Ieri însă executivul CJ a venit cu patru proiecte şi bine înţeles că acestea au trecut. Pentru ca proiectele să treacă de votul consilierilor, CJ a invocat drept motivaţie principală faptul că judeţul este în urmă şi are nevoie de proiecte, de parcă proiectul din aceeaşi categorie respins cu o lună în urmă ar fi venit în dezavantajul judeţului. Proiectul „Mihai Eminescu – poet universal, poet fără frontiere” cofinanţat de către Comisia europeană din fonduri PHARE, face parte din Programul de Vecinătate România – Ucraina 2004-2006 şi a fost primul din cele patru supuse la vot . Acest proiect presupune participarea CJ Botoşani în parteneriat cu Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu" Ipoteşti şi consiliul Raional Herţa din Ucraina. Unul din obiectivele specifice al Programului de Vecinătate îl constituie dezvoltarea cooperării transfrontaliere în vederea relevării moştenirii comune socio-culturale, legate de istoria şi mediul local.
„Scopul proiectului este dezvoltarea schimburilor interculturale între judeţul Botoşani şi populaţia românească în procentaj de 90% din ţinutul Herţa”, a precizat Marcela Lozneanu, vicepreşedinta CJ Botoşani. Partea de cofinanţare pe care Consiliul Judeţean trebuie să o asigure este de 2.481 euro, reprezentând 11% din valoarea proiectului. Democratul Cistian Achiţei a luat cuvântul în plen, spunând că nu va vota proiectul pentru că nu i se pare unul serios, aşa cum nici proiectul propus luna trecută

Cum spiritele s-au cam aprins, social democrata Teslaru a precizat că data trecută a fost vorba de un viciu de procedură ce a blocat proiectul. Democratul Viorel Alexandru a găsit însă un viciu de procedură şi la proiectul discutat în şedinţa de ieri. „Legea 215 prevede cu foarte mare claritate faptul că astfel de proiecte au nevoie de un aviz al Ministerului Integrării Europene, înainte ca proiectul de hotărâre să fie avizat de CJ”, a specificat democratul. Avizul nu a fost primit, Conţac susţinând că nu este nevoie de asemenea aviz.
Acesta nu a fost foarte preocupat de votul lui Alexandru, ştiind că are oricum majoritatea asigurată. Acest proiect, ca de altfel şi celelalte trei care au urmat, au fost votate de consilieri. Chiar consilierii Alianţei au gândit că la mijloc este vorba de atragerea de bani. Consilierul Achieţi a votat împotrivă la toate proiectele iniţiate cu mici excepţii în formă de protest pentru proiectul transfrontalier blocat în şedinţa trecută. „Tura trecută au respins un proiectul transfrontalier numai de dragul de a-l respinge. Acum vine Ciuştea şi spune că Iaşiul şi Vasluiul au depus 50 de proiecte, noi venim cu patru, dar proiectul de tura trecută a fost respins. Proiectele oricum trec pentru că aşa sunt ei obişnuiţi. Au majoritatea şi votează cum vor”, a declarat nemulţumit Cristian Achiţei.
Voturile sale date împotrivă nu au schimbat însă cu nimic soarta proiectelor de hotărâre, astfel încât Conţac nu şi-a bătut prea mult capul cu acesta, amuzat fiind de atitudinea sa inofensivă pentru soarta şedinţei. Maşina de vot a PSD-ului a demonstrat că funcţionează ireproşabil şi zdrobitor pentru Alianţa DA. (Bianca ALBU)