Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Publicitate
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24736
De la 07 Ianuarie 2003
118411279

Botoşani: S-a deschis sezonul la festivaluri. Voie bună prin judeţ

  • Ioan Rotundu
  • 27 June 2013, 23:00

Începând de la jumătatea lunii iunie şi până spre 15 septembrie, judeţul nostru se umple de cântec, joc şi voie bună. Este sezonul când prin comune se organizează fel de fel de festivaluri, sărbători cu fii satului sau marcarea unor evenimente deosebite cum ar fi un număr de ani de la atestarea documentară a localităţilor.
Pentru mâine, zi de sâmbătă dar şi de sărbătoare creştină, fiind vorba de Sf. Apostoli Petru şi Pavel, sunt organizate festivaluri în comunele Tudora şi Corni. Poate că vor fi şpi prin altele şi nu am ştiinţă.
Dacă la Tudora festivalul are deja o anumită vechime, la Corni se organizează pentru prima oar㠄Ziua satului Corni”. Primarul Dorel Dorneanu a ţinut să introducă şi comuna Corni în rândul celor cu tradiţii în festivaluri. Pentru ziua de sâmbătă a organizat o expoziţie cu animale.
Împreună cu medicul veterinar Constantin Dumbravă, primarul, la rându-i cunoscut crescător de animale, a selectat mai multe animale de curte: vaci, oi, capre, păsări de la cei mai gospodari săteni şi, pe un tăpşan din mijlocul localităţii Corni a organizat zoo-expoziţia.

Primarul Dorneanu vrea să acorde tuturor participanţilor la expoziţie câte o diplomă şi o mică atenţie în bani. Nu vor fi acordate premii, ci diplome de participare, ca să nu creeze supărări între gospodari.
L-am întrebat pe primar de unde a făcut rost de bani, că un astfel de eveniment costă destul de multişor, mai ales că pentru ziua de duminică se aşteaptă oaspeţi. Vor veni formaţii de muzică populară, dansuri şi fanfare renumite. De la Mizil – Prahova, primarul va trimite o formaţie de muzică populară cu rapsozi locali, în semn de prietenie pentru primarul cornean.
La toţi aceştia trebuie asigurată cazarea pe o noapte, masa şi udătura, care nu poate lipsi de la un astfel de eveniment. S-a descurcat primarul. Un gospodar s-a arătat dispus să taie un porc, medicul veterinar va pune doi cârlani la grătar, ţuica a adus-o deja în biroul primarului cel care a promis-o iar primarul, că altfel nici că se putea, va da dop la o damigeană de 50 l cu vin roşu, obţinut de la via din grădina sa.
Primăria a pus şi ea ceva bani, dar puţini, că-i sărăcie mare. În schimb, comuna are mulţi agenţi economici, are pe raza sa, în albia râului Siret mai multe balastiere. De la toţi aceşti patroni a strâns, cu titlu de sponsorizare, o sumă frumuşică. Ce nu face românul când vine vorba de distracţie!
Ieri, i-am luat primarului Dorneanu şi medicului veterinar Dumbravă câte un interviu legat de eveniment. Singura lor problemă era timpul. Ambii speră ca în zilele de sâmbătă şi duminică vremea să fie frumoasă. Mai ales că, sâmbătă, în sat este şi hram. Numai într-o jumătate de sat. La Corni preoţii au împărţit localitatea în două parohii, fiecare având hramul său. Mâine, jumătatea de sat care nu are hram îi va vizita pe cei cu hram, urmând a le primi vizita când va fi şi hramul bisericii lor.
Evenimentul de la Corni va fi onorat şi de personalităţi sus-puse. Dovadă că, tot ieri, cei de la Drumurile Judeţene lucrau de zor la peticit asfaltul spart pe porţiunea de drum dintre Baisa şi Corni. Primarul n-a dorit să-mi spună ce înalţi oaspeţi aşteaptă, dar după cum arăta forfota de pe drum, cu certitudine preşedintele CJ şi prefectul nu vor lipsi. Poate şi alţii mai de sus, cine poate şti. La nivel naţional suntem compătimiţi şi consideraţi un judeţ sărac, cu multe probleme sociale, lipsit de potenţial economic. Aiurea! Să vină mâine şi poimâine cei care ne compătimesc la Corni şi Tudora, iar după câteva păhărele de sfeclomicină vor realiza şi ei că realitatea este alta.
Nu noi suntem lingurarii lui Creangă, care cântau de foame. E drept, are comuna Corni un sat de ţigani numit Balta Arsă, dar acum au apărut şi pe la ei vile cu turnuleţe. Mai degrabă ni s-ar potrivi proverbul „sărac şi fudul”, că doar de la cîţiva kilometri mai sus de Corni s-a născut melodia cântată de George Hazgan, „Inga măi, fudula măi!”. Fin observator, regretatul rapsod popular!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Aluzie
A plecat în veşnicia Neamului un alt mare poet român- Dumitru Matcovschi
Presa austriacă anunţă că azerii au renunţat la Nabucco
şec major al politicienilor şi serviciilor de informaţii din România
Eugen Nicolaescu va modifica iar lista cue medicamente compensate
Cum păcălesc romanii legea timbrului de mediu
Tehnica "partajului voluntar"
Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia combinatul Oltchim
Funcţionarii europeni, în grevă, în timpul summitului liderilor UE
Dragnea nu renunţă la referendumul pentru modificarea Constituţiei
Dacă Partidul Conservator este nemulţumit de protocolul cu PNL, poate să plece
drum bun, calea bătută, succes în viaţă
Prognoza meteo pentru vineri
Nelson Mandela îşi trăieşte ultimele clipe din viaţă
Preşedintele CEZ România a criticat foarte dur măsurile Guvernului
compania şi-ar putea reduce investiţiile în România
Alune americane
Uvertura Mall organizează Melodii şi dansuri de Vacanţă
USL lucrează grăbit la lichidarea luptei anticorupţie
Loto România: Numerele câştigătoare de la tragerea din 27.06.2013
Comunicat de presă Modern Calor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă