Membrii Colegiului Prefectural au aprobat ieri Programul Orientativ de Dezvoltare Economică şi Socială a Judeţului Botoşani pe 2007. Cele patru priorităţi stabilite la nivel judeţean sunt infrastructura şi mediul, turismul, dezvoltarea rurală şi cea a resurselor umane şi a serviciilor sociale. În ceea ce priveşte infrastructura şi mediul, se are în vedere modernizarea infrastructurii locale de transport rutier, rentabilizarea şi modernizarea infrastructurii de mediu, dezvoltarea infrastructurii energetice, reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii educaţionale, sociale şi de sănătate şi reabilitarea urbană. În ceea ce priveşte turismul, obiectivul principal este realizarea de investiţii şi dezvoltarea de servicii turistice în vederea valorificării potenţialului cultural, istoric şi turistic al judeţului.
Dezvoltarea rurală va trebui să cuprindă reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale, modernizarea transportului rural şi îmbunătăţirea legăturilor de transport urban rural, conservarea şi protecţia moştenirii rurale, reabilitarea monumentelor istorice şi culturale, reabilitarea căminelor culturale, dezvoltarea infrastructurii educaţionale. De asemenea se doreşte dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi a serviciilor sociale, construirea şi extinderea infrastructurii de utilităţi, dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă a deşeurilor, de transport şi depozitare, precum şi a zonelor forestiere.
În ceea ce priveşte resursele umane şi serviciile sociale, obiectivul principal este reprezentat de adaptarea calificărilor şi a nivelelor de calificare la cerinţele pieţei şi includerea socială a categoriilor dezavantajate. O primă măsură ce trebuie implementată la nivel judeţean este dezvoltarea formării continue în vederea creării unei forţe de muncă care să fie adaptată la cerinţele pieţei muncii, care se află într-o continuă schimbare, a declarat prefectul Cristian Roman. O altă măsură constă în acţiuni de formare şi informare organizate mai ales în mediul rural, cu o concentrare pe populaţia activă a judeţului. Formarea populaţiei active din mediul rural, în vederea reconversiei profesionale este o altă măsură care va trebui să fie implementată la nivel judeţean. Această măsură se explică prin faptul că un număr mare de persoane lipsesc de pe piaţa muncii din cauza lipsei de calificare. Se doreşte de asemenea întărirea capacităţii administrative şi eficientizarea managementului fondurilor structurale şi de coeziune care va trebui să fie transpusă în practică de autorităţile administraţiei publice locale.
La capitolul investiţii se pot număra 43 de investiţii pe drumurile comunale, reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, canalizare şi epurare, investiţie finanţată din fonduri ISPA. De asemeni, reabilitarea sistemelor cu apă în oraşele Dorohoi, Săveni, Darabani, finanţată din fonduri Phare şi Samtid. Se doreşte reabilitarea a 40 de şcoli din judeţ şi realizarea de utilităţi pentru alte 28. Reabilitarea Centrului Istoric şi a zonei Pietonale este prinsă în programul de investiţii din acest an. Pe lista investiţiilor se mai află 16 tronsoane de drumuri judeţene.
Prefectul Cristian Roman şi-a exprimat însă dorinţa de a comunica mai mult cu autorităţile locale. Doar 50% din primari au venit cu sugestii şi un plan al investiţiilor pe care doresc să le realizeze în anul 2007. Ioan Ciobanu, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii, a precizat că o colaborare mai apropiată a Instituţiei Prefectului cu celălalt factor de decizie la nivel judeţean, respectiv Consiliul Judeţean, ar duce la realizarea mai multor investiţii şi chiar atragerea mai multor investitori spre Botoşani. (Bianca ALBU)