Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
30213
De la 07 Ianuarie 2003
111338860

Botoşani: Cuţitul i-a pătruns adânc în piept şi i-a sfârtecat inima

  • criminalul este chiar nepotul primarului
  • crima a avut loc în discoteca căminului cultural, patron un consilier local
  • crima s-a produs sub ochii a doi poliţişti
  • 27 October 2011, 23:00

Locuitorii satului Hulub, comuna Dângeni, au primit ieri cu greutate vestea că un localnica luat viaţa unui tânăr dintr-un sat vecin, în împrejurări suspecte, la discoteca din sat unde tinerii s-au adunat să petreacă hramul localităţii.
Dumitru Coteaţă, 32 de ani, cu antecedente penale, nepotul primarului Stelică Trofin, era cunoscut în toată comuna pentru „hachiţa” sa la beţie. Dacă în momentele de luciditate era un sprijin pentru comunitate, fiind cioban, cum întrecea măsura bătea pe cine nimerea fie că era vinovat, fie că nu.
„ Nu mai da, nu mai da!!! Ne omori, măi băiete”, răcneau de disperare părinţii săi în momentele în care beat fiind, Dumitru îşi vărsa nervii pe cea care i-au dat viaţă.
„Diavolul a făcut toată treaba asta, pentru că în casa aceea nu era numai un beţivan, ci trei. Şi mă-sa şi tat-su beau şi se băteau. Îi bătea de îi usca. Des i-am auzit răcnind în curte de durere” îşi aminteşte fostul primar Dumitru Molocea, vecin cu Dumitru Coteaţă.
Fapta de miercuri spre joi are la bază un conflict vechi pe care cel care a luat viaţa unui om l-a avut cu o familie din Iacobeni. Cu câteva luni în urmă, tatăl şi doi fii din satul menţionat au luat câte o rangă s-au dus în satul Hulub, s-au pus la pândă şi au aplicat o corecţie zdravănă lui Dumitru Coteaţă şi tatălui acestuia.
Mărul discordiei ar fi fost o suprafaţă de teren pe care aceştia o deţineau ilegal, ţinuţi fiind în braţe de primarul comunei, unchiul lui Dumitru Coteaţă. Tânărul s-a ales cu capul spart şi multiple contuzii pe corp. După câteva săptămâni, pentru că nu s-au învăţat minte, familia din Iacobeni le-a mai dat o mamă de bătaie, tot cu ranga.
În mintea lui Dumitru Coteaţă gândul răzbunării nu avea linişte şi pentru că în Iacobeni nu se putea duce să regleze conturile a aşteptat ziua hramului satului Hulub, de Sfântul Dumitru. A ales din bucătărie un cuţit uşor de mânuit, cu lama groasă şi lungă şi a plecat la petrecere.
În ziua hramului, a stat şi a copt un plan de răzbunare. Ştia că lumea din şapte sate va fi la discotecă. Numai că acei tineri din Iacobeni au anticipat mişcarea şi s-au lăsat păgubaşi. Tot aşteptându-i, tânărul de 32 de ani a uitat măsura alcoolului consumat. Simţea chef de bătaie.
Motivul i l-a oferit un grup de tineri care au stârnit o încăierare pe cinste, după ce unul i-a dat câţiva pumni unui gardian angajat la primărie. Omului i-au sărit dinţii şi a leşinat sub ploaia de lovituri.
Pe fondul încăierării generale, Dumitru Coteaţă a văzut negru în faţa ochilor când i-au tăiat calea doi tineri, rude cu cei care l-au altoit pentru pământ. Dintr-o singură mişcare a cuţitului a nimerit inima lui Ionuţ Manole (foto 1), un tânăr de 22 de ani. De lama cuţitului a fost atins şi Cristi Luchian, un adolescent de 18 ani care a sărit să intervină. Ionuţ a reuşit să mai facă doi paşi şi s-a prăbuşit ca secerat la pământ.
