Voronenilor le-a ajuns iarăşi cuţitul la os. Cu toate măsurile luate de către autorităţi şi până să se rezolve cu modernizarea drumului DJ 208 C (Botoşani – Orăşeni Deal – Vorona – Joldeşti – limită judeţ Suceava), transportatorii îşi fac de cap. Oamenii nu sunt mulţumiţi, chiar dacă s-a adoptat măsura restricţionării traficului pentru o perioadă pe timpul nopţii, în intervalul orar 22.00 – 6.00, în cazul autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone.
Este vorba de drumul pentru care voronenii au protestat vara trecută, făcând lanţ uman din cauză că maşinile de mare tonaj le stricau nu doar drumul ci şi casele. Liderul protestatarilor, Mihai Cătană a pornit deja demersurile pentru a picheta cu un grup de 25 de consăteni, afectaţi de traficul greu, sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani. Asta după ce a tot aşteptat ca cei în drept să ia măsuri viabile.
„Am făcut memorii la Guvern, la preşedinte, la Poliţie, Consiliu Judeţean, Prefectură, peste tot. Nu se vrea de sus. Domnul Viorel Şerbănoiu, şeful Poliţiei a fost în februarie la noi şi ne-a promis că face un punct de control, unde poliţiştii să stea zi şi noapte. Totul a rămas la stadiul de promisiuni. Noi eram decişi atunci să pichetăm sediul Poliţiei, dar l-am crezut pe cuvânt şi nu s-a mişcat nimic. Se circulă în continuare haotic ”, a precizat vineri Mihai Cătană, specificând că la un moment dat a fost restricţionat traficul maşinilor cu masa de 16 tone, dar la presiunea transportatorilor, interdicţia a fost ridicată.
Iar în prezent, transportatorii circulă zilnic cu 16-20 tone pe osie, fără a-i întreba careva de sănătate. „Au împodobit tot drumul cu indicatoare de 8 tone pe osie şi restricţie de viteză de 30 km la oră, dar vin rar în control. Vin cu cântarul pentru 3-4 ore, dar transportatorii se anunţă între ei. De două zile nici nu au mai fost. Şi cei de la drumuri şi cei de la Poliţie spun că nu sunt cântare. Dar se pot face controale după bonurile de cântar, în baza Ordonanţei 1300 ce a intrat în vigoare după data de 6 februarie. Balastierele sunt obligate să deţină cântare şi să elibereze bon de cântar pentru încărcătură. În tot judeţul, doar o singură balastieră are cântar. Ori amenda în caz de lipsă este de 400 milioane lei vechi pentru balastieră şi de 40 milioane lei pentru şofer dacă nu are bon”, a mai adăugat voroneanul, asigurând că va începe demersurile pentru autorizarea protestului.
„Pe 11 aprilie, în preajma Floriilor vrem să-i facem un cadou domnului Viorel Şerbănoiu. De luni vom începe demersuri pe la Primărie, Jandarmerie ca să nu ne pomenim iarăşi cu amenzi ca data trecută”, a concluzionat Mihai Cătană. (Eliza Sofian)