Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25411
De la 07 Ianuarie 2003
118411954

Botoşani: Clădiri părăsite care ar trebui supraimpozitate

  • 27 November 2014, 23:00

Guvernul ar putea impozita de la anul clădirile şi terenurile lăsate în paragină cu o cotă de cinci ori mai mare decât cea actuală. Prin această supraimpozitare, Guvernul crede că-i va determina pe proprietari să ia măsuri să-şi întreţină clădirile ori să le vândă sau să-şi cultive terenul ori să-l arendeze.
Motivul supraimpozitării ar fi că imaginea oraşelor este mult afectată de către clădirile părăsite, lăsate în paragină şi terenurile neîntreţinute pe care cresc bălării, uneori în zonele centrale ale localităţilor.
Să încercăm spă trecem în revistă cam ce clădiri avem prin Botoşani şi care sunt lăsate în paragină. Prima şi cea care sluţeşte cel mai mult imaginea oraşului este Casa Ciolac, acea clădire de pe B-dul Eminescu în care a funcţionat cândva sediul PDL şi restaurantul Armonia. Casa şi terenul au fost cumpărate de către omul de afaceri ieşean Prisăcaru dar încă nu le-a găsit o utilitate aşa că a anunţat vânzarea acestora. Încă nu s-a găsit un cumpărător.
Lăsată fără pază, clădirea a fost incendiată parţial de către boschetari sau dărâmată pe alocuri de către persoane necunoscute. Vara, curtea este plină de bălării şi creează o imagine de loc părăsit.
O altă clădire importantă este cea din Centrul istoric, proprietar preotul Toader Candrea (foto 1). Este vorba de clădirea în care a funcţionat cândva magazinul Bucuria copiilor iar la subsol se afla amenajată o celebră cramă. Centrul istoric a fost refăcut cu fonduri europene dar clădirea în cauză, fiind proprietate privată, nu a fost reparată. De la o zi la alta se ruinează tot mai mult iar starea de la subsol este necunoscută şi nu se ştie cât de mult a şubrezit clădirea.
O altă clădire revendicată şi lăsată în paragină este cea a bunicului istoricului pozaistoricului Nicolae iorga, casa lui Mihalache Iorga situată în zona centrală, nu departe de primărie şi Prefectură. Avocatul bucureştean Adrian Mihalcea, care a reuşit să obţină şi casa şi despăgubiri în bani, ar fi vrut să vândă clădirea Consiliului Judeţean Botoşani pe suma de 300 mii euro. Tranzacţia n-a mai avut loc iar clădirea se dărâmă încet şi sigur.
Alte două clădiri importante au fost revendicate şi stau acum în paragină pentru că proprietarii lor n-au găsit cumpărători să le vândă. Este vorba de clădirea din strada Mihail Kogălniceanu unde au fost într-o perioadă birourile societăţii Cozinda şi apoi sediul Gardienilor Publici şi clădirea din colţul străzii Marchian cu B-dul Eminescu, unde a funcţionat până de curând Poliţia Rutieră.
Să mai adaug la aceste clădiri şi Casa Sofian (foto 2), care în momentul de faţă are un statut nedefinit. Consiliul judeţean a cedat-oi Mitropoliei Iaşi iar Mitropolia n-a făcut nimci s-o repare. Aşa că această clădire cu arhitectură deosebit de importantă pentru oraş stă acum în ruină iar terenul din preajmă este vara plin de buruieni că îşi pot face vulpile adăpost pentru a-şi creşte puii.
Mai sunt şi alte clădiri şi terenuri abandonate dar eu consider că acestea ar fi mai importante pentru imaginea oraşului. Nu cred că suprainpozitarea va rezolva complet aceste probleme pentru că proprietarii lor nu locuiesc în Botoşani şi, deci, va fi mai greu Primăriei să-i încaseze cu impozitul neplătit de ani de zile. Poate că mai eficientă ar fi fost o lege prin care astfel de clădiri şi terenuri lăsate în ruină şi paragină şi cu impozitul neplătit un număr de ani să treacă în patrimoniul public al primăriilor pentru a fi reparate şi utilizate în interes public.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Pisicuţa domnişoarei
Lebar ardelenesc
Horoscopul zilei
Budapesta denunta ca inacceptabile "eforturi de renationalizare" ale Bucurestiului dupa cazul Marko Attila
Perchezitii DIICOT la Oradea, la un spital, farmacii si cabinete medicale intr-un dosar cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de euro
Dan Mihalache, fost consilier al lui Nastase si Antonescu, va fi seful cancelariei prezidentiale a lui Klaus Iohannis
Un magazin de haine din Beijing interzice accesul clientilor chinezi
Dan Voiculescu - printre oligarhii locali care isi intaresc controlul asupra media din tarile est-europene
"Ingrijorari profunde privind libertatea presei" in regiune
DNA face perchezitii la Primaria din Craiova intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene la proiectul Water Park
Accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel. Din 2016 vor fi indexate cu inflatia
Chermeze prin Darabani pe seama lui Klaus
Ioan Rotundu
Hienele hăituiesc ajutorul de înmormântare
Ioan Rotundu
Reactie fara precedent a Bisericii Reformate dupa renationalizarea cladirii unui colegiu din Sfantu Gheorghe
Loialitatea si credinta noastra in statul de drept s-a destramat. Trebuie sa regandim relatia Bisericii Reformate cu statul roman
Kelemen Hunor: Recomandam iesirea UDMR de la guvernare
oana Basescu, proces castigat cu Antena 3
Fiica presedintelui trebuie sa primeasca despagubiri de 20.000 de lei
Se caută voluntari pentru o acţiune organizată în ziua de 1 Decembrie
Gheorghe Iavorenciuc acuză: ,,Nesimţire şi bătaie de joc”
Botoşănenii invitaţi la paradă de 1 Decembrrie
Nein, danke! Iohannis, refuzat de potentialii consilieri, din cauza salariilor mici de la Cotroceni
Geoana, Sova si Vanghelie - exclusi din PSD
Vanghelie: La baietii astia le-a fost frica de Congres / Dan Sova isi toarna cenusa in cap: Am fost exclus, accept sanctiunea, e justificata
Sebastian Ghita se erijeaza in reformistul PSD
E momentul ca Ion Iliescu sa se retraga, nu mai poate fi un simbol al PSD / Coruptia e pentru Romania mai rea decat cancerul pentru omenire
Infrangere majora pentru Biserica Ortodoxa - Arhiepiscopia Sucevei in procesul pentru 166.000 de hectare de padure
Terenul ramane al statului roman, decizia e irevocabila
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă