Ieri, preoţii botoşăneni au dezbătut cu autorităţile problema paşapoartelor biometrice. Întâlnirea a avut loc în cadrul Prefecturii Botoşani, cu participarea a şase parlamentari botoşăneni, preşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, primarului municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, prefectului Cristian Roman.
Şeful Serviciului Paşapoarte, Viorel Gaidur a accentuat că rolul noului tip de paşaport nu este de a atenta la libertatea omului, ci un mijloc de eficientizare a luptei împotriva crimei organizate şi a emigraţiei ilegale. „Paşaportul biometric este un drept, dar nu o obligaţie. Normele internaţionale cer asemenea documente de călătorie pentru securizare şi o mai bună cooperare pe linia de crimă organizată. În Comunitatea Europeană, din cele 27 ţări membre, doar Bulgaria şi Cipru nu deţin paşpoarte biometrice. Germania are din 2005. România este a treia după Slovacia”, a declarat Viorel Gaidur.
O nelămurire din partea preoţilor a fost dacă microcipul nu poate fi atacat de hackeri. „Antena aceea micuţă poate produce probleme de sănătate? Şi de asemenea mă interesează dacă pot fi atacate de hackeri aceste cipuri?” , a întrebat protopopul de Săveni, Constantin Macuc. Lucrul a fost infirmat de şeful serviciului de paşapoarte, dar şi de prefect. „Paşaportul cuprinde 50 elemente de siguranţă care pot fi văzute doar cu aparatură specială. Nu pot fi falsificate”, a asigurat Viorel Gaidur.
La rândul său părintele protopop, Lucian Leonte (foto) a subliniat că această campanie de prezentare a paşapoartelor biometrice ar fi trebuit începută mai demult. „Poziţia Bisericii faţă de paşapoartele biometrice a fost exprimată de Sfântul Sinod care a solicitat ca pentru cetăţenii care vor dori, din motive religioase sau civice ce privesc libertatea individuală să fie o alternativă, să fie emis un act simplu temporar. Înţeleg că se discută că se va legaliza. Posibil că în timp oamenii se vor convinge că este un act care nu le lezează în nici un fel convingerile religioase sau libertatea civică. Dar asta nu este o acţiune a Bisericii. Noi nu ne ocupăm de eliberarea de paşapoarte”, a precizat protopopul Leonte. În final, reprezentanţii preoţimii botoşănene au asigurat autorităţile că le vor acorda sprijin în campania de informare a cetăţenilor. (Eliza Sofian)