Preşedintele executiv al democraţilor botoşăneni a făcut ieri un apel public la toate instituţiile statului, pentru a clarifica şi a da soluţii vis a vis de frauda produsă la alegerile de la Adăşeni. Acolo, Partidul Popular, care nu era legal înregistrat în registrul partidelor politice a depus candidaturi şi, mai mult de atât, a şi scos doi consilieri locali. Încălcarea legii a mers şi mai departe, când la alegerea viceprimarului, cei doi consilieri populari, care nu aveau drept de participare la alegeri au influenţat votul, Alianţa pierzând astfel postul de viceprimar.
Alianţa a făcut o sesizare împotriva lui Dorin Ciuştea, preşedintele de atunci a popularilor, dar văd că din păcate, instituţiile statului trenează soluţionarea acestei sesizări. Eu cred că ar fi cazul ca soluţionarea să se facă până la data de 10 august, data limită pentru depunerea declaraţiilor politice, a declarat Viorel Alexandru (foto). Acesta consideră că la alegerile de la Adăşeni a lipsit vigilenţa instituţiilor care au coordonat acţiunea. Viorel Alexandru consideră că atât Instituţia Prefectului cât şi judecătoarea implicată în alegeri trebuiau să se implice mai mult, ajungându-se astfel la una din cele mai mari fraude de alegeri.
Ciuştea a
încălcat flagrant legea şi din punctul nostru de vedere va trebui să răspundă pentru încălcarea Legii alegerilor locale. Noi sperăm să se facă lumină şi să se instaleze legalitatea la nivelul comunei Adăşeni, afirmă Alexandru. Dacă se va constata că PP nu avea dreptul să depună candidatura, cele două posturi de consilieri ocupate de aceştia vor reveni automat formaţiunii cu cel mai mare număr de voturi. Cum Alianţa a câştigat cel mai mare număr de voturi, având cinci consilieri, cele două posturi ar trebui împărţite egal partidelor care compun Alianţa. Nemulţumirea cea mai mare a democraţilor este că popularii le-au încurcat socotelile, luându-le de sub nas postul de viceprimar stabilit prin protocol în cadrul Alianţei. Democraţii au însă tot dreptul să îşi strige dreptatea, dat fiind faptul că cele două posturi de consilier sunt în momentul de faţă ocupate de către două persoane fără drept de participare la acele alegeri. Interesul democraţilor este ca cei doi consilieri să îşi piardă mandatele, care vor reveni Alianţei. Democraţii doresc de asemenea ca cel care se face vinovat de fraudarea alegerilor să suporte consecinţele, iar pentru asta legea trebuie să îşi spună cuvântul. (Bianca ALBU)