Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10311
De la 07 Ianuarie 2003
118209397

Pe moment, pictura din biserica Ipoteşti a fost salvată

  • Ioan Rotundu
  • 27 November 2017, 23:00

După apariţia în ediţia de ieri a articolului intitulat „Biserica de la Ipoteşti, simbol eminescian, în mare pericol - Autorităţile judeţului să oprească nelegiuirea preotului Valeriu Tincu”, preotul paroh Valeriu Tincu a stopat operaţiunile de ştergere a picturii originale, pictură realizată la cererea scriitorului Cezar Petrescu şi a istoricului Nicolae Iorga la data construirii bisericii prin subscripţie publică între anii 1929 – 1939.
Aflată în perimetrul Complexului memorial „Mihai Eminescu” Ipoteşti, biserica se află în gestiunea Primăriei comunei Mihai Eminescu şi dată în administrare preotului paroh aşa cum sunt toate bisericile de pe teritoriul României. Numai că biserica, prin pictura ei inedită, sfinţii fiind pictaţi cu coroana neagră în semn de doliu după moartea poetului Mihai Eminescu, este unică din acest punct de vedere pe întreg teritoriul României.
Deşi pictura este extrem de valoroasă, autorităţile culturale botoşănene n-au considerat s-o pună sub protecţie naţională prin a o înregistra ca valoare de patrimoniu. Nefigurând în evidenţele Ministerului Culturii ca pictură protejată, există riscul major ca aceasta să dispară în urma unui gest necugetat aşa cum a încercat şi preotul paroh Valeriu Tincu.
Deocamdată, în urma semnalului dat pozadat de Jurnalul că pictura se află într-un real pericol, preotul a sistat lucrările dar nu avem nicio garanţie că ele nu vor fi reluate după ce lucrurile se vor linişti.
Ieri, nicio autoritate culturală judeţeană, de la Direcţia de Cultură, de la Consiliul Judeţean Botoşani nu s-a deplasat la biserica din Ipoteşti pentru a constata la faţa locului cum stau lucrurile şi ce decizii se impun a fi luate.
Cultura botoşăneană trece printr-o perioadă extrem de grea. Instituţiile judeţene cu atribuţiuni în domeniu, politizate excesiv de PSD, nu-şi mai fac datoria, şefii puşi în fruntea lor având grijă să execute ordinile primite de la liderii PSD şi nu să se îngrijească de bunurile culturale aflate în patrimoniul judeţului.
Normal ar fi fost ca şi organele de anchetă să se fi sesizat din oficiu şi să-l interogheze pe preotul Valeriu Tincu cine i-a dat dreptul să se atingă de originalitatea picturii prin a o şterge. Dar cum prin justiţia botoşăneană altele sunt priorităţile de anchetă şi judecată, valori culturale deosebite vor dispărea încet, mai ales cele aflate în administrarea Bisericii şi care incomodează afacerile preoţilor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Un sfat îndoielnic
Horoscopul zilei de 28.11.2017
Sondaj la 10 ani de la aderarea Romaniei la UE:
principalele temeri ale populatiei sunt terorismul, relatiile cu Rusia si politica de emigratie
De Ziua Nationala, proteste fata de modificarea legilor Justitiei si a Codului Fiscal,
precum si fata de prezenta politicienilor penali la Parada militara: “Romania moare”
Comisia speciala condusa de Iordache a scazut standardele de integritate ale magistratilor:
judecatorii si procurorii trimisi in judecata nu vor mai fi suspendati automat
Niculae Badalau anunta o remaniere in guvernul Tudose:
Cred ca pana in februarie o veti vedea pe Elena Dinu la Ministerul Sanatatii
Val de plangeri la adresa Facebook dupa protestele de duminica:
numeroase conturi blocate cel putin partial, dupa distribuirea de materiale referitoare la manifestatiile din Bucuresti
Hans Klemm, ambasadorul SUA, despre modificarea legilor Justitiei:
Avem ingrijorari foarte serioase, cel putin privind propunerile initiale. Urmarim foarte atent ce se intampla in Parlament
Să apărăm România Centenară de invazia penalilor!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă