Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11608
De la 07 Ianuarie 2003
120748249

Bătălia pentru şefia Teatrului „Eminescu” s-a dat atent controlată de Rogojinschi

  • Ioan Rotundu
  • 1 April 2022, 19:24

Aşa cum am arătat, Teatrul „Mihai Eminescu” a fost jefuit, de banii publici primiţi de la Primăria Botoşani, într-un mod haiducesc. Controlul Curţii de Conturi şi auditul financiar solicitat de către actorul Marius Rogojinschi Primăriei Botoşani, în speranţa că-l va scoate ţap ispăşitor pentru risipa financiară pe managerul Traian Apetrei a luat o turnură neaşteptată.
Auditul Primăriei Botoşani a constatat că Albert Tănase, managerul Societăţii Nova Apaserv Botoşani a fost angajat ilegal jurist, fiind plătit ilegal cu suma de 40 mii lei. A mai constatat auditul că însuşi actorul Marius Rogojinschi, având calitatea de consilier municipal PSD, director la Teatrul de păpuşi „Vasilache”, membru în Consiliul de Administraţie la Teatru ş totodată colaborator a încasat ilegal suma de 176 mii lei.
Cum controlul solicitat chiar de actor s-a întors asupra sa, Rogojinschi, perceput drept porta-vocea primarului PSD Cosmin Andrei, a declanşat operaţiunea de numire a unui nou manager în locul lui Traian Apetrei care s-a pensionat. Socoteala lui era că odată suma imputată contestată la instanţa de judecată, noul manager al Teatrului nu va insista la instanţa de judecată ca teatrul să câştige procesul.
Aşa s-a ajuns ca începutul de an 2021 să fie şi declanşarea luptei pentru funcţia de manager la Teatrul „Mihai Eminescu” instituţie aflată în subordinea Primăriei şi CLM Botoşani.
Visul lui Rogojinschi ar fi fost ca noul manager să fie profesorul Lucian Băleanu, devenit din secretar literar director artistic. Aşa se explică apariţia în setul de condiţii de participare la concurs şi specialitatea de studii „filologie”, adică exact facultatea absolvită de Băleanu. Socoteala lui Rogojinschi a fost dată peste cap de către colegii săi consilieri PSD care n-au votat caietul de sarcini în forma dorită iar Băleanu nu s-a mai putut înscrie la concurs.
O nouă încercare a fost cea cu aducerea profesorului Octavian Jighirgiu (foto), decanul Facultăţii de Artă Iaşi. Cu acesta, Rogojinschi mai făcuse afaceri. În anul 2007 l-a adus să joace în piesa lui Cehov, „Suflete moarte” contra unei importante sume de bani. Relaţia cimentuită, profesorul l-a luat pe Rogoj8nshi preparator la clasa sa de studenţi pentru a-i da posibilitatea să se înscrie la doctorat, numai că Rogojinschi n-a făcut faţă cerinţelor doctorale, aşa că a rămas simplu actor.
Pe Jighirgiu voia să-l aducă pe post de director artistic ca rampă de lansare la funcţia de manager. Numai că Jighirgiu, într-o emisiune tv la Iaşi, s-a lăudat că vine la teatrul din Botoşani şi va face el ordine şi disciplină. Discursul său menit să impresioneze a fost interpretat la Botoşani ca fiind al unei persoane periculoase pentru starea de lucruri din teatru, aşa că şi Jighirgiu a ieşit din cărţi.
În martie 2021 postul de manager a fost scos la concurs. De această dată a fost susţinut să se înscrie regizorul basarabean Alexandru Vasilache. Problema s-a complicat când la concurs s-a înscris şi lectorul universitar doctor Antonela Cornici de la Universitatea Naţională de Arte “George Enescu” din Iaşi.
Pentru proiectul depus, Cornici a primit notă mai mare decât Vasilache, declanşând astfel alarma şi pericolul că ar putea ajunge manager. I s-a blocat drumul spre succes printr-o manevră mârşavă. Actorul Adrian Titienii, membru în comisia de examinare, a fost convins să se retragă din comisie, deschizând astfel drum pentru cooptarea unui nou membru dar şi reluarea corectării proiectelor depuse. Iar noua comisie a constatat că proiectul lui Vasilache este mai bine întocmit decât al profesoarei universitare Cornici, titlul său de do9ctor nefiind în măsură să facă faţă” priceperii” regizorului basarabean Vasilache.
Aşa s-a împlinit dorinţa primarului Cosmin Andrei, prin actorul Rogojinschi, porta-vocea sa în teatru, de a pune un manager care să-i execute ordinile şi să închidă ochii atunci când banii publici se scurg şi pe alte căi decât cele legale., cum ar fi angajările celor aflaţi sub protecţia PSD.
(Va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
DIICOT l-a încătuşat pe martorul liderilor de sindicat din cadrul TPF Iaşi
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 28.03 – 3.04.3033.022
Bancul săptămânii: Precocitate sexuală
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Poliţistul contrabandist Başagă a fost mângâiat cu 3 ani închisoare
Ioan Rotundu
Cum vrea „Watch Dog”, alias Băleanu, să apere corupţia instalată în teatru
Ioan Rotundu
Derapajele imorale ale actorului Marius Rogojinschi
Ioan Rotundu
DIICOT Iaşi a operat arestări spectaculoase în rândul poliţiştilor de frontieră din cadrul ITPF
Zoe Zlata
Oare de ce nu răspund la întrebări şefi Sainenco şi Vasilache?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă