Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10420
De la 07 Ianuarie 2003
111049477

Botoşani/Ungureni: Cum a reuşit Nicu Temciuc să-şi pună ferma pe picioare

  • Ioan Rotundu
  • 28 November 2013, 23:00

Inginerul Nicu Temciuc a pus la Ungureni bazele unei ferme agrozootehnice care în momentul de faţă funcţionează la parametri eficienţi. Ferma sa administrează în jurul a 1400 ha teren agricol, proprietate şi arendat de la oamenii din comună. De asemenea deţine 100 vaci de lapte şi 1000 oi.
La început i-a fost destul de greu şi nici în momentul de faţă nu-i este uşor dar a reuşit să învingă principalele greutăţi. Ferma îşi are sediul în Plopenii Mari, deasupra dealului, cum spun localnicii. A cumpărat imobilele ce-u rămas din fosta secţie SMA şi le-a amenajat propriilor nevoi. Sediul fermei nu este unul luxos dar nici prea sărăcăcios. Clădirea birourilor are parter şi etaj, bine întreţinută şi călduroasă la vreme de iarnă.
În curtea largă are parcate o parte din utilaje, o basculă automată pentrtu cântărit TIR-urile şi staţia de depozitare a cerealelor. Staţia de depozitare este una modernă şi are capacitatea de 4.000 de tone. A construit-o cu fonduri europene. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 1,8 milioane euro. Jumătate din fonduri a primit de la Uniunea Europeană, jumătate le-a suportat din buzunarul propriu.
Anul agricol 2013, deşi a fost unul prielnic pentru agricultură, nu l-a îmbogăţit defel. La porumb a obţinut producţii de 8.700 kb boabe la ha, la sfecla de zahăr 62 tone, rezultate bune a avut la grâu şi la rapiţă.
Faţă de anul 2012, producţia anului 2013 a fost mult mai bogată la nivelul întregii ţări. S-a aşteptat ca preţurile să scadă, după socoteala lui cam cu 30% faţă de anul 2012. Socoteala sa nu s-a potrivit pentru că preţurile la cereale au scăzut cu 60% faţă de cele din anul anterior. Chiar dacă producţia a fost bogată, banii luaţi pe ea au fost extrem de puţini. Mai puţini ca în anul 2012.
Când a calculat rambursarea ratelor la bancă, dobânzile aferente, costul semănăturilor de toamnă, plata peste iarnă a celor 22 de angajaţi cu contract de muncă, plata seminţelor etc. a constatat că se apropie de zero. Adică s-a ales cu un câştig extrem de mic faţă de munca depusă peste an. Dar este bucuros că n-a trebuit să aducă bani de acasă, cum s-a întâmplat în alţi ani.
O problemă cu care se confruntă inginerul este cea a forţei de muncă. Acum se bazează pe tractoriştii în vârstă, în care are încredere că nu dau lucrările peste cap. Dar vrea să-şi pozaîntinerească colectivul. Numai că tinerii nu prea au chef de muncă, nu ţin la utilaje, nu sunt interesaţi să înveţe cum se lucrează cu acestea.
Apoi, probleme mai are şi când este nevoie de forţă de muncă sezonieră. Oamenii nu mai vor să lucreze la câmp. Au şi o explicaţie. Nu vor să-l îmbogăţească pe inginer cu munca lor. Se simt mai bine vara la umbră şi seara la bar. Inginerul Temciuc se teme că noua generaţie de tineri din mediul rural se depărtează de munca la câmp, de muncile agricole, de creşterea animalelor şi nu peste mult timp fermieri ca el vor avea mari probleme cu forţa de muncă. Un alt aspect care-l doare mult este modul în care startul acordă subvenţiile la combustibil. Pentru acest an n-a primit nici un leu din subvenţia la motorină iar ce tot flutură guvernul că plăteşte şi n-a plătit încă se referă la trim. IV a anului 2012.
Şi sistemul de creditare este unul dificil. Doar CEC Bank a oferit un produs de creditare ceva mai avantajos. Temniuc se teme că avantajele oferite de CEC Bank ar putea fi anulate de scandalul cu Ioana Băsescu. În opinia inginerului, creditul luat de Ioana Băsescu a fost perfect legal. În aceleaşi condiţii a angajat şi el credite de la CEC Bank. Dar se poare că în spatele scandalului creat pe seama Ioanei Băsescu stau interesele celorlalte bănci de a scoate CEC Bank de pe piaţa creditelor în agricultură.
Scumpirea accizei la combustibil începând cu 1 ianuarie 2014 va fi dezastruoasă pentru agricultură. Şi aşa Guvernul nu plăteşte la timp subvenţiile, dar dacă şi mai scumpeşte motorina mulţi fermieri nu vor mai avea bani s-o cumpere pentru a putea lucra pământul. Numai ce Guvernul Ponta anunţase că va mări subvenţia la motorină şi prin creşterea accizei a luat dublu înapoi.
La sectorul zootehnic, inginerul a făcut o mişcare care i se pare de viitor. A încrucişat rasa de oi karakul cu una de carne adusă din Anglia. Acum se află la a treia generaţie de fătări. Dacă lâna nu o poare valorifica, pielicelele şi pieile mai puţin, carnea are desfacerea asigurată. Şi laptele de vacă îl valorifică avantajos printr-un procesator botoşănean.
Una peste alta, inginerul Njicu Temciuc a pus la punct o fermă agrozootehnică de viitor. Mai multe veţi putea afla urmărind emisiunea „Dinamica economiei” de sâmbătă, ora 20.00, pe Tele’M Botoşani.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Popularitatea lui Bulă
A murit actorul Mircea Crişan
Victor Ponta, la finalul vizitei premierului chinez în România
memorandumurile şi acordurile de investiţii semnate - proiecte care adunate depăşesc 5 miliarde de euro
Fostul sef al Serviciului de Informaţii de la Chişinău comentează declaraţiile lui Băsescu privind unirea
nu ştiu dacă înţelege că aprinde un nou fitil in regiune
Victor Ponta despre declaraţia lui Traian Băsescu privind unirea cu Republica Moldova
e declaraţia de final de mandat a unui preşedinte după 9 ani in care nu a făcut nimic pentru Moldova
Gatsronomie: Stroganoff cu carne de vită şi orez basmati
La mulţi ani români bucovineni! La mulţi ani România!
95 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara Mamă. 95 de ani de neuitare!
Guvernul va acorda bugetarilor zile libere care să lege Crăciunul si Anul Nou de week-end
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, pleaca la Vilnius în aceeaşi aeronavă cu Traian Băsescu
Germania şi Franţa se alătură Marii Britanii în demersurile de limitare a imigraţiei in interiorul UE
Manuel Valls revine asupra afirmaţiilor controversate cu privire la ţigani
Preşedintele CJ Cluj, Horia Uioreanu anunţă că a început devalizarea instituţiilor care trec la autorităţile locale
La „Noaptea reducerilor” va fi si Târg Handmade
Eveniment caritabil la Noaptea reducerilor
Camion distrus parţial într-un incendiu
Flămânzenii desfiinţeaz㠄realizările” primarului Dan Oloeriu (2)
Incendii generate de coşurile de fum
Bugetarii vor sărbători, fraierii vor munci
Ioan Rotundu
One Grande Mall - Filmelre săptămânii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă