De sâmbătă, 26 noiembrie, a intrat în vigoare o lege privind executarea silită a persoanei care nu plăteşte în termen factura la gunoi, apă şi căldură. Noua lege co0nferă facturii de plata utilităţilor titlu executoriu. Furnizorul de serviciu, dacă constată că în termen de 45 de zile de la emiterea facturii, beneficiarul de servicii n-a efectuat plata, poate trece la e executarea silită a acestuia folosindu-se de serviciile unui executor judecătoresc.
Legea aprobată în Parlament de majoritatea formată din PSD-ALDE şi PRU este de o duritate nemaiîntâlnită în materie de executare silită. În primul rând că s-a redus termenul de plată al facturii într-un mod inexplicabil de dezavantajos pentru client. Dacă până acum termenul de plată la factura pentru gunoi, apă sau căldură era de 21 de zile de la data primirii facturii, acum noul termen este de 15 zile de la eliberarea facturii.
Ştim cu toţii că factura se eliberează de furnizor la o dată iar la noi ajunge mult mai târziu sau niciodată. De exemplu, facturile de la Modern Calor şi Nova Apaserv ajung la client printr-un sistem de distribuire manual, plicul neavând aplicată data distribuirii. Pur şi simplu trece o persoană care lasă în scara blocului, pe unde se întâmplă, un teanc de plicuri şi fiecare locatar când vine de la serviciu îşi caută propriul plic.
Sunt frecvente cazurile când plicul nu ajunge la destinatar iar plata se face din iniţiativa acestuia care ştie că ar s-a apropiat perioada de plată şi se duce la punctul de încasare pentru a afla cât este valoarea facturii. Acum, cu noua lege, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. Pe furnizor nu-l va interesa dacă a ajuns sau nu plicul cu factura la client, pur şi simplu dacă în termenul de 45 de zile va constata că factura nu este achitată va apela la serviciile unui executor judecătoresc.
Şi acum începe marea dramă, Ai de plată o restanţă de 100 lei, executorul judecătoresc te va încasa cu suma restantă dar în plus cu 500 lei onorariul său, adică vei plăti 600 lei. O aberaţie cum nu se poate de inumană.
Să mai avem în vedere că există mare probabilitate ca între funcţionarii furnizorului şi executor să se creeze o înţelegere de afacere, funcţionarul primind de la executor o cotă parte din bani ca să-i furnizeze lista cu restanţierii. Este o practică pe la noi cu paraua îndărăt.
Cei loviţi de noua lege sunt proprietarii de la case pentru că ei au contracte directe de furnizare a apei şi colectare a gunoiului cu furnizorii de servicii. Legea spune că mai întâi executorul va aplica poprire pe contul bancar. Dacă datornicul nu are bani în cont se va trece la executarea bunurilor din casă.
La debitorii care fac parte din asociaţiile de proprietari executarea silită este şi mai abuzivă. Va fi executată asociaţia de cu suma datorată de membri urmând ca asociaţia să recupereze banii de la datornici. Am avut o discuţie cu Petrică Butnaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Botoşani care mi-a spus că a citit şi el legea şi s-a crucit.
Mi-a explicat că a avut la Asociaţia de locatari nr- 1 Botoşani o situaţie de executare silită pentru suma de 2.800 lei Iar onorariul executorului a fost de 1.900 lei. Culmea, executorul angajat a fost unul de la Suceava, de parcă în Botoşani n-ar fi executori judecătoreşti.
Modern Calor are în executare vreo 20 mii de restanţieri. Sumele sunt diferite dar de cele mai multe ori onorariul executorului, care ajunge la 400 lei, este mai mare decât suma supusă executării. Am încercat să discut cu primarul Flutur dar a evitat dialogul mi-a explicat Petrică Butnaru.
La bloc, cei care nu plătesc factura la căldură sunt cei debranşaţi şi care au de plată căldura pe spaţiul comun. Dacă se va executa silit asociaţia, cei de la asociaţie nu vor mai avea bani de salarii şi se va desfiinţa, pentru că nu vor mai avea bani să funcţioneze a mai explicat Petrică Butnaru.
Se va ajunge ca bunii platnici să se încaiere cu datornicii, vecinii de apartament să se certe şi să se ameninţe că au datorii neplătite, se va crea o atmosferă tensionată între locatari pentru că nişte parlamentari cretini au adoptat o lege cretină.
Se va ajunge că vom ieşi cu toţii în stradă a concluzionat Petrică Butnaru.
Cei de la PSD plâng de mila săracilor, fac promisiuni peste promisiuni că le vor face o viaţă mai bună, dar prin fapte i-a supus unei legi inumane. Este o lege care are scopul de a-i îmbogăţi pe executorii judecătoreşti, pentru că lor li se asigură oportunităţi de venituri fără să muncească prea mult.
Cum am mai spus, avem de votat în 11 decembrie între Dacian Cioloş, un premier responsabil pentru faptele sale, şi Liviu Dragnea (foto), un lider de partid corupt, perfid şi care nu are milă atunci când trebuie să adopte legi prin care să-i mulţumească pe cei care-l sprijină politic. Părerea mea!