Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
37810
De la 07 Ianuarie 2003
108678790

Botoşani: Bâlbâială şi inconsecvenţă la CJ şi societatea Nova Apaserv

  • o decizie mai idioată decât alta
  • 28 March 2013, 23:00

În conducerea societăţii Nova Apaserv Botoşani există multă bâlbâială şi inconsecvenţă în ce potriveşte luarea unor măsuri care să ducă la încasarea datornicilor şi stoparea evoluţiei acestui fenomen în viitor.
De la începutul anului, atât cei din conducerea societăţii dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Florin Ţurcanu au anunţat o serie de măsuri după care au revenit asupra lor cu altele iar acum sunt atât de ameţiţi de hotărârile şi revocările succedate că au intrat în vrie şi nu mai raţionează în conformitate cu realitatea lucrurilor.
Mai întâi, preşedintele Ţurcanu ne-a anunţat că va angaja tineri care să încaseze datoriile prin a se deplasa la locuinţele datornicilor. Noi, cei de la Jurnalul, am arătat că o astfel de soluţie nu este viabilă pentru că aceşti tineri n-au experienţă într-o astfel de muncă, nu vor avea autoritatea necesară şi vor fi fugăriţi de pe la uşile oamenilor, dacă nu chiar bătuţi. După scurt timp au realizat şi iniţiatorii acestei soluţii că noi avem dreptate şi au renunţat la a mai trimite încasatori de debite pe la uşile oamenilor.
S-a venit apoi cu propunerea ca societatea să încheie contracte de furnizarea apei cu asociaţiile de proprietari iar acestea să încheie convenţii cu proprietarii de apartamente. Facturarea s-ar fi făcut pe asociaţie, ceea ce ar fi permis societăţii să-i încaseze pe datornici de la cei buni platnici, transferând conflictul datoriilor asupra asociaţiilor de proprietari.
Din nou noi, cei de la Jurnalul, am arătat că soluţia este tipică regimului comunist, când totul se trata la hurtă, obligaţiile erau colective pentru că şi proprietatea era colectivă. Acum proprietatea este individuală şi n-am eu a da socoteală de ce nu plăteşte vecinul apa. În momentul de faţă s-a aşternut tăcerea peste această soluţie, dacă nu cumva se lucrează pe la dos cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari ca să semneze contractele fără ştiinţa locatarilor.
Dacă se va întâmpla o astfel de situaţie, să ştie preşedintele Ţurcanu şi cei din conducerea societăţii Nova Apaserv că astfel de contracte sunt nule de drept, în condiţiile în care conducerea asociaţiei de proprietari nu are mandatul individual autentificat la un notariat al fiecărui locatar să decidă şi să semneze în numele său.
S-a anunţat, apoi, că vor trece la alimentarea individuală apartamentelor, montându-se contorul la o nişă amplasată pe terenul public, astfel că dacă un proprietar nu plăteşte factura să fie debranşat de la reţeaua publică de apă fără să sufere şi vecinul său bun platnic.
Noi am salutat această decizie, arătând că în ţară mai sunt operatori de apă care au recurs la acest sistem individual de alimentare, caz concret oraşul Baia Mare, unde pe parcursul a zece ani s-a rezolvat integral problema şi acum totul decurge normal. Soluţia ar fi ideală şi ar rezolva producerea de noi datorii în viitor. Numai că deja s-a aşternut tăcerea şi peste această iniţiativă, probabil ea neconvenind celor care fac afaceri pe seama societăţii Nova Apaserv.
Ultima găselniţă a preşedintelui Florin Ţurcanu este să trimită angajaţii societăţii să încaseze debitele. Angajaţii vor avea jumătate de program la birou iar cealaltă jumătate vor bate la uşa datornicilor. O altă idioţenie. Orice salariat are o fişă a postului şi dacă el este angajat contabil, apoi face contabilitate şi nu muncă de executor de debite.
Dacă în timpul acestei activităţi, un salariat este bătut de un datornic sau mai mulţi, este umilit, ameninţat, se aruncă peste el conţinutul din oliţa copilului mic, este batjocorit, cine-şi asumă răspunderea pentru acest tratament inuman aplicat angajatului? Ţurcanu? Nu cred. Cei din conducerea societăţii? Nici atâta. Iată cum se renunţă la soluţiile viabile şi se recurge la improvizaţii care pot avea consecinţe dramatice.
Noi, Jurnalul, susţinem soluţia cu alimentarea individuală a locuinţelor şi încasarea datornicilor prin folosirea serviciilor unui executor judecătoresc. Este legal şi nu pune angajaţii societăţii în situaţii riscante ce pot avea consecinţe extrem de neplăcute. Poate că celor din conducerea CJ şi a societăţii Nova Apaserv le va veni mintea la cap şi vor avea luciditatea necesară de a acţiona corect, adică în spiritul legii şi a respectării demnităţii umane.
Ioan Rotundu

Foto: Staţia de epurare Răchiţi


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Românească
Gastronomie: Pulpe cu legume la cuptor
Un stat american interzice avortul încă de la primele bătăi ale inimii fătului
Michelin îşi închide subsidiara din Grecia şi transferă operaţiunile în România
Iustinian Bozi, baronul cu huzmet de la Portariuc şi Ţurcanu care-şi face de cap
Uvertura Mall: Portariuc se mândreşte cu realizările lui Flutur
Şi Florin Ghiorghiţă este capabil de gesturi onorabile
Bulgaria, ameninţată de Bruxelles cu o amendă de aproape 17.000 euro pe
ea cere sprijinul UE pentru reformarea sectorului energetic
Daniel Morar despre numirea la CCR: Nu ştiu dacă este ceea ce îmi doream
Vladimir Putin a ordonat manevre militare în regiunea Mării Negre
Nu sunt bani pentru a se mări salariile rezidenţilor în 2013
Liviu Dragnea pune corupţii să lupte împotriva corupţiei:
Victor Ponta, despre priorităţile ca ministru al Justiţiei
când greşesc magistraţii să plătească şi ei
Academia Româna a respins candidatura medicului Irinel Popescu la calitatea de membru corespondent
Portariuc are buget, dar unul neprofesionist întocmit
Răzbunându-se pe Tincu, Ghiorghiţă dă la iveală o măgărie de-a lui Egner
Eco Sal, societatea dorită de Ţurcanu, papă banii CJ
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 28.03.2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă