Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16804
De la 07 Ianuarie 2003
122902453

Pentru că nu s-a lecuit de metehnele comunismului

Elvădeanu i-a târnosit pe primari, cum făcea pe vremuri cu activişii culturali

  • 28 March 2008, 23:00

Ieri, instituţia Prefectului a organizat prima şedinţă de instruire cu primarii din judeţ referitor la atribuţiile pe care aceştia le au de executat în desfăşurarea alegerilor locale. Prefectura a primit deja listele cu propunerile pentru preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale municipale, orăşeneşti şi comunale. Subprefectul Mihai Elvădeanu (foto) i-a avertizat pe primari să nu confunde atribuţiile care li se cuvin conform legii cu apartenenţa politică.
„Primarii trebuie să lucreze în calitate de reprezentanţi ai statului pentru că altfel există pericolul de a fi sancţionaţi pentru nerespectarea legii. Au obligaţia să ia măsuri de supraveghere în timpul adunărilor electorale din teritoriu. Indiferent de partidul din care fac parte, trebuie să dea dovadă de echidistanţă”, a declarat subprefectul Elvădeanu.
Acesta a precizat că de această dată vor fi trei categorii de liste electorale, permanente, complementare şi suplimentare. Noutatea reprezentând-o listele complementare, acestea fiind impuse de Uniunea Europeană. Şi în ceea ce priveşte buletinele de vot, vor fi patru tipuri: pentru primar, preşedintele Consiliului Judeţean, consilieri judeţeni şi locali, termenul de ridicare a acestora fiind de 30 mai.
Primarii au fost avertizaţi de asemenea că, în cazul în care nu au prins deja bani în bugetul local pentru cheltuielile de personal şi materiale, să iniţieze un proiect de hotărâre pentru a prinde bani suficienţi la buget pentru procesul electoral. Majoritatea primarilor au deja în bugetul local sumele necesare cheltuielilor electorale. ,,Noi am prins deja bani la buget pentru alegeri. Este vorba de şapte miliarde de lei vechi, o sumă destul de consistentă care a fost aprobată de consilieri. Însă nu ştiu cum o să se descurce cei de la comune. Vom utila sala teatrului când se vor preda sacii pentru descongestionarea situaţiei”, a precizat primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.
În ce priveşte primarii de comune, o parte din aceştia au stabilit suma pentru cheltuielile electorale încă de la începutul anului. ,,Am luat în calcul aceste cheltuieli de la începutul anului fiindcă se ştia foarte bine că avem un scrutin. Sper că sunt suficienţi. Am alocat aproximativ 350 milioane de lei vechi pentru toate cheltuielile”, a specificat primarul comunei Vlădeni, Voicu Murariu.
Dacă unii primari au prins sume consistente, alţii sunt pregătiţi să utilizeze materiale rămase de la alegerile anterioare, în măsura în care le permite legea. ,,În mod normal este foarte clar că noi va trebui să suportăm cheltuielile materiale. Cu cele de personal cu siguranţă se va proceda ca şi înainte, vom face noi cheltuiala şi vom primi apoi banii. Vom recurge la a folosi materialele vechi. Dar nu aici intervine problema, ci la plata personalului” , a declarat primarul comunei Mitoc, Vasile Capotă.
Primarul comunei Vorona, Aurel Ştefan nu stă foarte bine la acest capitol. „Avem bani gârlă” a spus el ironic. „Ce-am avut sume în plus abia am acoperit cheltuielile pe celelalte domenii de activitate. Şi nici astea în totalitate. Dar dacă aşa a stabilit Guvernul până la urmă trebuie să ne descurcăm”, a punctat primarul comunei Vorona. La ieşire, unul dintre primarii mai vechi, probabil nemulţumit de observaţiile făcute de către subprefectul Elvădeanu, a remarcat ironic: "S-a comportat cu noi ca şi cu activiştii culturali cînd le era şef".(Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

„Avem obligaţia să-i chemam pe cei de dincolo de Prut să ne reîntâlnim în UE„
Drumul spre primărie trece prin SAM Copălău
Comentariul comentariilor (LXXXVI)
(Ioan Rotundu)
Noi reglementări privind utilizarea cambiei şi biletului la ordin
Proiect transfrontalier în domeniul serviciilor sociale
Smiley este anesteziat de Johannes
„Mai puţină birocraţie înseamnă mai multă libertate pentru fiecare cetăţean”
A rostit: "Ne sutor ultra crepidam"
Horoscop
De muncă în Spania, dar nu la cules căpşuni
Mimor încă mai este invocat ca ţap ispăşitor
Luptă pentru o piaţă a muncii curată
O nouă idioţenie a sammit-ului: poliţia ne va păzi de anumite boli
Au sosit biletele de odihnă şi tratament
ASP a primit bani de la guvern, mai muţi decât se aştepta
Medicii de medicina muncii, o raritate la Botoşani
Achiţei sau Ţâbuleac, aceasta-i întrebarea!
Primarii au ordin să activeze comandamentele antiepizootice
Unii încalcă legea, iar primarii trag ponoasele
Codreanu speră să ciupească voturi pe seama firmelor de construcţii
Mai vrea o dată şi încă o dată, poate, poate va reuşi!
„Noi nu am pus nimic pe garduri”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog