După multe contradicţii, strategia de dezvoltare economico-socială a judeţului a fost aprobată ieri de consilierii judeţeni. Prin majoritate de voturi, judeţul Botoşani şi-a primit strategia de dezvoltare extrem de necesară la capitolul obţinere de fonduri de la Uniunea Europeană. Din cei 32 de consilieri judeţeni, 24 au votat pentru, 7 împotrivă şi un consilier judeţean s-a abţinut de la vot. Cel mai mult s-au împotrivit social democraţii, consiliera Manuela Zarug subliniind în cadrul şedinţei că strategia nu doar că nu este de ajutor mediului de afaceri din Botoşani, cu date incomplete, dar este realizată pe nişte date mult prea vechi.
Această strategie e realizată la nivelul anilor trecuţi. Lucrarea nu este adaptată pentru perioada 2008-1013. Nu există o preocupare a CJ pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Nu e vorba că nu am fi de acord să avem o strategie de dezvoltare, noi discutăm doar despre calitatea proiectului, a subliniat Manuela Zarug.
Nu a fost singura care a atras atenţia asupra materialului realizat de comisia Consiliului Judeţean şi alţi consilieri pesedişti apreciind lucrarea ca fiind un document foarte slab argumentat economic. Reprezentanţii grupului care s-a ocupat de realizarea strategiei au argumentat că termenul dat a fost destul de scurt, iar datele statistice sunt furnizate cu doi ani în urmă. Prin urmare, lucrarea nu avea cum să cuprindă informaţii statistice din acest an sau anul trecut.
Preşedintele Mihai Ţâbuleac a subliniat necesitatea existenţei unei strategii, chiar dacă aceasta nu conţine toate datele de interes, asigurând că se vor putea aduce completări şi ulterior. Mai bine să ai o strategie de dezvoltare decât să nu ai nimic. Aceasta poate fi adaptată pe parcurs. În plus, consilierii judeţeni puteau să facă propuneri de îmbunătăţire a strategiei, a menţionat Ţâbuleac. Importanţa votării strategiei a fost subliniată şi de ceilalţi democraţi liberali, din rândul consilierilor judeţeni.
La rândul său, liberalul Viorel Ciobanu (foto) a pledat pentru aprobarea strategiei. Strategia de dezvoltare economico socială este o aliniere la cerinţele UE. Dacă nu aprobăm această strategie riscăm ca fondurile venite din partea UE să nu le putem accesa niciodată. Este un document de o importanţă extraordinară şi reprezintă o muncă destul de complexă, a spus Ciobanu. Deşi social democraţii Mircea Dănuţa şi Gheorghe Marcu au propus amânarea proiectului şi apelarea la o firmă acreditată care să se ocupe de realizarea unei lucrări bine documentate, proiectul a fost aprobat. (Eliza Sofian)