Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4027
De la 07 Ianuarie 2003
123992677

Un medic sufletist şi un primar cărpănos (II)

  • 28 August 2009, 23:00

Hălăduind prin codrii Oroftianei
De la Lişna ne-am mutat cu investigaţiile la Oroftiana, satul de unde ni s-a trimis memoriul care ne-a urnit din redacţie. Dacă de la intersecţia Smârdan, spre Suharău, drumul este asfaltat, din Suharău spre Oroftiana este numai pietruit. Cum intri în zona împădurită şi de apropii de apele Prutului, ce vin din interiorul Ucrainei pentru a marca graniţa cu România, aşa cum a fost vrerea lui Stalin, pământul este uscat, secetos, în totală contradicţie cu verdeaţa câmpului care te însoţeşte până la ieşirea din localitatea Suharău . De ce atâta secetă, şi numai în această parte a judeţului, localnicii n-au putut să-mi ofere o explicaţie plauzibilă.
Satul l-am găsit pustiu, fiind aproape de ora amiezii, oamenii ori luau prânzul pe undeva la umbră, ori îşi făceai siesta. Un vârstnic ne-a arătat şcoala veche, ajunsă şi ea în paragină, clădirea grădiniţei, nu tocmai arătoasă şi clădirea dărăpănată a vechiului dispensar. Am căutat-o pe consiliera locală Lina Palamariu, iniţiatoarea memoriului. Poarta era deschisă, în curte are magazin alimentar, dar nimeni acasă. Pustiu şi prin vecini. Ne-a întors în zona vechiului dispensar. Doi copii de şcoală culegeau nucile verzi din pomul aflat în faţa clădirii.
- Măi, băieţi, văd aici o uşă pe care scrie punct medical. Vine vreun medic?
- Daaa, vine un nene fotbalist care face injecţii la copiii mici!
Aşa am aflat de existenţa medicului de familie din Suharău, Cristian Isbăşescu. Omul este un împătimit al jocului de fotbal, iar localnicii îl ştiu mai mult de fotbalist decât de medic. Isbăşescu a concesionat clădirea vechiului dispensar din Oroftiana, dar dă prin sat când şi când. Nu m-am lăsat până ce n-am găsit câţiva localnici de la care am aflat lucruri contradictorii. Unii au declarat că „fotbalistul” vine în sat lunea şi marţea, alţii că nu l-au văzut de mai multe săptămâni.
Pe uşa, pe care nu s-a intrat cam demult timp, după cum atârnă pânzele de păianjen pe la încheieturi, există un program care te anunţă că aici se lucrează zilnic. Un alt program anunţă că se acordă consultaţii în zi de marţi. Cert este că în ziua când noi am ajuns la Oroftiana, adică joi, 27 august, medicul fotbalist nu călcase prin sat.
Cărpănos, primarul!
Aflând că a venit „de la ziar” în satul lor, şi văzând maşina inscripţionată cu sigla Jurnalului Online, oamenii au început să se adune şi să devină vorbăreţi. Ei vor ca medicul Ţugurlan să deschidă un cabinet în satul lor, pentru că „fotbalistul este neserios”. Le-am arătat celor adunaţi memoriul şi răspunsul dat de primar lui Ţugurlan.
Cei 75 de semnatari ai memoriului sunt susţinuţi în demersul lor şi de restul sătenilor. Oamenii l-au invitat pe primarul Marcel Chelariu să dialogheze cu ei. I-au propus zilele de şase sau nouă august. S-au adunat, dar au luat ţeapă. Primarul nu s-a prezentat. La ce să se fi prezentat? Alegerile sunt peste trei ani, timp suficient ca sătenii să uite că le-a tras ţeapă.
Legat de răspunsul primarulu8i către medicul Ţugurlan, cum că n-are spaţiu disponibil în Oroftiana, localnicii îl contrazic. Şcoala veche stă nefolosită, iar în clădirea fostului dispensar sunt camere libere. Ce nu ştiu sătenii din Oroftiana este că primarul n-a primit dezlegare de la consilierul peremist, septuagenarul Petrică Rusu, să-i pozadea lui Ţuguirlan spaţiu pentru cabinet medical. Bătrânelul are socotelile sale, iar primarul este disciplinat şi ascultă de „înţelepciunea” moşului Rusu, chiar dacă această înţelepciune este dăunătoare comunităţii şi pune în pericol sănătatea membrilor săi.
Primarul? La Botoşani!
Pentru a închide cercul investigaţiilor noastre, ne-am întors în Suharău, pentru a sta de vorbă şi cu primarul. Era trecut de ora 14, motiv să credem că-l vom găsi şi nu vom fi primiţi cu veşnica replică a funcţionarilor din primărie, atunci când primarul este plecat aiurea:
- Domn’ primar este plecat la Botoşani?
Ba, chiar am întrebat de nişte gură casă, care m-au asistat fotografiind scena din parcul public, dacă primarul este la primărie:
- Este, i-am văzut maşina mai înainte! Ne răspunse unul zelos la vorbă.
În primărie însă pustiu. Birourile goale. Auzind vorbă după o uşă, am deschis-o şi am întrebat de domn’ primar.
- Este plecat la Botoşani, veni răspunsul repezit al doamnei, deranjată vizibil de intervenţia mea în dialogul ce-l purta foarte familiar cu colegul de birou.
- Dar domnul vice? Îmi încercai eu norocul.
- Domnul vice este în teren, răspunse doamna şi mai tăios.
N-am mai întrebat unde pe teren. N-avea rost. Ori au aflat de prezenţa Jurnalului în comună şi au şters-o, să nu dea ochii cu noi, ori nu veniseră de la prânz, prelungindu-şi siesta, că doar n-au intrat zilele în sac.
Curiozitatea mi-a dar ghes să urc şi la etajul clădirii. M-am trezit în faţa a vreo cinci uşi pe care nu era nicio inscripţie. Am deschis două. Goale! În a treia am dat peste o altă doamnă. Am primit aceleaşi răspunsuri, semn că personalul este bine instruit, ca nu cumva să scape vreo „păsărică”, mai ales către presă.
La intrarea în primărie observasem în curte nişte cetăţeni. Am ieşit din clădire cu gândul să-i întreb şi pe ei ce ştiu de primar şi viceprimar. Nu mai erau. Parcă intraseră în pământ. Am plecat încercând să-mi întipăresc în minte informaţia de a nu uita să-i amintesc primarului să pună pe cineva să scrie pe uşă cine se află dincolo de ea, că teroriştii, cât timp se va afla sub pavăza septuagenarului Rusu, nu vor îndrăzni să pună la cale vreun atentat asupra primarului de Suharău.
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă!
Dumnezeu a trimis-o oamenilor din Suharău pe doctoriţa Alina-Ioana Ţugurlan. Numai că primarul n-o vrea. Poate că el ar înţelege darul trimis de Dumnezeu, dar n-are dezlegare de la bătrânelul Rusu să-l primească. Ceva există între cei doi, sau poate că ceva s-a petrecut în urmă cu ani şi ani. Ceva ce-i leagă, mai mult la a face rău decât bine.
Orice primar, dacă ar da norocul peste el să-i vină în comună un medic ca Ţugurlan, s-ar duce la biserică şi ar plăti multe acatiste, mulţumindu-i lui Dumnezeu. Marcel Chelariu nu prea le are cu biserica, cu Dumnezeu. El a rămas ancorat în timpul când era elev sârguincios la şcoala de partid, unde a fost trimis de partidul comunist ca fiind un „tânăr cu perspective”. Chelariu are nostalgia sa. El încă sărbătoreşte, an de an, 23 August.. Şi o face cu fast! Dar asta-i o altă poveste, demnă de un pamflet, ce nu-şi are locul aici. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Program TELE'M BOTOŞANI, sâmbătă, 29 august
Preşedinte al Parlamentului de la Chişinău este Mihai Ghimpu
Pocherul geopolitic - Voronin sau R. Moldova?
Voluntari români se îngrijesc de memoria eroilor români în Slovacia
State de România a cumparat ProTV-ul
Incendiu provocat de o scânteie mecanică
Incendiu de vegetaţia uscată la Lunca
Adăpost de animale distrus de flăcări
Salvat în ultima clipă de un echipaj SIAMUD
Horoscop
Ce vremuri? A exclamat Băse...
Ca între popi…
„Cheia Sol” cântă la Festivalul Verii
Protocol între CS Botoşani şi Pro Volei
Lauri pentru sportivii CS Botoşani
SC Apa Grup a redus pierderile la apă cu 10%
Conţac invitat la Conferinţa Judeţeană a PSD
Starea noastră de sănătate va fi pusă pe Internet
AJOFM face teren, dar numărul şomerilor în loc să scadă creşte
Bonele nu vor mai putea fi bone, dacă nu se duc la şcoală
„Generala” Macovei se află în evaluarea activităţii
Conţac, scos cu poliţia din conferinţa PSD!
O nouă trăsnaie marca Egner
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog