Ambasadorul a dăruit două romane, unul dintre acestea scris de cel mai îndrăgit autor american, Mark Twain. Legat de acest scriitor, oficialul a ţinut să destindă atmosfera şi cu două bancuri care au smuls zâmbetele asistenţei.
„Este o onoare să mă aflu astăzi aici, după cum mulți dintre dv. știu, străbunicul meu și stră-străbunica mea au fost din Botoșani și au părăsit Botoșaniul în anul 1880 și mulțumită domnului Finkel Gustav am găsit certificatul de deces al stră-străbunicului meu. (…) Tatăl meu din nefericire a murit în decembrie anul trecut și obişnuia să îmi spună că a fost numit după străbunicul lui însă nu ştia unde fusese născut sau unde locuise. Iar acum l-am găsit.

Raftul american cuprinde cărţi donate cu sprijinul Centrului Cultural al Ambasadei SUA în România, majoritatea fiind literatură americană, lucrări de metodică predării limbii engleze și materiale pentru învățarea limbii engleze de diverse niveluri precum şi carte pentru copii.
După eveniment, Mark Gitenstein, a participat la sărbătorirea a 20 de ani de prezenţă a Voluntarilor Păcii în România şi a 10 de ani de prezenţă a voluntarilor americani în Botoşani, la Stadionul Municipal. „Este un lucru extraordinar pe care l-am învăţat de la poporul american, iar cei peste 1.000 de voluntari care activează în România de 20 de ani au efectuat în folosul comunităţii peste 730.000 de zile de muncă, ceea ce nu poate fi decât un lucru extraordinar şi ar trebui să le mulţumim, mai ales pentru ceea ce au făcut şi pentru cum ne-au schimbat pe noi” a declarat şi primarul Cătălin Flutur. (Lavinia Preda).