Ce s-a întâmplat la Adăşeni întrece orice imaginaţie bolnavă, iar faptul că în tot acest scandal sunt implicate două feţe bisericeşti şi politicieni locali, este încă o dovadă a degradării vieţii sociale şi politice pe care o parcurgem.
În curtea bisericii „Sf. Ilie” din Adăşeni există un cimitir al eroilor. Câteva morminte vechi, de zeci de ani. Printre cei înmormântaţi aici, cu mulţi ani în urmă a fost şi A. Slavnicu. N-am reuşit să aflu ce anume fapte eroice i-a conferit dreptul de a fi înmormântat în curtea bisericii, pentru că oamenii au uitat odată cu trecerea anilor. L-am găsit totuşi pe bătrânul Vasile Niculai Mitric (foto), fost combatant pe frontul de Est, cu patru ani de prizonierat în imensitatea Rusiei, care mi-a explicat că Slavnicu i-a fost rudă, dar că acum o săptămână a fost dezgropat. Nimeni din familie n-a fost anunţat, iar în mormântul său a fost depusă Ecaterina Ştefan (foto).
Am încercat să aflu cine a fost Ecaterina Ştefan, de a avut onoarea să fie îngropată în curtea bisericii, alături de eroii satului, iar ca să-i facă loc a fost dezgropat un alt mort. Oamenii cu care am stat de vorbă s-au cam ferit să-mi dea relaţii despre familia ei. Până la urmă am aflat că a fost mama unui colonel de securitate, acum de SRI, care trăieşte şi lucrează în Bucureşti. El a hotărât, iar noul preot a acceptat fără crâcnire, ca mama sa

Încercând să descopăr de ce a fost nevoie ca Ecaterina Ştefan să fie înmormântată peste Slavnicu şi nu i s-a făcut o groapă alături, pentru că spaţiu este suficient, din nou m-am lovit de tăcerea localnicilor. Cu greu am descâlcit iţele.
În Adăşeni există un politician local numit Vasile Câşlaru. Omul a trecut pe la mai toate partidele, iar acum îşi pregăteşte asaltul pentru funcţia de primar al comunei, urmând a se decide ce formaţiune politică va ferici cu persoana sa. În aprilie 2006, când a luat fiinţă comuna Adăşeni prin desprindere de comuna Avrămeni, Vasile Câşlaru a candidat la funcţia de primar pe seama partidului condus de Dorin Ciuştea. A mizat pe faptul că fiind tehnician veterinar, lumea îl va vota. Nu l-a votat, pentru că este un caracter cam violent şi intră uşor în conflict cu cei din jur. Se pare că acest Câşlaru n-a renunţat la intenţia de a ajunge primar, aşa că şi-a pregătit din timp terenul, din strategia sa făcând parte şi biserica.
Pentru că preotul Gheorghe Meleştean îi stătea în cale, prin februarie 2007 a organizat o campanie împotriva acestuia. Cu sprijinul protopopului de la Săveni a reuşit să-l scoată pe preot din biserică şi să aducă un altul, devotat intereselor sale. Oamenii din comună au încercat să-l readucă pe preotul Meleştean înapoi, dar s-au lovit de cerbicia celor de la Protoieria Săveni şi Mitropolia Iaşi. „Cei de la Mitropolie n-au vrut să ne primească să ne spune păsul, iar părintele inspector Chirilă, care a venit la faţa locului, a luat partea preotului tânăr” – ne-a explicat Viorel Rusu, un localnic pe care l-am găsit lucrând la şcoala de lângă biserică. Alungat din biserică, cu patru copii, din care trei în liceu, părintele Meleştean s-a îmbolnăvit. Ieri dimineaţă fusese internat din nou la spital. Am discutat cu soţia sa, Valentina Meleştean, care ne-a spus că acum au fost somaţi să părăsească şi casa parohială, pentru că urmează ca în ea să se mute preotul cel tânăr. (Ioan Rotundu – va urma)