Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25322
De la 07 Ianuarie 2003
122885389

Cum lucrează mafia din sistemul de Sănătate (II)

  • 2 August 2009, 23:00

Iată de ce se poate afirma că aceste afaceri cu posturile de medici sunt mafie şi nu simple găinării. În primul rând cei mai implicaţi şi interesaţi sunt directorii de spitale, care au posibilitatea datorită normelor de personal fie să scoată la concurs posturi, fie să le "dosească'' până apare un pretendent serios .Deci numărul de medici, cadre medii, auxiliare este normat pe un număr de paturi ce are un minim şi un maxim, adică 8 – 12, spre exemplu. Dacă numărul de medici este calculat la minimul de paturi, evident că ei vor fi mai mulţi, iar dacă se face la maximum de paturi, numărul medicilor va fi minim posibil.
Când se doreşte scoaterea unui post la concurs se folosesc normele cu numărul minim de paturi sau persoane, când "nu au nevoie" numărul maxim. La fel se întâmplă cu numărul de medici şi populaţie pentru numărul specialiştilor din ambulatorii şi medici de familie. Normele prevăd şi numărul cadrelor medii, auxiliare dar aici se încadrează maximum permis deoarece fiecare angajare aduce bani buni întrucât concursul se dă pe plan local, cu directorul şi seful personalului iar participanţii cotizanţi ştiu subiectele cu o zi înainte (sau se schimbă tezele) Pentru medici este mai greu deoarece, după "lămurirea "directorului şi şefului de personal din spital, urmează două hopuri mai mari: şeful serviciului personal DSP şi directorul DSP care după ce sunt convinşi de necesitatea scoaterii postului fac un referat către MS unde îi aşteaptă alt cerber. În fine se publică postul într-un ziar cât mai obscur sau pe Internet în aşa fel ca să nu ştie multă lume. Dacă totuşi se mai găsesc fraieri care vor să-şi depună dosarele pentru concurs apar căţeii păzitori din DSP care îi împuie capul bietului medic cu mituri de cât de barosan este cel pentru care s-a scos postul, ce bine pregătit este, că nu are nici o şansă bla, bla, bla…
De ce ? Fiindcă marii PSD-isti cu odrasle medici, au modificat legea ocupării posturilor medicilor şi farmaciştilor în urmă cu vreun an şi ceva. Ce prevede modificarea? Dacă înainte pentru ocuparea oricărui post era necesară prezenţa la examen a unui profesor universitar, în prezent, dacă pe postul scos la concurs este înscris un singur medic comisia de examinare este formată pe plan local din cineva de la DSP (Ciofu sau economistul Pârvu) directorul spitalului şi o secretară, adică cei care au scos postul pentru plătitor! Vedeţi cât de legal este totul? Era nevoie de un medic, postul a fost publicat la concurs, a existat un singur concurent care a promovat "Examenul". O astfel de măgărie este greu de dovedit, dacă nu chiar imposibil.
Cum este posibil ca atât multe ilegalităţi să nu fie observate? Cu cât o asemenea ilegalitate ar părea mai utopică, cu atât ea a fost mai bine perfectată, întrucât în ea sunt implicate personalităţi cu putere de decizie mai largă, sumele puse în joc mai mari. Să presupunem că unul din pifanii nedreptăţiţi ar reclama direct la Ministerul Sănătăţii. Ce s-arîintâmpla? Nimic, tot lui i s-ar sparge ouăle în cap, deoarece sesizarea se întoarce la DSP, eventual Consiliul judeţean care are reprezentanţii săi în Consiliul de conducere al spitalului şi care nu este străin de afacere, deci la cei plătiţi de pretendent pentru a-i aranja postul. Cele mai vândute posturi sunt cele din specialităţile chirurgicale, chirurgie, ginecologie, ORL, oftalmologie ştiut fiind dictonul "unde curge sânge iese şi bani".
Cu toate că raportat la populaţia judeţului ar trebui mulţi specialişti, aceste posturi sunt bine ţinute sub cheie, datorită atât vechilor specialişti care nu doresc concurenţa tânără, cât şi celorlalţi factori decizionali care aşteaptă potul cel mare pentru a scoate postul la concurs. Şi în cadrul spitalului sunt mai vânate unele locuri de muncă, adică cele de pe secţii, în cabinetele ambulatorii pacienţii nefiind niciodată darnici. Cu toate că în actualul sistem medicii din ambulatoriu ar trebui să se integreze pe secţii, iar cei de pe secţii să facă ore în cadrul ambulatoriului, acest lucru nu se întâmplă din cauza mai sus amintitului aspect, precum şi a invidiei şi fricii de concurenţă a medicilor de pe secţii consideraţi "elita " profesionalismului, deşi ei fac consultaţii pe secţii bineînţeles preferenţiale şi desigur contra unor atenţii bine garnisite (dacă ar face consultaţia în ambulatoriu toţi ştiu că nu ar primi nimic).
O altă cauză a subfinanţării sistemului de sănătate botoşănean a fost refuzul conducerilor de la spitalul pediatrie şi maternitate de a se uni cu spitalul Mavromati pentru a forma SPITALUL JDEŢEAN. Ba, mai mult, liderii sindicatelor din aceste unităţi au strâns adeziuni de la membri precum că aceştia nu doresc unificarea. Care a fost logica acestui refuz, când unirea ar fi dus la salarii mai mari pentru angajaţi, un plafon mai mare al decontărilor pentru cazurile rezolvate şi o dotare superioară? În primul rând directorii spitalelor şi şefii TESA, şefii de secţii ar fi pierdut sporurile de conducere, afacerile cu angajări, licitaţii. Liderii de sindicat cumpăraţi de conducerile spitalelor au adunat semnături de la membri, pe liste în alb, care ar fi fost pentru acordul că se doresc bonuri de masă, ulterior deturnându-se scopul lor.
Camarilele de angajaţi preferenţial ale directorilor, liderilor de sindicat, şefilor de personal din spitale, speriaţi de spectrul restructurărilor au făcut campanie negativa asupra "necazurilor şi disponibilizărilor" care ar fi urmat unificării. A început o mare agitaţie între şefii spitalelor, şefii DSP, unii cu interese diferite. Ciofu, susţinută de Afrăsinei şi Baltă dorea unificarea spitalelor râvnind postul de director, după ce fusese exclusă de pe listele de deputaţi PSD. Bucureştiul a dat decizia ca managerii spitalelor să se prezinte pentru examen la DSP pentru a fi confirmaţi. Bineînţeles directorii care plătiseră cu destui euro posturile nu s-au prezentat la concurs, ceea ce a atras mânia lui Conţac, care a atenţionat-o pe Ciofu că legea este una pentru toţi. Ciofu s-a plâns secretarului de stat Georgescu, cu care era destul de apropiată pentru a-i da aprobarea de a se plimba cu maşina cu girofar prin judeţ, care a încercat să-l urechească pe Conţac.
În ziare au apărut relatări ale conflictului, soldat cu umilirea lui Ciofu. Întrucât directorii spitalelor făceau presiuni asupra DSP şi MS, nedorind unificarea, a fost trimis la Botoşani, pentru medierea conflictului, fostul secretar de stat Vasile Cepoi, originar din judeţ, care tocmai dăduse o directivă de reorganizare a ambulatoriilor de specialitate destul de pertinentă. Cum s-a negociat şi cu cât neunificarea spitalelor nu se ştie, posibil ca preţul să fie tocmai tomograful care s-a pierdut pe drum spre Botoşani, poate că suma a fost insuficientă, cert este că după doua zile de la incident prim ministrul Năstase l-a demis pe Cepoi. (Va urma)

N.R. – Articolul a fost publicat în săptămânalul Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi din 21 mai 2005. De atunci nu s-a schimbat mai nimic prin sănătatea publică botoşăneană. Inclusiv Tamara Ciofu a revenit în fruntea DSP, pentru a putea continua ceea ce n-a putut face în mandatul anterior.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog