În cursul săptămânii trecute, Gheorghe Taciuc, locuitor al Botoşanilor pe strada Logofăt Tăutu, stradă la care îşi are gardul şi proprietatea viceprimarului Romulus Eram, a reclamat la redacţia noastră că alesul urbei a comis mai multe păcate, unele aflate în conflict cu buna convieţuire dar şi cu legea. Taciuc a reclamat faptul că viceprimarul a asfaltat strada Logofăt Tăutu numai cât ţine proprietatea sa, restul străzii fiind lăsat de izbelişte. Apoi, de când viceprimarul a construit gardul ce-i împrejmuieşte vila, strada s-a îngustat vizibil. Dacă înaintea construcţiei gardului, stâlpii de la reţeaua electrică erau la marginea străzii, acum sunt în curtea lui Eram. Mai mult, dacă înainte pe stradă puteau trece două maşini una pe lângă alta, acum nu mai este posibil aşa ceva.
Vicele Eram mai este suspectat că şi-a acoperit curtea cu pavele ce se aseamănă izbitor cu cele care s-au folosit la refacerea trotuarelor străzii Ştefan cel Mare, lucrarea din curtea sa derulându-se odată cu reabilitarea străzii.
Sâmbătă, 27 octombrie, ne-am deplasat în zona respectivă. Vila viceprimarului Eram este amplasată pe strada Ştefan cel Mare, nr. 21, dar are vecinătate cu strada Logofăt Tăutu, stradă care a fost asfaltată până în dreptul unde se sfârşeşte gardul proprietăţii lui Eram. Ce-i drept, stâlpii reţelei electrice

electrice sunt în curtea viceprimarului, dar şi în curtea altor locuitori de pe stradă, cum ar fi cea a lui Gheorghe Vizitiu. Nu putem şti cum a fost strada înainte ca viceprimarul să-şi ridice gardul, dar pe o porţiune de la intrarea din Ştefan cel Mare strada este extrem de îngustă şi nu permite trecerea maşinilor una pe lângă cealaltă. Din capul proprietăţii lui Eram, mai exact din dreptul locuinţei lui Gheorghe Vizitiu, strada se lărgeşte şi rămâne aşa până la locuinţa lui Constantin Spătaru, unde se înfundă. Şi curtea viceprimarului este acoperită cu pavele de formatul celor folosite la reabilitarea trotuarelor străzii Ştefan cel Mare, numai că sunt mai viu colorate.
Cum era şi normal, am luat legătura cu viceprimarul Eram, care şi-a spus punctul de vedere. În primul rând, datorită influenţei sale din primul mandat de viceprimar, adică 1996 – 2000, strada a fost canalizată şi tras gaz metan, facilităţi de care uzează şi reclamantul Gheorghe Taciuc, susţine viceprimarul. Problema asfaltului este una independentă de voinţa sa.
„Conform normativelor, orice stradă care se desprinde din cea reabilitată, pe o adâncime de 50 de metri se asfaltează” – a fost explicaţia lui Eram. Viceprimarul mai susţine că a ridicat gardul conform schiţei cadastrale, intabulată, şi că

n-a intrat nici cu un centimetru în perimetrul străzii, stâlpii fiind pe proprietatea sa şi înainte de a construi gardul. Faptul că şi-a pavat curtea într-o perioadă când se lucra la reabilitarea străzii Ştefan cel Mare, în opinia sa, n-are nici o legătură cu modelul pavelelor folosite la refacerea trotuarelor, iar insinuările ce i se duc sunt de rea credinţă.
Zona unde-şi are vila viceprimarul Eram este o zonă a oamenilor bogaţi. Dacă e să comparăm vila sa, de exemplu, cu cele ale lui Cezar Albu sau Lili Pârvu, vom constata că a lui Eram este modestă, deşi privită separat este una luxoasă. Poate că şi acesta este un motiv pentru care vecinii îl pizmuiesc. Oricum ar fi arătat strada înainte de a-şi fi ridicat gardul Eram, oricât s-ar asemăna pavelele din curtea sa cu cele ale trotuarului, oricât de mare ar fi supărarea vecinilor săi că n-a asfaltat strada pe toată lungimea, atât timp cât viceprimarul este acoperit cu documente nu avem a-i reproşa nimic.
„Voi interveni la Conrec ca să asfalteze şi restul de stradă” a pus punct final disputei cu vecinii, viceprimarul Eram. Este şi aceasta o cale de a pune pumnul în gura vecinilor cârcotaşi, iritaţi de prosperitatea vizibilă a viceprimarului. (Ioan Rotundu)