Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11446
De la 07 Ianuarie 2003
120748087

Botoşani: Ştefan cel Mare umilit la Mănăstirea Popăuţi

  • Ioan Rotundu
  • 28 April 2014, 23:00

Duminică, 4 mai, la Mănăstirea Popăuţi se va desfăşura slujba de sfinţire a bisericii nou ridicate. Evenimentul este anunţat ca fiind unul de grandoare bisericească. Mănăstirea Popăuţi este cunoscută prin biserica ctitorită aici de domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare, la 1496. Dacă în regimul comunist a s-a aflat într-un con de umbră, după 1990 călugării şi-au făcut prezenţa şi au început reconstruirea chiliilor şi a celorlalte anexe monahale.
În anul 2004, ansamblul Mănăstirii Popăuţi a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Botoşani, având codul de clasificare BT-II-a-A-01929 şi fiind alcătuit din următoarele 2 obiective: Biserica "Sf. Nicolae"-Popăuţi - datând din anul 1496 şi Turnul clopotniţă - datând şi el din acelaşi an.
Mitropolia Iaşi a susţinut înscrierea celor două obiective pe lista monumentelor istorice cu gândul la banii de care va putea profita de la Ministerul Culturii pentru refacerea întregului ansamblu. Numai că socoteala Bisericii nu s-a prea potrivit cu cea a miniştrilor care s-au perindat pe la Cultură, miniştri care au fost strânşi la pungă şi n-au alocat toţi banii necesari readucerii obiectivelor la forma lor iniţială. Aşa se face că de peste 10 ani biserica şi clopotniţa se află în lucrări de refacere, lucrări care par să nu mai ajungă niciodată la final. În schimb, în jurul ctitoriei lui Ştefan au apărut chilii luxoase, arhondaric maiestuos şi, contrar legii, alături de ctitoria lui Ştefan s-a ridicat o impozantă biserică nouă, cu hramul „Acoperemântul Maicii Domnului”.
Cu cât luxul noilor construcţii s-a dovedit a fi cât mai fastuos, cu atât biserica lui Ştefan a devenit mai mică, mai nesemnificativă. S-a ajuns în situaţia că cei care intră prin mănăstire nici nu ştiu că micuţa biserică din piatră este ctitorie a lui Ştefan şi că are respectabila vârstă de peste 500 de ani. În prima duminică de după Paşti am trecut, spre după amiază, prin curtea mănăstirii.
Pe pozauşa bisericii trona un lacăt iar trotuarul de acces spre uşă era un fel de bucăţi de plăci de beton puse ca să nu fie pământul gol. În spatele bisericii încă mai sunt urme ale lucrărilor, semn că acestea continuă. Un călugăr bătea toaca iar un altul, urcat în clopotniţă trăgea clopotele. Lumea, îmbrăcată cernit, stătea rânduită pe trotuarul principal aşteptând să li se permită intrarea la vecernie.
O impozantă scenă din lemn stă ridicată pentru a servi la slujba de sfinţire programată pentru 4 mai. Vor urca pe ea, de-a valma, preoţii şi ticăloşii din politică. Am mai semnalat faptul că în toată curtea nu se află postată nici o bancă să te poţi aşeza şi reculege, lăsându-ţi gândurile să se întoarcă în timp, în vremurile de glorie ale domnitorului Ştefan.
Este greu să-ţi explici explozia de bogăţie şi avere acumulată de călugării de aici în anii postdecembrişti. Totul este înconjurat cu un gard solid din piatră, gard care costă cel puţin un milion de lei. În vecinătatea clopotniţei, discret pitite după nişte arbori, stau stive uriaşe de lemn de foc. Le poţi observa numai dacă ajungi în spatele clopotniţei.
În opinia mea, modul în care ctitoria lui Ştefan a fost umbrită şi chiar umilită prin ridicarea de noi construcţii monahale de un lux sfidător este dovada cârdăşiei dintre Biserică şi ticăloşii din politică în dauna punerii în valoare a monumentelor noastre istorice.
Duminică, 4 mai, botoşănenii şi alţi creştini de conjunctură se vor înghesui în curtea mănăstirii pentru a participa la slujba de sfinţire a noii biserici. Îşi vor da coate, se vor călca pe picioare, se vor înjura şi îmbrânci şi vor face cruci repezi cu gând de izbăvire a păcatelor şi mustrărilor de conştiinţă. Numai domnitorul Ştefan va privi de unde s-o fi aflând şi se va întreba: Aceasta-i Moldova lăsată urmaşilor, urmaşilor mei?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Testul de sarcină
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Saramură de crap
Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană se petrece pe fundalul violenţelor şi presiunilor făcute de Rusia
asistăm la apropierea dintre NATO şi UE în faţa unei primejdii comune, Rusia
"Gabriel Oprea a făcut presiuni ca Elisabeta Lipa să nu candideze la şefia Comitetului Olimpic Român"
De ieri, cetăţenii Republicii Moldova circulă liberi prin ţările UE
DNA sesizează Inspecţia Judiciară în cazul judecătoarei Rodica Cosma de la Înalta Curte, care a judecat arestarea lui Radu Mazăre
Comisia juridică a votat împotriva arestării preventive a deputatului Florin Popescu
Victor Ponta: Guvernul majorează deficitul bugetar cu circa 0,2% din PIB
pentru a suplimenta bugetul Ministerului Apărării
Cine sunt persoanele şi companiile supuse noilor sancţiuni impuse de Statele Unite
Prognoza meteo pentru marţi şi miercuri
Liviu Dragnea: PSD crede că Ponta este cea mai bună soluţie pentru funcţia de preşedinte al României
Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, în vizită la Patriarhul Daniel împreună cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
Întrebat de ce l-a vizitat pe Patriarh, Ponta a răspuns: Pentru binecuvântare
Zeci de amenzi date de jandarmii botoşăneni la Zilele Oraşului
Botoşănenii sunt invitaţi la ceremonialele de Ziua Veteranilor
Prefectul salută liberalizarea vizelor pentru moldoveni
Programul Târgului ,,Agro – Zoo”
Şefii instituţiilor cu atribuţii legate de 1 Mai convocaţi de prefect
Urmărire, focuri de armă, ţigarete de contrabandă confiscate
Pompierii verifică zonele de agrement pe 1 şi 2 mai
Modern Calor: Comunicat de presă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă