Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19422
De la 07 Ianuarie 2003
122879489

În luptă cu fenomenul contaminării cu nitriţi şi nitraţi

Avem de ales între a crăpa de sete sau a investi în reţele cu apă potabilă

  • 27 June 2007, 23:00

Autorităţile judeţene nu stau cu mâinile în sân în privinţa fenomenului cu care în ultima perioadă se confruntă judeţul intoxicaţiile cu nitraţi şi nitriţi. Printr-o hotărâre a Colegiului Prefectural, a fost aprobat planul de acţiuni pentru prevenirea poluării cu nitraţi a surselor de apă. Programul se va desfăşura în perioada mai 2007- mai 2008. „Pentru prima dată am mobilizat atât autorităţile locale, cât şi cele de la nivelul judeţului, demarând o campanie de informare. Nu trebuie să uităm faptul că poluarea cu nitriţi este una istorică, iar judeţul nostru are parte de ea din cauza fermelor agrotehnice”, a declarat prefectul Cristian Roman.
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sorin Grindei susţine că pe lângă componenta istorică această problemă este una de nivel european. Din păcate, la ora actuală nu există o soluţie consacrată, care să poată fi aplicată într-un mod rapid. „La ora actuală judeţul Botoşani are doar patru zone declarate vulnerabile, care au fost înscrise într-un program al Băncii Mondiale”, a declarat Sorin Grindei. Este vorba de localităţile Ştefăneşti, Truşeşti, Corni şi Prăjeni. Judeţul trebuie să asigure o cofinanţare de 10% până în 2009. Cum nu există model care să poată fi aplicat, din 2005 a început o campanie de strângere a informaţiilor. Din cele 53 de mii de fântâni, în momentul de faţă se încearcă stabilirea celor private şi a celor publice, pentru ar putea începe o campanie coerentă.
Din sursele aflate la dispoziţia APM Botoşani, din cele 10% fântâni monitorizate şi testate, contaminarea este de 70%. „O concentrare evidentă se poate observa în zona Prutului. Este însă explicabil. Fântânile acestea au fost marcate. Sunt foarte multe informaţii strânse pozacu sprijinul Băncii Mondiale. Vrem să vedem unde sunt zonele critice pentru a direcţiona eforturile noastre”, a declarat directorul APM Botoşani. Din punctul său de vedere acţiunea nu va fi nici pe departe simplă, dat fiind faptul că există o dispersie la nivelul cazurilor de îmbolnăviri şi de decese. Se încearcă stabilirea unei hărţi a noilor zone roşii. Cu sprijinul Băncii Mondiale, laboratorul de la Botoşani a fost dotat cu un aparat special pentru măsurătorile apei din fântâni. Un număr de 50 de analize vor putea fi făcute gratuit, graţie acestui aparat.
Analizele sunt scumpe şi nu există obligaţia instituţiilor statului să se ocupe de aceste analize. Obligaţia din acest an a asigurării analizelor şi a fondurilor pentru plata lor aparţine primăriilor. „Este foarte important pentru fiecare comunitate locală să ştie care sunt zonele critice, pentru ca ulterior acestea să fie marcate în planurile de amenajare a teritoriului”, a declarat directorul APM Botoşani. Fântânile trebuie securizate. În zona de educaţie şi conştientizare suntem rămaşi în urmă cu 100 de ani. Fiecare trebuie să încerce să facă un pas în primul rând în mediul rural. În mediul rural este un adevărat dezastru generat de faptul că fântânile sunt contaminate de toaletele din curţi. „Gunoiul de grajd se aşterne în plus pe pământ, fără nici cea mai mică protecţie. Marea problemă este în cazul fântânilor de suprafaţă. Nu mai este vorba de standardele euro, ci standardele de normalitate”, susţine Sorin Grindei. Primul reprezentant al Guvernului în teritoriu nu doreşte ca toată campania să ducă la închiderea fântânilor contaminate şi la găsirea soluţiilor pentru populaţie a unor noi surse de apă. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Ciclişti din zece ţări vor sfârşi turul României la Botoşani
Flutur a stors bani din semafoare
Primăria este aproape de a deveni stăpână peste cinema Unirii
Nou compartiment înfiinţat în Primăria Botoşani
Electro Alfa se ţine băţoasă şi crede că poate înfrunta Europa
Flutur recunoaşte că meşterii de pe Unirii i-au legat aripile
Ţărăniştii înţeleg necesitatea măririi secţiei de cardiologie
Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Botoşani iese la lumină
Ţigăncile vor să muncească, dar ca vrăjitoare
Peste 9.500 pachete de ţigări confiscate
Societate lăsată fără bunuri în valoare aproape 5.000 lei
Bătrân lăsat fără bani şi acte
Cursuri de instruire pentru cadrele de pe ambulanţă
Examen de certificare a competenţelor profesionale
Comentariu la comentarii (CXXXI)
(Ioan Rotrundu)
„Rădăuţanca” doamnei Geta de la Dealu Mare
Horoscop
Greşeala frumoasei femei
Citate şi cugetări din scrierile autorilor americani
Se caută un anume inginer
Drumul de la Leorda fuge la vale… după Codin
Victimizarea lui Conţac
Ioan Rotundu
Program TELE'M Botoşani, joi, 28 iunie
Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog