Primăria Botoşani a găzduit, miercuri, 27 octombrie, un workshop de promovare privind Strategia integrată de dezvoltare a antreprenoriatului din zona rurală desfăşurat în cadrul Proiectului integrat de sprijinire a devoltării antreprenoriatului prin sistemul turistic în regiunea Nord-Est, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Aplicant al proiectului este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad şi are ca parteneri Primăria Botoşani, Instituţia Prefectului, Direcţia Agricolă Botoşani, Fundaţia pentru Dezvoltare Economică şi Integrare Europeană Iaşi, Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, Direcţia pentru Agricultură Neamţ, Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia pentru Agricultură Suceava, Consorzio Sviluppo Italia. Întâlnirea găzduită marţi de Primăria Botoşani la care a participat şi viceprimarul Cătălin Alexa, a fost condusă Florin Parfenie, expert publicaţii şi Florica Haraga, expert organizare evenimente.
Proiectul are drept obiectiv îmbunătăţirea competivităţii teritoriale şi a performanţelor întreprinzătorilor şi a IMM-urilor din zona rurală, prin intermediul dezvoltării turismului rural şi a canalelor de distribuţie directă în regiunea de Nord-Est a României. Prin acest proiect s-a avut în vedere intervenţia în regiunea Nord-Est (Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi) cu scopul de a informa şi a acorda asistenţă tinerilor şi adulţilor în vederea dezvoltării antreprenoriale în strînsă legătură cu turismul local.
Prin derularea acestui proiect în perioada martie-noiembrie 2010, au fost obţinute mai multe rezultate dintre care: aplicarea unui număr de 600 chestionare operatorilor de turism, întreprinzătorilor de turism şi IMMuri din zona rurală şi meşteşugarilor tradiţionali, efectuarea unei analize turistice regionale în vederea realizării unei baze de date cu punctele de atracţie turistică şi a ofertei turistice existente din regiunea Nord-Est.
Astfel, la Botoşani au fost identificate 29 de unităţi de cazare, 516 monumente istorice, cultural-religioase şi situri arheologice. Astfel, în urma acestei analize a fost întocmită o bază de date formată din 2882 operatori economici şi persoane fizice autorizate în domenii ca: cel vegetal, zootehnie, industrie alimentară, produse tradiţionale, pensiuni, etc.
Printre concluziile extrase în urma derulării acestui proiect şi amintite în cadrul acestei întâlniri s-au numărat: formarea de competenţe profesionale în relaţia cu agroturismul, precum şi competenţe antreprenoriale pentru creşterea gradului de ocupare a populaţiei rurale din zona ţintă şi pentru dezvoltarea IMMurilor în turism, participarea efectivă a membrilor comunităţilor rurale în cadrul asociaţiilor de dezvoltare comunitară, colaborarea cu autorităţile locale pentru stabilirea unor strategii de dezvoltare rurală locală, dezvoltarea unor parteneriate publice-private pentru susţinerea activităţilor de turism.
În viitor, cu siguranţă şi Botoşaniul va putea oferi atracşii turistice pentru că cel puţin în viitorul apropiat va putea începe proiectul privind parcul de agrement Cornişa care va spori interesul privind turismul local a declarat viceprimarul Cătălin Alexa. (Lavinia Preda)