Firul întâmplării pozaîntâmplării este relatat de sătenii care au comentat deseori că Dumitru se va răzbuna pe cei cu ranga şi de tinerii care erau prezenţi la eveniment. Aceiaşi participanţi la discotecă au povestit stupefiaţi că zona era înţesată de forţe de ordine în momentul atacului.
Doi poliţişti aflaţi la faţa locului au început să-l pălmuiască pe tânărul care trecuse de mult în lume celor drepţi. Un tânăr s-a dezbrăcat de tricou în încercarea de a opri sângele care ţâşnea şuvoi, ca o ultimă sforţare, vecină cu disperarea, de a salva viaţa bunului său prieten.
Nimeni nu a îndrăznit să anunţe familia lui Ionuţ, de altfel oameni respectaţi în Iacobeni. Băiatul ucis era liniştit şi isteţ. Terminase învăţământul obligatoriu şi luase toate categoriile carnetului de şofer. Visul său era să devină în curând şofer de tir.
Ilennuţa Manole, chiar dacă este de etnie rromă, este femeie de serviciu la şcoala din Iacobeni, iar soţul său, român, îngrijitor la aceeaşi unitate. Oamenii au aflat de la poliţiştii care la prima oră a dimineţii au bătut în uşă şi au dat vestea fără menajamente.
„M-au întrebat dacă mai am copii şi mi-a spus că Ionuţ a fost ucis. Nu mai vreau să trăiesc, mă duc după Ionuţ. Băiatul mamei vine mama , stai şi aşteaptă-mă, scap eu singură că nu mă pot păzi în fiecare moment” a îngăimat femeia (foto 3) cu chipul distorsionat de durere.
Alături, umflaţi de plâns doi copilaşi de 12 şi 5 ani, doi blonzi curăţei şi bine îmbrăcaţi priveau neputincioşi. Sunt ceilalţi doi copii ai familiei greu încercate. Vestea dată într-un mod mai puţin delicat i-a provocat mamei o stare de şoc vecină cu nebunia.
Oamenii legii au dus-o la spital la Săveni, iar de acolo a fost transferată la Spitalul de Psihiatrie in Botoşani, unde durerea sa a fost amplificată de „tratamentul” aplicat de cadrele medicale în serviciul de urgenţă.
„ Am ajuns la spital şi mai întâi m-au dat cu spray de păduchi. Eu nu mai puteam, mă durea sufletul, nu am păduchi. Apoi m-au aşezat într-un salon cu nebunii la un loc. Una era legată de pat şi răcnea, alta îi dădea cu pumnii la alta în cap, pe un alt pat.
Eu voiam să mă ajute, nu să mă trateze ca pe o nebună. Sunt îndurerată, nu nebună. Şi m-au expertizat la şcoală cum două zile şi nu am nimic la cap. De ce s-au purtat aşa cu durerea unei mame”
a plâns Ilenuţa Manole, şocată suplimentar de lehamitea celor din sistemul medical care între două tentative de comasare a celor din CJ şi-au pierdut încrederea în locul de muncă şi umanitatea.
Conflictele sunt vechi în comuna Dângeni, multe şi mocnite. Mulţi aşteaptă o scânteie cât de mică să poată da tonul la o încăierare care nu o dată s-a lăsat cu dinţi scoşi, capete sparte, dar până la crimă au ajuns din nou la crimp, căci în satul Hulub au mai fost omoruri.
Pe fondul durerii care macină familia Manole, cineva a alimentat ideea că primarul Stelică Trofin, rudă cu cel pozacel care a luat viaţa lui Ionuţ, dă din coate să scoată din împrejurările scandalului concluzia că a fost legitimă apărare. Mai mult decât atât, cineva a pus gaz pe foc întreţinând tensiunile politice care au măcinat în ultima perioadă zona comunei Dângeni.
„ De ce? Că suntem rromi? Am înţeles că îl scapă la trei ani… Dacă e aşa ne facem dreptate singuri. Ionuţ nu a fost vinovat. Ştiţi cum e aici? Dacă eşti cu PSD-ul trăieşti bine. Dacă eşti de la PDL iei bătaie de faci pe tine. Aici trebuie schimbaţi toţi de sus până jos” a spus o rudă a victimei. Legitimă apărare mai greu de spus că a fost.
Asta pentru că Dumitru Coteaţă este un biped leu-paraleu de 1.80 solid şi trăit bine. Ionuţ Manole, tânărul ucis avea puţin peste 1.60 şi era slab şi firav, iar gaşca sa de apărători era compusă din personaje feminine care i-au dat târcoale toată seara. După orele amiezii, tatăl l(foto 2) ui Ionuţ a primit telefon să meargă la morgă să ridice corpul neînsufleţit.
Dar nu oricum, ci să aibă asupra sa circa 7-800 lei, sumă extrem de mare pentru familia peste care vestea a căzut ca trăsnetul. „Eu am cinci bănci. Am renovat casa am luat parchet, geamuri termopan, gresie, să facem să fie frumos. Pentru cine? că băiatul nu mai stă în ea” s-a plâns Ilenuţa Manole, mama tânărului ucis.
În durerea lor, oamenii care au pierdut tânărul de 22 de ani ameninţă cu răzbunarea. Rudele femeii de la Bucureşti, venite la înmormântare, anunţă că dacă poliţiştii nu vor face dreptate, vor lua în mâinile lor judecata. Până una-alta, oamenii legii şi-au făcut datoria.
„Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani efectuează cercetări faţă de Coteaţă Dumitru, de 32 de ani, din satul Hulub, comuna Dângeni, cu antecedente penale, recidivist, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat.
In 26/27.10.2011, fiind în stare de ebrietate şi pe fondul unui conflict spontan, i-a aplicat lui Manole Ionuţ, de 21 de ani, o lovitură cu un cuţit de uz gospodăresc în zona inimii, cauzându-i victimei leziuni care au dus la decesul imediat al acesteia.
În aceleaşi împrejurări, autorul, i-a aplicat o lovitură de cuţit şi părţii vătămate Luchian Cristian Cătălin, de 18 ani, din satul Iacobeni, comuna Dângeni, cauzând o plagă înjunghiată în regiunea iliacă stângă. Coteaţă Dumitru a fost reţinut pe timp de 24 ore iar în ziua de 28.10.2011 urmează să fie prezentat Tribunalului Botoşani cu propunere de arestare preventivă pe timp de 29 de zile”
, a declarat Aurel Simion, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.
De precizat că discoteca unde a avut loc crima funcţionează în căminul cultural şi este patronată de consilierul local al PSD Rodica Scutelnicu, cumătra primarului.
Mulţi dintre cei cu care s-a stat de vorbă susţin că discoteca funcţiona fără aprobările legale, doar cu acceptul primarului Stelică Trofin.
Drama de la Dângeni putea fi evitată dacă se luau măsuri cu autorii celorlalte acte de violenţă consumate până în prezent. Asupra acestei teme vom reveni. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Soţul umilit
Carucatura zilei
Reţeta zilei: Franzelă umplută cu tocătură pentru supă
Emil Boc a răspuns invitaţiei Senatului, dar a găsit sala goală
Limitele imunităţii şi integrităţii CEDO
La ieşirea din sediul DNA, Mitică Dragomir a rostit vorbe de duh
Romania are rezerve sigure de ţiţei pentru 15 ani şi de gaze naturale pentru 10 ani
Economia SUA a crescut cu 2,5% in trimestrul III
Povestea lui Bogdan Cristea, românul de 25 de ani care îi îngroapă pe englezi
Care sunt cele 10 propuneri ale Opoziţiei pentru bugetul din 2012
Înalta Curte dă prima sentinţă de confiscare a averii nejustificate
Oprişanu se teme de atac la persoană
Jandarmi care au învins sistemul
Democratul liberal Ţurcanu nu permite proteste sindicale
Cadre medicale care au scăpat de stres
Medici care n-au respectat legislaţia certificatelor medicale
Ionel Oniciuc noul director al Camerei Agricole
Sindicatul Sanitas cheamă în judecată consilierii judeţeni
Monştrii de la Psihiatrie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă