Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
183
De la 07 Ianuarie 2003
123643475

Spre disperarea Alianţei DA, în CJ,

Maşina de vot a PSD-ului funcţionează ireproşabil

  • 27 July 2006, 23:00

Dacă în ultima şedinţă Consiliul Judeţean a respins cu majoritate de voturi un proiect transfrontalier al Asociaţiei „Focus”, ieri s-au aprobat patru proiecte transfrontaliere, realizate de această dată prin contribuţia Direcţiei de Integrare Europeană constituită la nivelul CJ Botoşani. Blocarea acelui proiect transfrontalier a iscat nemulţumiri din partea unor consilierii judeţeni, care vedeau acest proiect eligibil şi considerau că trebuia depus pentru a se obţine finanţarea. A venit însă un răspuns oficial din partea preşedintelui Constantin Conţac, ce invoca motive, în primul rând de ordin birocratic, pentru blocarea proiectului. I s-au găsit atunci multe puncte, în opinia oficială a executivului CJ, îndoielnice.
Ieri însă executivul CJ a venit cu patru proiecte şi bine înţeles că acestea au trecut. Pentru ca proiectele să treacă de votul consilierilor, CJ a invocat drept motivaţie principală faptul că judeţul este în urmă şi are nevoie de proiecte, de parcă proiectul din aceeaşi categorie respins cu o lună în urmă ar fi venit în dezavantajul judeţului. Proiectul „Mihai Eminescu – poet universal, poet fără frontiere” cofinanţat de către Comisia europeană din fonduri PHARE, face parte din Programul de Vecinătate România – Ucraina 2004-2006 şi a fost primul din cele patru supuse la vot . Acest proiect presupune participarea CJ Botoşani în parteneriat cu Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu" Ipoteşti şi consiliul Raional Herţa din Ucraina. Unul din obiectivele specifice al Programului de Vecinătate îl constituie dezvoltarea cooperării transfrontaliere în vederea relevării moştenirii comune socio-culturale, legate de istoria şi mediul local.
„Scopul proiectului este dezvoltarea schimburilor interculturale între judeţul Botoşani şi populaţia românească în procentaj de 90% din ţinutul Herţa”, a precizat Marcela Lozneanu, vicepreşedinta CJ Botoşani. Partea de cofinanţare pe care Consiliul Judeţean trebuie să o asigure este de 2.481 euro, reprezentând 11% din valoarea proiectului. Democratul Cistian Achiţei a luat cuvântul în plen, spunând că nu va vota proiectul pentru că nu i se pare unul serios, aşa cum nici proiectul propus luna trecută pozatrecută nu a avut credibilitate în ochii consilierilor social democraţi. Argumentele executivului CJ au pornit de la faptul că proiectul acesta a fost întocmit de Direcţia de Integrare Europeană, ce are ca obiect de activitate tocmai pregătirea unor astfel de proiecte. În fond şi această direcţie trebuie să îşi justifice activitatea şi salariile.
Cum spiritele s-au cam aprins, social democrata Teslaru a precizat că data trecută a fost vorba de un viciu de procedură ce a blocat proiectul. Democratul Viorel Alexandru a găsit însă un viciu de procedură şi la proiectul discutat în şedinţa de ieri. „Legea 215 prevede cu foarte mare claritate faptul că astfel de proiecte au nevoie de un aviz al Ministerului Integrării Europene, înainte ca proiectul de hotărâre să fie avizat de CJ”, a specificat democratul. Avizul nu a fost primit, Conţac susţinând că nu este nevoie de asemenea aviz.
Acesta nu a fost foarte preocupat de votul lui Alexandru, ştiind că are oricum majoritatea asigurată. Acest proiect, ca de altfel şi celelalte trei care au urmat, au fost votate de consilieri. Chiar consilierii Alianţei au gândit că la mijloc este vorba de atragerea de bani. Consilierul Achieţi a votat împotrivă la toate proiectele iniţiate cu mici excepţii în formă de protest pentru proiectul transfrontalier blocat în şedinţa trecută. „Tura trecută au respins un proiectul transfrontalier numai de dragul de a-l respinge. Acum vine Ciuştea şi spune că Iaşiul şi Vasluiul au depus 50 de proiecte, noi venim cu patru, dar proiectul de tura trecută a fost respins. Proiectele oricum trec pentru că aşa sunt ei obişnuiţi. Au majoritatea şi votează cum vor”, a declarat nemulţumit Cristian Achiţei.
Voturile sale date împotrivă nu au schimbat însă cu nimic soarta proiectelor de hotărâre, astfel încât Conţac nu şi-a bătut prea mult capul cu acesta, amuzat fiind de atitudinea sa inofensivă pentru soarta şedinţei. Maşina de vot a PSD-ului a demonstrat că funcţionează ireproşabil şi zdrobitor pentru Alianţa DA. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

„Vocea curată” este una murdară
Ioan Rotundu
Horoscop
Comentariu la comentarii (CXXII)
(Ioan Rotundu)
Alianţa nu mai poate nici mârâi în CJ
Avertizare meteorologică
Valoarea amenzilor aplicate de ITM a crescut
Cupa de vară la Ripiceni
Ştefăneştii îşi vor valorifica potenţialul tradiţional
Furt dintr-o casă nelocuită
Discriminarea la locul de muncă nu mai este o problemă
O mâncare trăsnită
Plecarea Elenei Condrei, o bucurie pentru membrii PNL
Incendiu a cărui cauză e necunoscută
Ploaie de amenzi în mediul rural
Tariceanu nu s-a opus restructurarii Guvernului
PSD- atac la actuala conducere
Valeriu Stoica acuză un atac concertat la preşedinte
Suspendarea preşedintelui, o idee care surâde PSD,PRM,UDMR
Mamele se întorc la muncă pe acelaşi post
Se schimbă sistemul de raportare a laptelui gratuit distribuit sugarilor
Basarabia se descentralizează
CJ face lobby la municipiu pentru Liceul de Ştiinţe ale Naturii
Samtid - ul riscă întârzieri la Săveni
Ultimatum pentru Mitropolie
Zone periferice căutate pentru construcţii private
Control finalizat cu amenzi de zeci de milioane
623 de miliarde pentru dotările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă
Împotriva voinţei lor
PD- atac la Parlament
Administraţia Prezidenţială- reacţie la decizia din Parlament
PD- dezamagiti de PNL
PNL- şantajul prezidenţial
Preotul zvăpăiat sau crupele popeşti
Declaraţie de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog