Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6537
De la 07 Ianuarie 2003
123769753

Justiţia i-a pus la plată pe fostul prefectul Macaleţi şi primarul baron Gânga

  • Ioan Rotundu
  • 27 October 2016, 23:00

Despre modul abuziv în care viceprimarul comunei Văculeşti, Iulian Vlas, ales în funcţie în urma constituirii Consiliului Local Văculeşti rezultat din alegerile locale din iunie 2012, a fost destituit din funcţie din ambiţiile politice ale fostului prefect PSD Costică Macaleţi şi primarul comunei Sorin Gânga s-a scris constat în Jurnalul. Iulian Vlas a fost primarul comunei Văculeşti până la alegerile din iunie 2012 când sătenii l-au ales primar pe pădurarul social-democrat Sorin Gânga (foto).
Pentru că din configuraţia politică a noului consiliu liberalii aveau o majoritate, l-au ales viceprimar pe fostul primar Iulian Vlas. Numai că această alegerea nu s-a potrivit şi cu interesele noului primar Gânga, cunoscut pentru ilegalităţile sale comise în mod repetat şi atitudinea sa de baron local.
În august 2014, printr-o manevră politică generată de celebra OUG dată de premierul Victor Ponta prin care primarii şi consilierii locali au putut migra la PSD fără să-şi piardă mandatul, primarul Gânga l-a convins pe consilierul local liberal Viorel Damache să treacă la PSD. Creând o majoritate pro PSD în Consiliul Local, visul lui Gânga de a scăpa de Vlas s-a putut realiza aşa că l-a demis şi pus în loc un om de încredere al său, respectiv pe social-democratul Constantin Diaconescu.
Vlas a contestat Hotărârea CL în justiţie dar prefectul PSD de atunci Costică Macaleţi l-a suspendat imediat din funcţie fără a mai aştepta soluţionarea contestaţiei. Iulian Vlas a chemat în judecată Instituţia Prefecturii Botoşani, contestând suspendarea sa din funcţie dispusă de prefectul Macaleţi.
După lungi dezbateri, Tribunalul Botoşani s-a pronunţat în 22 septembrie 2016, obligând Prefectura Botoşani la plată. . Iată soluţia dată:: ”Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtului. Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu contravaloarea indemnizaţiei de viceprimar al Comunei Văculeşti pentru perioada 20.08.2014-31.05.2015 din care se scade indemnizaţia primită de reclamant în această perioadă ca şi consilier local, despăgubiri actualizate cu indicele de inflaţie şi cu dobânda legală. Respinge restul pretenţiilor ca nefondate. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică.
Document: Hotarâre 506/2016 22.09.2016”

Suma de plată fiind pentru Instituţia Prefecturii Botoşani o pagubă creată prin decizia ilegală şi abuzivă a fostului prefect Costică Macaleţi, firesc este ca suma ce se va plăti să-i fie imputată fostului prefect.
Dar Iulian Vlas a câştigat în justiţie şi reintegrarea pe postul de viceprimar începând cu data de 1 iunie 2015. Ce face primarul Gânga? Convoacă o şedinţă CL prin care îl repune pe Vlas viceprimar şi tot în aceiaşi şedinţă îl şi demite. O face cu o întârziere de aproape jumătate de an, adică în 29 ianuarie 2016 când cere consilierilor locali să voteze proiectele de Hotărârile nr. 9 şi 10/29.01.2016, hotărâri la rândul lor ilegale şi abuzive.
Din nou iulian Vlas de adresează justiţiei, iar Tribunalul Botoşani s-a pronunţat, miercuri, 25 octombrie, după cum urmează
„Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite excepţia privind lipsa calităţii procesuale pasive a pârâtului Diaconescu Constantin, faţă de care respinge acţiunea ca inadmisibilă. Admite acţiunea în parte. Obligă pârâta UAT Văculeşti să plătească reclamantului drepturile salariale de care a fost lipsit, aferente perioadei 01.06.2015 – 28.01.2016, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Anulează HCL Văculeşti nr. 9/29.01.2016 şi în consecinţă dispune reintegrarea reclamantului în funcţia de viceprimar şi plata drepturilor salariale de care a fost lipsit, începând cu data de 29.01.2016 şi până la reintegrarea efectivă în funcţie. Obligă pârâta UAT Văculeşti să plătească reclamantului suma de 350 lei, taxă judiciară de timbru. Cu recurs. Pronunţată în şedinţă publică din 26.10.2016
. Document: Hotarâre 636/2016 26.10.2016”

De această dată bun de plată este Primăria Văculeşti iar suma va fi una substanţială, de câteva zeci de mii de lei, mai ales că Vlas fiind în momentul de faţă consilier local va trebui, conform hotărârii judecătoreşti, să fie repus în funcţia de viceprimar. Pentru că nu cetăţenii comunei Văculeşti au creat paguba ci primarul Gânga şi consilierii care au votat ilegalităţile sale, suma care va fi achitată lui Vlas va trebui recuperată de la primar şi consilierii locali care au votat hotărârile nr. 9 şi 10.
Este drept că cele două soluţii sunt supuse apelului dar atât Prefectura Botoşani cât şi Primăria Văculeşti au minime şanse de a mai putea schimba ceva din ce-au stabilit judecătorii Tribunalului Botoşani care au cântărit corect faptele.
Mai apare aici un aspect extrem de important. Cele două procese sunt de natură civilă dar faptele fostului prefect Macaleţi, ale primarului Sorin Gânga şi ale consilierilor care l-au susţinut sunt de natură penală. Poate se va găsi un avocat isteţ şi cu pricepere în a face bani să-l înveţe pe Iulian Vlas să depună şi o plângere penală împotriva fostului prefect, a baronului primar şi a acoliţilor săi, în aşa fel ca justiţia să fie înfăptuită până la capăt iar vinovaţii să-şi primească pedeapsa.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul zilei de 28.10.2016
Bancul zilei: Evaluarea şpăgii
Decizia finala privind sporirea prezentei navale NATO la Marea Neagra va fi luata in februarie 2017
Cu cat au crescut salariile si bonusurile din mediul privat,
in cel de al treilea trimestru
Curtea Constitutionala amana pentru 29 noiembrie o decizie privind recunoasterea casatoriilor gay
Pamflet: Prioritatile economice ale principalelor partide
Nicusor Dan acuza PSD ca incearca sa blocheze USR sa candideze:
"Este exact acelasi lucru pe care PSD l-a facut la alegerile prezidentiale din 2014"
Descoperire incredibila a Ministerului Sanatatii:
Barocamera de la Spitalul Floreasca nu poate fi folosita pentru pacientii cu arsuri grave, ci pentru tratamente antiimbatranire
De ce-o fi vrând Eugen Ţurcanu să crească numărul morţilor pe strada Împărat Traian?
Ruşine, domnilor inspectori de la IŞJ Botoşani!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog