Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Reportaje
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
53113
De la 07 Ianuarie 2003
118617348

Dor de Paştele de-acasă

  • 2 April 2010, 23:00

Parcă mai greu ca niciodată le-a fost acum botoşănenilor plecaţi peste graniţă să vină acasă de Paşti. Nici nu ar avea la ce să se întoarcă cu bruma de bani strânsă pe criza asta rupându-şi oasele printre străini. Tudor Paveliuc, are 34 de ani. S-a căsătorit acum doi ani şi de atunci munceşte în Franţa ca să strângă bani să cumpere o casă pentru noua lui familie. Nici anul trecut nu a venit de Sfintele Paşti, iar anul acesta se repetă istoria. Bani de drum s-ar găsi, dar cadourile pentru cei apropiaţi ar fi prea multe şi prea costisitoare.
„ Asta este drama românilor plecaţi afară. Nu se pot întoarce dacă nu au în bagaj cadouri pentru tot neamul. Că au impresia că te îmbogăţeşti acolo. Şi dacă se poate,să le duci parfumuri scumpe, DVD că na aici e ieftin, după părerea lor. Aşa că mai bine stau aici şi vorbesc cu nevasta pe internet. Mi-e foarte dor de ţară, de ea, dar nu avem unde să stăm şi am strâns bani abia pentru o bucătărie că a fost criză şi aici”, a povestit Tudor Paveliuc.
În Saint Brieuc, unde lucrează botoşăneanul nu sunt biserici ortodoxe. Catedralele catolice la tot pasul îmbie la rugăciune, însă parcă tot lăcaşurile din România sunt de suflet. Aşa că Tudor a ţinut post, aşa cum l-au dus puterile, a dereticat prin casa în care stă în chirie. Joi seară a vopsit ouă, pentru că aşa a văzut la mama, în copilărie.
„Pască nu ştiu să fac. Aici se mănâncă mai mult brânză de capră şi nu pot nici măcar s-o miros, darmite s-o mănânc. Cozonac nici vorbă, nu ştiu, habar nu am să fac. Nu ştiu dacă din cei care se găsesc în ţară ştiu ce durere mare ai în suflet la sărbători că nu eşti între ai tăi. Anul trecut am vopsit ouă şi am făcut sarmale. Multe sarmale, ce-i drept mari cât un pumn. Dar a fost plin de români la mine acasă. Parcă pe moment am uitat. Nu mergem la Înviere. Unde?”, a spus Tudor cu tristeţe.
La mii de kilometri, Ioana s-a pregătit şi ea de sărbătoarea Paştelui, tocmai în Japonia. Locuieşte de cinci ani acolo, a făcut un copil, apoi a fost din ce în ce mai greu să vină în România. Nu a uitat însă de sărbătoarea creştinătăţii, chiar dacă japonezii nu vor să audă de aşa ceva. A preparat bucatele tradiţionale pe care le-a împărtăşit cu dragoste vecinilor.
„Cele mai apreciate sunt sarmalele, pentru că au orez şi se ştie că mâncare lor de bază este orezul. În rest, cozonacul cică are prea multă pâine, iar pasca făcută cu ciocolată e prea aromată. Mofturi, la ei totul este la pachet, semipreparat şi de asta li se pare ciudat orice vine din afară”, a povestit Ioana Chisăliţă. Chiar dacă sunt departe, ei sunt aproape de locurile natale, botoşănenii nu uită niciodată de tradiţii. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Felicitare pascală societatea Termica SA
Felicitare pascală ACO Botoşani
Felicitare Mircobuzul SRL
Felicitare pascală Moldopan SA
Felicitare pascală senatorul Daniel Humelnicu
Felicitare CLM şi Primăria Botoşani
Felicitare pascală Constantin Conţac
Horoscop
Felicitare din partea senatorului Gheorghe Marcu
Felicitare de Paşte - Publicaţiile Jurnalul Online
Acţiune de caritate a elevilor de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară
Ghimpu şi Chirtoacă fac lumina ăcolo unde ancheta oficială face mai mult fum
Români cu care ne mândrim
prof. dr. ing. Claudiu Matasa, a împlinit recent 80 de ani
Drumurile vinului, mănăstirilor şi monumentelor culturale vor trece Prutul
Silviu Prigoana cere poliţiei să-i anuleze permisul de conducere lui Honorius
O britanică şi-a revenit din muţenie, dar cu accent românesc
BMW căptuşit cu ţigări de contrabandă
Haine contrafăcute în valoare de 32.000 lei
Bătrânii din zona de frontieră au primit cadouri de la poliţişti
Flutur va candida pentru un nou mandat în fruntea PDL Botoşani
Angrenaţi în misiuni de ordine publică la sfârşit de săptămână…
UPU aglomerată de greva medicilor de familie
Programul de Paşte al Policlinicii şi al unor farmacii
COMUNICAT DE PRESĂ – Guvernul României
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă