Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
24449
De la 07 Ianuarie 2003
112935287

Vaccinul antigripă a sosit, dar cu multe şi neclare contraindicaţii

  • 27 November 2009, 23:00

Vaccinul împotriva gripei noi a ajuns la Botoşani. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, transportul dozelor s-a realizat cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Judeţului Botoşani i-au fost repartizate 17.000 de doze.
Din punct de vedere al numărului de doze raportat la numărul de locuitori nu se poate spune că judeţul Botoşani este printre cele mai favorizate din ţară, chiar dacă este printre judeţele cu debutul cel mai îngrijorător în privinţa morbidităţii. Potrivit autorităţilor sanitare, vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon.
„Vaccinul Cantgrip este un produs biologic obţinut prin cultivare pe ouă embrionate, tulpina virală utilizată fiind purificată, fragmentată şi inactivată. Vaccinul nu conţine adjuvanţi. Pe baza datelor obţinute din studiile clinice efectuate până în prezent, vaccinul Cantgrip poate fi utilizat la persoanele de peste 16 ani”, se precizează în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii.
În acelaşi comunicat se arată că reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul gripal sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, durere la locul injectării; uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore; în cazul organismelor cu sistemul imunitar scăzut, pot apărea stări pseudo-gripale din cauza reacţiei organismului în încercarea de a produce anticorpii protectori.
”Pentru obţinerea unui răspuns imunitar eficient, este suficientă administrarea unei singure doze de Cantgrip, iar nivelul maxim de anticorpi protectori se obţine după o perioadă de 2-3 săptămâni. Administrarea se realizează prin injectare intramusculară. După administrare, persoanele care au fost vaccinate vor fi supravegheate de către medicul vaccinator timp de 15-20 minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie”, a declarat epidemiologul şef al judeţului, medicul Ecaterina Chihaia (foto).
Vaccinul nu se administrează persoanelor care sunt alergice la proteinele din ou, neomicină sau zahăr. De asemenea, nu pot fi vaccinate nici persoanele care prezintă simptomatologie febrilă, fiind necesară reprogramarea acestora la o dată ulterioară. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie.
„Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său”, se mai menţionează în comunicatul MS.
Pentru început, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi. Campania de vaccinare se va desfăşura atât în unităţile sanitare, cât şi în unităţile de învăţământ, prin cabinetele medicale şcolare şi prin cabinetele medicilor de familie care au în arondare unităţi de învăţământ.
„Pentru această campanie de vaccinare au fost mobilizaţi toţi medicii şcolari şi toţi medicii de familie şi facem un apel, pe această cale, la responsabilitatea acestora în vederea derulării în condiţii optime a vaccinării”, se mai precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Nesupravegheaţi, copii ne pot aduce mari necazuri
Proiectul 2014 pentru R. Moldova
Naşterea Domnului serbată oficial pe 25 decembrie la Chişinău
prima dată în ultimii 50 de ani
De Ziua Naţională a României românii din Roma sunt chemaţi
pentru a se cunoaşte mai bine
Seară festivă la Novi Sad prilejuită de Ziua Naţională a României
Băsescu, preferat de românii din America şi Colegiul 3 Diaspora
Slujbă deosebită pentru Sf. Andrei, la Copenhaga
Flămânzi sau nevoia „revoltei cu voturi”. Tradiţia impune!
Perişoare cu sos
Reproş pentru mâncarea sănătoasă
Horoscop
Goală puşcă pe saltea şi tu alături de ea
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă, 28 noiembrie
Ţurcanu şi cercetarea ştiinţifică
Ţurcanu a bătut palma cu Marcu, aşa, ca între licenţiaţi
Liber şi la Consiliul Judeţean
Ţâbuleac se mai codeşte la bezelele aruncate de Ţurcanu
A fost spart sediul PDL
Prea repede a pus Antonescu basca lui liescu pe capul Brătenilor
a declarat la Botoşani Gheorghe Flutur
Zvonuri electorale menite să ademenească angajatorii
Consumul abuziv de medicamente generează noi necazuri
Externalizarea Laboratorului de analize medicate revine în actualitate
Şerbănoiu, poliţistul şef cel mai bine "păzit" de subalterni
Lili a plecat printre îngeri
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă