Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Fapt divers
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12417
De la 07 Ianuarie 2003
120749058

Bozia/Vaslui: Faţa monstruoasă a unor înalte feţe bisericeşti

  • părintele Lucian Botez a mulţumit Jurnalului pentru atitudinea luată faţă de cele petrecute la Bozia
  • 28 April 2013, 23:00

Miercuri, săptămâna trecută, am fost sunat de către preotul Lucian Botez de la parohia din localitatea Bozia, judeţul Vaslui, pentru a-mi mulţumit de cele scrise prin editorialul publicat în ziua de 22 aprilie a.c., sub titlul „Biserică spurcată de cei puşi s-o sfinţească”
Părintele s-a declarat impresionat de sinceritatea şi adevărul celor scrise în acel editorial şi a ţinut să-mi mulţumească personal. Am profitat de acest telefon al său şi am întrebat mai mult despre ce s-a întâmplat la biserica din satul Bozia şi cum de s-a ajuns la această situaţie. Părintele s-a arătat deschis dialogului şi mi-a explicat în detaliu cum s-au derulat lucrurile şi de ce s-a ajuns ca trupele de mascaţi să dea năvală peste credincioşii adunaţi la biserică, la slujba de seară, şi să-i evacueze cu forţa.
Totul a început când părintele Botez şi alţi doi colegi ai săi de la alte două parohii, printre care şi cel din Serăţel, s-au tot săturat să reclame la Episcopia Huşilor că de ani de zile li se ciupeşte din salariu de către anumiţi funcţionari ai Episcopiei. Au solicitat episcopului de Huşi să facă cercetările de rigoare şi să li se facă dreptate. Numai că, precum prin pildele bisericeşti, părintele s-a dus să reclame răpitul oii de către lup chiar la… lupul îmbrăcat în odăjdii de episcop.
Văzând că nu li se face dreptate, iar pe deasupra pentru banii depuşi la Episcopie nu li se eliberau chitanţe, cei trei preoţi au depus la Parchetul din Bârlad o plângere penală pentru a se stabili cine şi de ce le oprea din salariu de peste opt ani de zile, sumele ridicându-se la 30 mii lei noi de fiecare preot.
Numai că plângerea penală n-a putut fi soluţionată uşor de procurori pentru că de la Episcopia Huşilor nu s-au depus, la cererea anchetatorilor, state de plată a salariilor pentru preoţi. A fost nevoie ca preotul Botez şi colegii săi să se deplaseze la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru a obţine copii de pe statele de plata salariilor. Aşa au descoperit că statele erau semnate în fals de funcţionarii Episcopiei.
Procurorii au început ancheta şi au descoperit că falsurile aparţin la trei contabile din cadrul Episcopiei Huşilor. Probabil că în investigaţia lor au mai descoperit şi alte fapte grave, de vreme ce episcopul s-a revoltat într-un mod isteric asupra celor trei preoţi. Episcopul a convocat Consistoriul format din trei preoţi şi a hotărât caterisirea preoţilor care au apelat la anchetatoprii penali pentru a obţine dreptatea pe care le-a refuzat-o înalta faţă bisericească cu grad de episcop.
„Dumnezeu nu le-a făcut pe plac cum ar fi dorit ei” – mi-a declarat preotul Botez, explicându-mi că potrivit art. 60 din Regulamentul Bisericii Ortodoxe Române, o astfel de sancţiune se poate lua numai dacă la Consistoriu participă trei preoţi cu grad profesional II. Cum participanţii la Consistoriu erau foştii lor colegi de seminar şi facultate, celor trei preoţi le-a fost uşor să descopere că un preot nu avea nici măcar definitivatul, darămite gradul II profesional.
Potrivit art. 61 din acelaşi regulament al BOR, o hotărâre adoptată cu încălcarea prevederilor de la art. 60 este nulă de drept. Aşadar, caterisirea hotărâtă nu era valabilă.
Între timp, cei trei preoţi au contestat hotărârea de caterisire, prin Patriarhie, la Sf. Sinod. De aici li s-a comunicat că o decizie finală se va lua numai după ce se va soluţiona ancheta penală. Iată cum cel mai înalt for al BOR, Sf. Sinod, a refuzat să-şi respecte propriul Regulament şi să constate nulitatea caterisirii pe motiv de nerespectare a prevederilor art. 60.
Vândut Satanei până la capăt, episcopul a depus la Judecătoria Bârlad o cerere de evacuare forţată a preotului Lucian Botez, depunând ca probă hotărârea de caterisire care era nulă de fapt şi de drept. Episcopul a solicitat ordonanţă preşedinţială de evacuare urgentă a preotului Botez şi instalarea unui alt preot desemnat de Episcopie.
Facem o mică paranteză. Instanţele civile nu pot judeca hotărârile bisericeşti, contestarea acestora făcându-se pe cale ierarhică în cadrul BOR. Ciudat, dar episcopul de Huşi a apelat la o instanţă civilă pentru a pune în executare o hotărâre bisericească pe care cei vizaţi n-o pot ataca la instanţele civile. Curat satanism bisericesc, viclenie popească şi ipocrizie cum numai la cei în sutană poţi întâlni.
Vineri, 19 aprilie a.c., s-a anunţat evacuarea silită a preotului Botez de la biserica din Bozia. Oamenii s-au adunat în curtea bisericii, în clopotniţă, în biserică să-şi apere preotul care le-a reparat biserica pornind de la temelie, a pictat-o, totul cu sprijinul enoriaşilor.
Trupele de mascaţi, jandarmi şi poliţiştii au dat năvală în curtea bisericii şi au început o evacuare în forţă. Cum mi-a descris părintele Lucian Botez, acolo, în curtea bisericii, s-a consumat o mare dramă a credinţei ortodoxe române. Cu o brutalitate greu de acceptat pentru un popor civilizat, mascaţii au intrat în forţă în clopotniţă şi au bruscat pe copii adunaţi acolo, i-au lovit, i-au dus cu forţa la dubele jandarmilor.
Apoi au intrat în forţă în biserică, peste oamenii bătrâni, i-au lovit şi bruscat, scoţându-i afară în şuturi. Au înjurat în biserică, au călcat peste odoarele sfinte căzute pe jos, s-au comportat cu o sălbăticie de neimaginat.
„I-au bătut pe copii. Au să rămână toată viaţa cu aceste imagini. Oamenii sunt foarte supăraţi de modul în care au acţionat forţele de ordine într-un locaş sfânt” – mi-a relatat părintele Botez.
Această apocalipsă generată de episcopul Huşilor, cu complicitatea Mitropoliei Iaşilor şi a Patriarhiei Române, din vina şi persistenţa în păcat a feţelor bisericeşti din Sf. Sinod, s-a consumat în Postul Paştilor, în perioada când la biserică începuseră slujbele numite denii. Monstruoasele feţe bisericeşti n-au avut nici măcar răbdarea să aştepte trecerea sărbătorii Învierii Domnului. Cei trei preoţi au continuat să ţină slujbele în curtea bisericii, enoriaşii venind în număr tot mai mare. Modul sălbatic în care s-au comportat mascaţii i-a unit şi mai mult în jurul preotului lor.
Şi o ştire de ultimă oră, primită aseară, când scriam aceste rânduri: „Magistraţii de la Judecătoria Vaslui au admis recursul formulat de preoţii Dumitru Ţurcanu şi Lucian Botez la ordonanţa preşedinţială de evacuare a bisericilor şi a caselor parohiale din localităţile Sărăţeni şi Bozia. Astfel, ei se pot întoarce în lăcaşurile de cult în care au continuat să slujească şi după ce au fost caterisiţi de Episcopia Huşilor.
Cum i-am spus preotului Lucian Botez, Dumnezeu le-a încercat credinţa. Numai să fie atenţi că diavolii în sutană nu vor renunţa aşa uşor la răzbunare. Cei trei preoţi au dat la iveală una din diversele metode practicate de ierarhii Bisericii de a aduna bani cu japca, recurgând chiar şi la comiterea unor infracţiuni, cum este în cazul de faţă.
Celor trei preoţi li s-a rupt din salariu aproape un miliard de lei vechi. Penal vor răspunde cele trei nefericite contabile şi nu cel care le-a cerut să comită ilegalitatea.
Am scris aceste rânduri pentru că mi s-a părut că dialogul meu cu părintele Lucian Botez ar fi fost ca un fel de destăinuire din partea acestuia, un fel de spovedanie izvorîtă din nevoia de a-şi uşura povara sufletească şi amărăciunea nedreptăţii. O destăinuire izvorâtă din neputinţa de a obţine dreptatea chiar de la cei care susţin că sunt unşii lui Dumnezeu pe pământ.
„Eu, i-am iertat!” – mi-a spus în finalul discuţiei noastre, părintele Botez. Ei nu, părinte! Se vor răzbuna, mai ales că judecătorii le-au dat o lecţie despre ce înseamnă adevărata morală creştină. Cunosc bine viclenia şi făţărnicia unor prelaţi în sutană.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Nibri nubri
Lumea lu' Rotundu: Drumul credinţei
Horoscop
Dinamica economiei: Primarul de Vorniceni
Gastronomie: Mici Danieluţa
USL trebuie să continue până în 2016
ne dorim ca în 2016 PNL să fie unificatorul dreptei
Traian Băsescu, despre impozitarea salariilor mari ale bugetarilor
dacă Ponta poate, eu il susţin
Există presiune în PSD pentru candidat propriu la prezidenţiale
PNL ar putea obţine premierul
Barack Obama face apel la Congres să pună capăt tăierilor bugetare "idioate"
Impozitarea se va face în 3 trepte după regionalizare - local, regional şi naţional
Focuri de armă în faţa Palatului guvernului, trei răniţi
atacatorul a fost arestat
Republica Moldova se va dezmembra şi se va integra în România
Casa din Vorona a medicului Bucşă a fost mistuită de flăcări
CJ Iaşi va moderniza drumului Iaşi- Botoşani până la Plugari
de la Prăjeni la Flămânzi, drumul este o catastrofă
Clasamentul seriei I- a la fotbal, după etapa a 23-a
Se duce la saltimbancul Mazăre să obţină ce Victor Construct îi va oferi de-a gata la Botoşani
Filmul unui regizor din Botoşani, proiectat la Cannes!
O altă companie importantă de servicii părăseşte Botoşaniul
Loto România: Numerele câştigîtoare la tragerea din 28.04.2013
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă