Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6518
De la 07 Ianuarie 2003
123769734

Botoşani: Cui i-au arătat pisica procurorii de la DNA Suceava?

  • Ioan Rotundu
  • 27 September 2015, 23:00

S-a dus vestea şi în ţară că procurorii DNA Suceava fac percheziţii în sediul Consiliului Judeţean Botoşani şi sediul PNL. Maşini, mascaţi, percheziţii, ridicări de documente o adevărată demonstraţie de forţă care .-ar fi făcut invidioşi şi pe luptătorii Statului islamic.
Numai că toată această paradă de forţe desfăşurate în lupta împotriva corupţiei n-a avut nici un efect practic, nicio finalitate. Mascaţi şi procurori au urcat în maşinile cu care au venit luând cu ei câţiva saci cu documentele ridicate însă nu s-a operat nicio arestare, nici un suspect n-a fost chemat la audieri, nu s-a auzit nici un zornăit de cătuşe.
Nu este prima oară când mascaţi şi procurori fac percheziţii în sediul CJ, ridică documente şi pleacă fără a fi reţinut vreun bănuit de acte de corupţie. M-am tot întrebat la ce se fac atâtea demonstraţii de forţă dacă ele sunt golite de conţinut, adică le lipseşte elementul uman infracţional. Ca de obicei, răspunsurile se obţin pe surse. Iar o sursă mi-a răspuns dându-mi şi alte exemple. Tot procurorii DNA Suceava au mai organizat desfăşurări de forţe şi asupra prefectului de Suceava, asupra unor comandanţi de poliţie, inclusiv asupra lui Cristian Cucoreanu de la Botoşani, însă nicio acţiune a lor nu s-a finalizat cu un dosar penal întocmit şi depus pe masa judecătorilor. Mi-a sugerat sursa că toate aceste acţiuni au mai mult rol de intimidare şi că în spatele lor se află interese de ordin politic ale PSD.
Nu am detalii despre ce acuzaţii s-au adus de către procurorii DNA prefectului de Suceava, comandantului Poliţiei oraşului Rădăuţi dar ştiu că la Botoşani au trecut câteva luni de când îl tot cercetează pe comisarul şef Cristian Cucoreanu şi nici acum na dosarul său nu s-a finalizat. Şi tot o sursă mi-a spus că procurorii DNA n-au probe să-l înfunde pe Cucoreanu aşa că revin la anumite intervale de timp şi reaudiază aceleaşi persoane în speranţa că acestea vor ceda şi vor declara ce li se cere să declare. Dar să trecem în revistă cam ce urmăresc procurorii DNA prin percheziţiile lor în sediul CJ şi mai proaspăt în cel al PNL Botoşani. Principalul suspect este Florin Ţurcanu (foto), fostul preşedinte al CJ, cel care i-a jumulit financiar pe toţi cei care au avut nevoie de prerogativele puterii sale.
Pe Florin Ţurcanu îl suspectează de trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals, în scopul obţinerii, în beneficiul personal, de sume de bani de la reprezentanţii legali ai unor societăţi comerciale cu capital privat din judeţul Botoşani care desfăşoară activităţi în domeniul agroalimentar, prin intimidare şi ameninţarea cu utilizarea pârghiilor de control pentru sancţionarea firmelor, de către organe de control care desfăşoară activităţi specifice la nivel local şi central.
Aceste acuzaţii se bazează pe următoarele acte de corupţie în care Florin Ţurcanu a jucat rolul principal:
1. De la Ionică Gireadă, administrator al S.C. RAFFAELLO S.R.L., a solicitat şi primit suma de 40 mii lei în octombrie 2012 şi alte 40 mii lei în decembrie 2012. Se poate observa că a solicitat şi primit aceşti bani de pe poziţia de preşedinte al CJ. Banii primiţi sunt consideraţi mită pentru a-i facilita patronului o serie de avantaje de firmă.
2. A solicitat şi obţinut suma de 100.000 lei de la Căzăcuţ Iulian, administrator al S.C. DOLY COM S.R.L. şi S.C. KRAVYS MEAT SOLUTION S.R.L. Botoşani, în schimbul promisiunii că nu va solicita controale la acest agent economic din partea instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean, în speţă, DSVSA.
Aici am să-i ajut pe procurorii DNA cu dezvoltarea modului în care s-au derulat lucrurile. Ţurcanu n-a primit numai bani de la Căzăcuţ ci şi produse alimentare (mici şi preparate) pe care le-a distribuit alegătorilor în campania s-a de candidat la preşedinţia CJ. După ce a câştigat alegerile, i-a cerut şefului Gărzii de Mediu să facă un control la societatea lui Căzăcuţ şi să-i dea o amendă de un miliard de lei, adică la nivelul datoriei create faţă de acesta. După aplicarea amenzii, Ţurcanu a tratata cu Căzăcuţ anularea acesteia în schimbul ştergerii datoriei sale.
3. L-a tapat cu diferite sume de bani pe omul de afaceri Victor Mihalachi pentru a-i facilita plata unor lucrări şi încredinţarea altora. Înţelegerea a intervenit în 2012 iar mita urma să fie dată prin intermediul unui funcţionar public, respectiv 100 mii lei.
4. I-a cerut mită lui Ion Ilie, directorul Centrului Judeţean de Conservarea şi Promovarea Tradiţiilor Culturale iar acesta a umflat preţurile la tipărirea unui album, dându-i lui Ţurcanu suma de 50.000 lei.
5. Şi-a tras comision de pe urma afacerii cu Tratoria, mutând sediul societăţii Nova Apaserv contra unei chirii avantajoase pentru patronii de la Tratoria. Comisionul său a fost stabilit la 180 euro lunar, sumele de bani fiind asigurate de către Purice Vasile.
6. În perioada 2012-2013, Ţurcanu Florin i-a solicitat lui Tupiluş Tudorel, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, suma de 15.000 lei pentru ocuparea unei funcţii de conducere într-o instituţie din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, respectiv la Protecţia Copilului. Tupiluş a dat banii dar n-a primit funcţia. S-a supărat şi a trecut de la PNL la PSD. Tot de la Tupiluş, Ţurcanu a mai primit cu titlu de „sponsorizări evenimente” alte 30 mii lei.
Mita sau şpaga primită de Florin Ţurcanu în calitate de preşedinte al CJ trece uşor peste 100 mii euro. Pe primarul general al Capitalei Sorin Oprescu l-au încătuşat şi depus după gratii pentru o mită de doar 25 mii euro. Nu vi se pare curios că în faţa atâtor probe pe care procurorii DNA le au, Florin Ţurcanu zburdă liber şi face politică liberală?
Da, dar unde ar fi interesul politic al PSD ca Ţurcanu să nu fie arestat? Simplu, să fie fruntaş liberal ca în alegerile de la anul să compromită PNL-ul iar PSD-ul să culeagă roadele, după care Ţurcanu nemaifiind folositor va ajunge unde ar fi trebuit să se afle de mai mult timp. Şi nu singur!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Soluţia soţului
Horoscopul zilei de 28.09.2015
Reţeta zilei: Gem de struguri
Monştrii din Parlament
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Drumul confiscat
Un proiect de lege initiat de Liviu Dragnea prevede amenzi de pana la 60.000 de lei pentru "defaimare sociala"
Opulenta maxima: numele fostului ministru PSD Dan Ioan Popescu si al "baiatului destept din energie Bogdan Buzaianu",
gravate pe vitrina celui mai scump magazin din lume, aflat in Beverly Hills
Liviu Dragnea si-a anuntat candidatura la conducerea PSD
Miting PNL contra guvernului PSD si a lui Victor Ponta, marti in Parcul Izvor din Capitala
PSD introduce Legea Omertei
Ioan Rotundu
Este cel de care aveau nevoie
Ioan Rotundu
Tv SOMAX nu poate fi ca pasărea Phoenix
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog