Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1247
De la 07 Ianuarie 2003
123396121

Botoşani: Vorniceneanul Ilie Vreme şi drama vieţii sale

  • 27 July 2014, 23:00

Ilie Vreme este un vornicenean ajuns la vârsta de 61 de ani, dar după cum l-au deschis cei care-l cunosc, omul este mult prea îmbătrânit faţă de vârsta atestată de certificatul de naştere.
Omul a ajuns să ducă un trai de boschetar, iar în situaţia aceasta l-a adus consumul exagerat de băutură. Soţia l-a părăsit şi munceşte pe undeva prin Italia. Casa şi-a pierdut-o în urma unui proces civil. Consumul iraţional de băuturi alcoolice i-au afectat capacitatea de înţelegere şi a ajuns să fie tratat la Spitalul de Psihiatrie Botoşani.
Săptămâna trecută, Ilie Vreme s-a prezentat la postul de televiziune Tele’M Botoşani solicitând „să vină Lumea lu’ Rotundu la Vorniceni, să vadă nenorocirea în care l-a adus concetăţeanul său Istrate” Ca Vreme sunt mulţi botoşăneni cu necazuri care speră să-şi rezolve problemele reclamând necazurile lor la câte un ziar sau post de televiziune. M-am informat de la sursele mele din Vorniceni şi am aflat drama vieţii lui Vreme, aşa că m-am hotărât să realizeze un reportaj cu întreg necazul său. Numai că, luni, când m-am prezentat în Vorniceni, Ilie Vreme nnu a mai fost de găsit. Pur şi simplu parcă intrase în pământ, nimeni nevăzându-l de dimineaţă, nu-l întâlnise prin barurile obişnuite lui, nu circulase pe stradă.
Am început filmările cu speranţa că va apărea el. De la vecinii săi, de la localnicii de pe uliţa unde-şi are casa care-l adăposteşte moment, am aflat împrejurările care i-au transformat lui Vreme viaţa într-un iad.
Cu vreo zece ani în urmă, circulând cu căruţa prin localitatea Podeni, Vreme nu l-a putut evita pe biciclistul Istrate, consătean de-al său, şi a trecut cu căruţa peste el. L-a lăsat strivit strivit jos, într-o baltă de sânge. Unii spun că Vreme era beat, alţii că din încăpăţinare a refuzat să-i acorde lui Istrate vreun ajutor.
Istrate a ajuns la spital, având o fractură deschisă a picior. A rămas invalid pe toată viaţa. După ce a ieşit din spital., Istrate a căutat să se înţeleagă cu Vreme să-i plătească cheltuielile de spitalizare, vreo 34 de milioane de lei vechi. Vreme nici n-a vrut să audă. Istrate a introdus o acţiune civilă, s-a judecat, iar instanţa de judecată l-a obligat pe Vreme să-i plătească suma totală de 174 milioane lei vechi.
Cu greu, Vreme i-a plătit 74 de milioane dar a refuzat să-i mai dea şi restul de 100 miliaone lei. Istrate a apelat la un executor judecătoresc şi i-a scos casa la vânzare. Pentru că nu s-a găsit nici un cumpărător, executorul i-a predat casa lui Istrate în contul datoriei. Aşa a ajuns Istrate ca din anul 2010 să fie proprietar pe casa lui Vreme, care a fost evacuat silit.
Peste stradă de casa lui Vreme se afla o casă părăsită, cu un moştenitor care nu doreşte s-o locuiască. În această casă, mai exact într-o bucătărie din curte, locuieşte Vreme. De aici, după ce consumă băuturi alcoolice, porneşte el scandaluri pe la locuinţele vecinilor sau se ia de trecătorii de pe stradă.
S-a dus şi la OTV, la Dan Diaconescu, numai că era prea beat şi a fost scos din emisiune. La Tele’M a reclamat că a fost scos ilegal din casa ridicată cu multă trudă în timp de-o viaţă, dar n-a spus şi cum s-a ajuns la această situaţie.
După ce a fost evacuat silit şi casa sa trecută în proprietatea lui Istrate, Vreme s-a dus în curte şi a spart geamurile şi uşile, ca un fel de răzbunare asupra lui Istrate. Ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni s-a soldat cu amendarea lui Vreme, amendă administrativă, fapta sa fiind considerată de pericol social redus.
Chiar cu o seară înainte s-a dus la locuinţa naşei sale, a cărei soţ a decedat acum doi ani, şi a ameninţat-o cu moartea dacă nu-i dă bani de băut şi mâncare. Luni dimineaţă femeia era în stare de şoc. Abia am putut dialoga cu ea.
La Poliţie, agentul şef Viorel Anuşcă tocmai ancheta plângerea femeii. Numai că şi poliţistul nu ştia de unde să-l ia pe Vreme. Patru ore, cât au durat filmările, Vreme n-a fost de găsit. La Primărie, primarul Toader Leampăr s-a luat cu mâinile de cap. Vreme are în evidenţă amenzi de 7.600 lei, adică 76 milioane lei vechi. N-are de unde le încasa. Primarul era necăjit că iar imaginea comunei Vorniceni va avea iar de suferit. El ar fi vrut să filmăm faptele bune ale localnicilor şi nu „cazul Vreme”.
Bolnav psihic din cauza consumului exagerat de băuturi, fără casă, părăsit de nevastă, cu manifestări violente faţă de toţi cei din preajmă, cu amenzi acumulate de aproape 100 milioane lei vechi, Ilie Vreme este o epavă umană. A ajuns în această situaţie datorită încăpăţinării sale de a nu trăi în linişte şi pace cu consătenii săi.
Dar drama vieţii sale o veţi putea înţelege mai bine urmărind reportajul care va fi difuzat sâmbătă, de la ora 19.00, pe Tele’M Botoşani, cu reluare luni dimineaţă de la ora 10.30. Ioan Rotundu
21.11.2012

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Adevărul care i-a supărat pe înalţii prelaţi
Pogorârea senatorului Ţâbuleac
Bancul zilei: Made in Cracal
Horoscopul zilei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog