Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22692
De la 07 Ianuarie 2003
111403965

În naivitatea sa, ministrul Silaghi crede că poate învinge birocraţia

  • 27 March 2008, 23:00

Prezent ieri la Botoşani, ministrul IMM-urilor, Comerţului, Turismului şi Profesiilor Liberale (MIMMCTPL), Ovidiu Silaghi a prezentat o serie de soluţii pentru dezvoltarea IMM-urilor. Scopul vizitei a fost de a aduce în atenţia oamenilor de afaceri noi căi pentru dezvoltarea activităţilor pe care le conduc. Guvernul României crede cu tărie că acestea reprezintă o soluţie pentru viitor. „Deja întreprinderile mici şi mijlocii produc 70 la sută din PIB-ul României şi ocupă cam 70 la sută din forţa de muncă. Acesta este şi motivul pentru care a fost elaborat încă din luna octombrie un Ghid al Surselor de finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Acest ghid se vrea ca o hartă pentru întreprinzători. Dacă au o idee să ştie exact pe ce axă şi de unde trebuie să acceseze fonduri, atât naţionale, cât şi europene”, a declarat ministrul Silaghi. Acesta precizează că luni va fi lansat Ghidul solicitantului pentru fondul de creştere a competitivităţii economice.
Un fond de peste un miliard de Euro, la care întreprinderile mici şi mijlocii au acces să cheltuiască banii în următorii patru ani. „Sunt bine venite şi finanţabile proiecte de 2,5 milioane de Euro, o soluţie bună pentru dezvoltare. Am înfiinţat fondul naţional de garantare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Întreprinzătorii ce doresc să acceseze fonduri europene şi le trebuie o garanţie pot apela la acest fond naţional”, informează ministrul IMM-urilor.

Funcţionarii vor fi privaţi de atenţii
Totodată se întreprind şi alte măsuri pentru simplificarea mediului de afaceri pentru IMM-uri fiindcă acestea sunt coloana vertebrală a economiei româneşti. Dacă întreprinderile mari au o echipă mare de economişti şi jurişti pentru a se descurca pe piaţă, cele mici sunt defavorizate din acest punct de vedere. „Încercăm să simplificăm pe cât posibil birocraţia. Am constatat că avem la nivel de ţară 509 avize şi autorizaţii care se dau de către ministere şi agenţiile guvernamentale. În două săptămâni, numărul de avize va fi redus cu 30 la sută, iar pentru diferenţa de 70 la sută vrem să introducem aprobarea tacită. Prin această metodă dorim să rupem contactul cât mai mult posibil dintre funcţionar şi întreprinzător pentru că acesta este principalul generator de corupţie”, a specificat ministrul Silaghi, explicând cum funcţionează chestia cu aprobarea tacită.
Anume, dacă un întreprinzător depune o cerere la o agenţie sau Minister şi în termenul legal de 30 zile nu primeşte nici un răspuns, se consideră că acesta este pozitiv şi îşi poate continua afacerea.

Gata plimbatului cu discheta sub braţ
Se doreşte totodată introducerea cât mai mult posibil a trimiterii cererilor şi efectuarea plăţilor online, cu semnătură electronică. „Avem deja un proiect pilot care funcţionează cu plăţile online pe care dorim să-l extindem la nivelul întregii ţări. Am introdus de asemenea şi contul unic colector, astfel încât întreprinzătorii nu vor mai fi nevoiţi să facă zeci de ordine de plată la sfârşitul lunii. Va face doar 3 ordine de plată şi va fi scutit de acea plimbare pe la toate instituţiile statului cu discheta”, a mai adăugat ministrul MIMMCTPL.
Printre măsurile menite să înlăture birocraţia este şi cea a încurajării metoda de lucru cu persoane fizice autorizate. Fiindcă la ora actuală, ca să faci un PF în România este nevoie de o perioadă de 2-3 luni, mai facilă fiind înfiinţarea unui SRL, peste două săptămâni va fi introdusă o Hotărâre de Guvern prin care acest termen se va reduce la trei zile. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Lăcomia părintelui Luca de la Popăuţi pare să nu aibă limite
părintele afuriseşte autorităţile publice pe la mese îmbelşugateel vrea pământul Spitalului de boli contagioase
Politicieni cu pretenţii de viitori parlamentari
Ioan Rotundu
Dorohoienii au piedica legată… spre Casă de Cultură
Şef nou la Protecţia Copilului Botoşani
Secretari de primărie puşi la zid
Comentariul comentariilor (LXXXV)
(Ioan Rotundu)
Primarii certaţi cu curăţenia vor rămâne în atenţia autorităţilor
Greul în agricultură abia începe
Semnal de alarmă faţă de citricele de proastă calitate
Nu-i destul că-i sărac, dar mai fost şi păgubit
Directorul Andrieş acuză consilierii locali dorohoieni de nepricepere
Acuzat de evaziune fiscală pentru că întreţine patru amante
Pregătiri pentru Ziua Jandarmeriei
Taina Noului Ierusalim
Un taximetrist e acuzat că face trafic de droguri
Lacrimile Basarabiei care ard faţa României şi a Europei
„Altare”
Poliţiştii din Flămânzi au primit premii dar nu şi avansări în grad
Şoseaua infernului
Atenţionaţi să nu vină la poliţie cu muniţia descoperită, în geantă!!!
Conducta cârpită timp de o lună a funcţionat doar ...o oră
Picasso şi hoţul
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, vineri, 28 martie
Ofertă giurgiuveană
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă