Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4718
De la 07 Ianuarie 2003
123694891

Moş Teacă de la ISU Botoşani

  • 28 August 2011, 23:00

Încercarea col. Radu Anton, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, de a bloca apariţia reportajului intitulat „Ciobul piroman” difuzat de Tv Rapsodia Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu a eşuat.
Difuzarea reportajului a trezit interes dar şi controverse. Tot sâmbătă seară a trebuit să particip în zona incendiului la o nuntă la care au fost prezente multe personalităţi de prin Botoşani.
Normal, au fost şi discuţii pe seama reportajului. Un consilier local PDL a făcut o remarcă interesantă: „Moş Teacă de la ISU a recunoscut adevărul”. Remarca este cu atât mai interesantă, cu cât persoana vizată în reportaj ca fiind suspectată de generarea incendiului de pădure este membru de vază PDL.
L-am întrebat pe respectivul consilier de ce l-a asemuit pe col. Anton cu Moş Teacă a lui Bacalbaşa. Mi-a spus că este dolofan ca Moş Teacă şi are mustaţă la fel de şmecheră. N-am fost atent la aceste detalii legate de înfăţişarea colonelului, dar apreciez simţul de observaţie al consilierului.
Revenind la subiectul reportajului, aşa cum am mai spus într-un comentariu anterior postat pe blog, cetăţenii din zona cătunului „7 Hoţi” şi ai satului Gulioaia au reclamat că pădurea a luat foc de la miriştea fermierului Ioan Huţanu, fost director al IAS Dângeni şi că pompierii au primit ordin de la protectorul acestuia de la Botoşani să constate că incendierea pădurii s-a produs din cauze naturale.
Că ceva adevăr există în cele afirmate de cetăţeni stă confirmat şi de faptul că pompierii, după ce-au stins incendiul, au stabilit provizoriu că focul a pornit de la un ciob de sticlă supraîncălzit la soare.
Numai că inspectorul şef al ISU Botoşani, col. Radu Anton, a simţit că este greu de prostit lumea care a participat la stingerea incendiului cu o poveste pe bază de ciob de sticlă. Aşa că a numit o comisie care să facă cercetări şi să stabilească concluzii prin întocmirea unui raport oficial. O măsură deşteaptă, menită să-l pună pe domnul colonel la adăpost de orice consecinţă ulterioară.
Când am ajuns cu ancheta la ISU Botoşani, i-am spus cameramanului că dacă colonelul refuză o declaraţie oficială, să filmeze pe NV discuţia mea cu el, ceea ce s-a şi întâmplat. Auzind cam ce vreau eu de la el, a încercat să mă amâne pe motiv că nu are concluzii oficiale, ancheta fiind în curs de desfăşurare.
Am insistat să-mi declare pe cameră acest lucru. A refuzat, ştiind că-i riscant să facă o astfel de declaraţie care n-ar fi fost conformă cu realitatea. Încet, încet l-am adus cu discuţia la ce voiam eu. A recunoscut că şi el a fost surprins să constate că incendiul a pornit de la un ciob de sticlă. A mai recunoscut că cineva a dorit ca declanşarea incendiului să fie pusă pe seama unor cauze naturale „şi nu atropice, adică prin acţiunea omului” s-a destăinuit Anton.
Văzând că nu scapă de mine aşa uşor, l-a chemat pe adjunct care a adus un raport ce nu era semnat de nimeni şi nici aprobat de Anton ca inspector şef. Din raport reieşea clar că în ziua incendiului, adică 29 iulie a.c., vremea era una noroasă, cu vânt puternic şi predispusă polii, fapt confirmat de meteorologi. Aşadar, la aşa o vreme era exclusă aprinderea pădurii de la un ciob de sticlă supraîncălzit de soare.
Mai reieşea din Raport că incendiul pădurii s-a produs de pe miriştea alăturată ce aparţine fermei vegetale a omului de afaceri Ioan Huţanu, motiv pentru care, se propune în acelaşi Raport, actul constatator să fie înaintat organelor de anchetă penală.
Totodată această discuţie, considerată de colonel ca „fiind neoficială”, Cameramanul a filmat-o pe NV. După negocieri dure, colonelul a acceptat să-şi exprime pe cameră un punct de vedere oficial prin care recunoştea că pădurea a luat foc de la focul de pe mirişte, ceea ce corespunde şi celor afirmate de către localnicii din zonă.
De ce n-a vrut colonelul să apară reportajul? Pentru că a luat act din promo emisiunii că discuţia pe care el o considera „neoficială” a fost filmată şi că difuzarea ei îl va pune în dificultate în faţa celui care i-a cerut să măsluiască cauzele adevărate ale incendiului.
Mai sunt convins că dacă nu ajungeam cu ancheta la domn’ colonel, Raportul întocmit nu mai vedea lumina zilei decât dacă cineva scormonea adânc substratul afacerii.
În fond, domnul colonel n-are a fi supărat. I-am făcut un bine forţându-l să recunoască adevărul, adică cineva a încercat să acopere cauzele reale ale incendiului. Mai devreme sau mai târziu adevărul tot ar fi ieşit la iveală iar domn’ colonel ar fi răspuns pentru fapta sa, cel care i-a cerut să măsluiască adevărul ar fi fost promovat prin vreun minister, cum s-a mai întâmplat şi în alte situaţii.
Cititorii care n-au văzut reportajul, îl pot viziona integral dând clik pe cele două imagini de mai jos. Vizionare plăcută.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Un tânăr şi-a dat pantalonii jos în timpul unei transmisiuni live
Social-democraţii vor impozitarea bogaţilor
democrat-creştinii resping iniţiativa
Traian Băsescu a fost declarat "inapt medical" în timpul facultăţii
fost coleg
China intenţionează să legalizeze detenţia secretă
Reeta zilei: Limbă umplută
SUA şi Israel, îngrijorate de armele de distrugere în masă ale Siriei
Horoscop
Bancul zilei: De râsul blocului
Caricatura zilei
Muzeul de arheologie Săveni, în sfârşit va primi o faţă nouă
Casa Garabet –Ciomac intră în reabilitare
La padocuri, câinii mor de foame şi de boală
Urgenţele la 112 încep să fie plasate centrelor de permanenţă
Peste 17 mii de botoşăneni sunt datori la CAS Botoşani
datoria se ridică la 9,5 milioane lei
DSP Botoşani aflată în dificultate financiară
are bani tot mai puţini pentru finanţarea programelor de sănătate
O decizie binevenită
Ioan Rotundu
De unde tupeu la „Moş Teacă” de la ISU?
Ioan Rotundu
Asta-i Independenţa mea
Tudor Cojocariu:
Europa va depăşi criza datoriilor suverane în doi sau trei ani
situaţia Zonei Euro e mai bună decât a SUA
Dorohoianul Ioan Amarie a comis un nou şi grav accident mortal
el este cercetat penal pentru ucidere din culpă
Nu mai dăm tuturor ajutoare de încălzire, doar celor care au nevoie
USL va renegocia acordul cu FMI când va ajunge la guvernare
Muzeul de arheologie Săveni, în sfârşit va primi o faţă nouă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog