Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
8277
De la 07 Ianuarie 2003
114972905

Botoşani: Primăria a organizat Zilele recoltei cu legume social-democrate

  • Ioan Rotundu
  • 27 September 2013, 23:00

Ieri, pe suprafaţa parcării din faţa Halei de carne din Piaţa centrală chipurile Primăria Botoşani, prin întâi stătătorul Ovidiu Portariuc, a inaugurat Zilele recoltei.
În jurul orelor amiezii, cine a trecut prin zonă, a putu vedea răzleţite câteva tonete din plastic, şi acelea portocalii la culoare, simbol al fostului primar Flutur, pe care erau aranjate estetic sau alandala legume şi fructe. Normal ar fi fost ca la acele mese să fie aşezaţi producătorii, adică legumicultorii din judeţ şi posesorii de livezi cu meri, peri ori pruni.
Numai că organizarea acestui eveniment a fost gândit politic. Costel Pricopie, consilierul actualului director al societăţii urban Serv, societate ce administrează piaţa, a primit sarcina de a înscrie pe o listă cine are voie să participe cu legume, fructe, must, lactate şi alte preparate în cadrul expoziţiei. Iar Pricopie, ca slugă prea plecată a PSD-ului, după ce a slugărit cu acelaşi zel şi PDL-ul, i-a înscris pe listă pe samsarii din piaţă care au semnat şi adeziune la Organizaţia PSD condusă de şeful pieţei, ultrasocial-democratul Iustin Bozi, şi el trecut prin sediul PDL ajuns acum fanatic social-democrat .
Practic, după ce s-a întocmit o listă cu cei care au voie să apară la expoziţie, tonetele acestor samsari au fost mutate din perimetrul pieţei în parcare iar chiriaşii lor şi-au expus ţanţos legumele, pozând în mari legumicultori sau proprietari de livezi.
De exemplu, o cultivatoare adevărată, posesoare a 2 ha cultivate cu harbuji în terenul de la Zăiceşti, pentru că nu a devenit membru PSD n-a avut voie să participe la expoziţie.
Neavând de unde aduce şi un muşteriu care să vândă must, Bozi a apelat la cultivatoarea de harbuji să improvizeze un spaţiu unde să aducă şi să vândă must. Aşa a ajuns ca primarul PSD de Frumuşica, un viticultor adevărat, să-şi poată vinde mustul de Ziua recoltei în piaţa din Botoşani. (foto 1).
E drept, nu primarul a vândut mustul, ci indisciplinata pozaindisciplinata care nu s-a înscris în PSD dar care a salvat onoarea şefului pieţei Bozi. Biata femeie încă n-a aflat că facerea de bine este…o piedică în plus în activitatea sa de vânzător în piaţă. În afară de amenajarea ad-hoc pentru vânzarea mustului, nimic n-a arătat a sărbătoare şi mai ales a Zilei recoltei. Nici urmă de grătare cu mici şi fumul înălţându-se odată cu mirosul irezistibil al micilor, nici urmă de pastramă de oaie, preparat care nu poate lipsi de la o astfel de sărbătoare.
Normal ar fi fost să se fi amenajat mustării împrejmuite cu stuf şi alături cu grătare de mici şi pastramă de oaie, cu mese şi bănci unde să se aşeze omul în mod civilizat şi să soarbă o cană cu must, frigându-se la degete cu micii fierbinţi sau cu pastrama fragedă şi aromată. Nimic din toate acestea
. Revenind la samsarii transformaţi de Bozi în veritabili producători de legume am observat păstăi aduse de prin zona mediteraniană, struguri de Moldova şi din Macedonia, fructe din import. Pr4eţşurile, care ar fi trebuit să fie ceva mai mici decât cele obişnuite, dimpotrivă, au fost ceva mai mari. De exemplu, la gogoşari preţul a fost dimineaţa de 8 lei/kg iar spre amiază a coborât spre 6 lei/kg.
Pentru că am realizat în cadrul emisiunii Dinamica economiei un reportaj cu Toader leampăr din Dorohoi, legumicultor sadea, cu peste 2 ha de legume cultivate în solare şi teren descoperit, l-am sunat şi l-am întrebat de ce nu este prezent la expoziţie. „Nu m-a invitat nimeni. Acum aflu că la Botoşani se sărbvătoreşte Zilele recoltei” mi-a răspuns legumicultorul. Normal, Leampăr este primar de Vorniceni din partea PDL şi ar fi căzut prost pentru PSD să apară cu legumele sale frumoase şi sănătoase.
Una peste alta, Zilele recoltei de la Botoşani s-au sărbătorit numai cu legume şi fructe social-democrate. Cine a avut legume cu miros de liberal saz democrat-liberal n-a avut ce pozace căuta la acest eveniment. N-am văpzut la vânzare cartofi, deşi zona Siretului este o zonă renumiută cu o astfel de cultură, n-am văzut tradiţionalii ştiuleţi de porumb cu tot cu tulpină, smocuri de grâu şi struguri pe corzi de viţă aşa cum ni i-a dărut Mama Natura.
Dar bomboana de pe coliva evenimentului social-democrat a pus-o chiar primarul PSD Ovidiu Portariuc. Pe scena amenajată pentru spectacole a evoluat anemic o trupă de dansatori din formaţia coregrafului Mihai Fediuc, acompaniată prin mimare de un saxofonist şi alţi doi instrumentişti. Oamenii se făceau că suflă în instrumente că din staţie ieşeau sunetele negativului. Chiar dacă bieţii suflători şi-ar fi pus plămânii la treabă, rafalele de vânt care loveau microfonul le-ar fi anulat tot efortul.
În prima parte a zilei cei câţiva rătăciţi şi curioşi care au trecut prin zonă, aflând că-i vorba de Ziua recoltei, au tot aşteptat deschiderea festivă. Adică să vină primarul Portariuc şi să ţină un discurs. N-a venit domn’ primar, aşa că agitatorii PSD-ului răspândiţi strategic printre mese şiu-au băgat coada între picioare şi au şters-o de la faţa locului.
La ora 16.300 locul arăta pustiu, cum se poate vedea şi din fotografie. Nu trebuie să ne mirăm. Evenimentul poartă semnătura primarului Ovidiu Portariuc şi nu putea fi altfel organizat pentru că s-ar fi intrat în conflict deschis cu vechea zical㠄Ce mi-i Tanda îi şi Manda!”
. Cred că sunt suficiente argumente pentru preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, să nu mai lase pe la anul ca o astfel de sărbătoare să fie masacrată de primarul social-democrat. Direcţia Agricolă, Camera Agricolă, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă sunt instituţii cu care CJ colaborează şi care nu pot lipsi de la organizarea unei Zile a recoltei.. Primăria Botoşani poate fi partener în organizare dar să nu mai patroneze evenimentul pentru că s-a făcut de râs şi a aruncat în derizoriu cea mai importantă zi a agricultorilor botoşăneni.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Românul în Iad
Proprietarii ar putea fi obligaţi să-şi monteze detectoare de fum in locuinţe
Boala Alzheimer: Cum recunoaştem simptomele?
Plângere împotriva Lituaniei în legătură cu închisori secrete CIA
Reacţia Bucureştiului e foarte timidă în dosarul Schengen
autorităţile parcă au fost prinse pe picior greşit
Fostul ministru Ovidiu Silaghi, audiat la DNA fiind acuzat de trafic de influenţă
Un nou magazin la Uvertura Mall
Primăria Botoşani – Comunicat de presăSĂ
Al doilea Gorbaciov, o nouă catastrofă geopolitică
Luaţi-v㠓Măcelarul” acasă sau ce lipseşte Americii în România!
Câmpeanu: Încercăm să reducem CAS, restul taxelor sunt foarte mici
Primarii din marile oraşe franceze consideră imposibilă integrarea romilor
Dan Diaconescu, executat silit pentru o datorie la bancă de peste cinci milioane de euro
BNR: Economia dă semnale contradictorii
piaţa muncii transmite mesaje pesimiste
Un şut în cur maestrului Cobâlă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă