drumuri judeţene.
Prefectul Cristian Roman şi-a exprimat însă dorinţa de a comunica mai mult cu autorităţile locale. Doar 50% din primari au venit cu sugestii şi un plan al investiţiilor pe care doresc să le realizeze în anul 2007. Ioan Ciobanu, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii, a precizat că o colaborare mai apropiată a Instituţiei Prefectului cu celălalt factor de decizie la nivel judeţean, respectiv Consiliul Judeţean, ar duce la realizarea mai multor investiţii şi chiar atragerea mai multor investitori spre Botoşani. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Italia VIII
Când femeia devine perlă
Borş de miel
Horoscop
Comentariu la comentarii (XLI)
(Ioan Rotundu)
Agenţi economici aflaţi în conflict cu Garda de Mediu
Autovehicule verificate de RAR, Poliţia Rutieră şi Garda de Mediu
Inspectoratul Şcolar instruit de MEdC prin videoconferinţă
Peste 50 de elevi au stat acasă din cauza zăpezii
Şi-au găsit locuri de muncă în străinătate prin EUREST
Minor dispărut de acasă
Copil bătut în Parcul de distracţii
Transport ilegal de persoane
Vai de capul ei societate civilă!
Ioan Rotundu
Flori pentru mama
Directorul Pavel şi comisarul şef Roşu au fost codaşii activităţii din 2006
Ziua Protecţiei Civile sărbătorită şi la Botoşani
Mărţişor neaşteptat pentru locatarii blocului H4
Şezătorile Iernii şi-au atins scopul
Prefectul cere primarilor să renunţe la haina politică
Cum vă puteţi înfrumuseţa locuinţa cu marmură
Finanţare din banii publici fără rambursare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog