Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Reportaje
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1330
De la 07 Ianuarie 2003
108537971

Editorial

De vreme ce tăcem, mai este loc de mărire!

  • Ioan Rotundu
  • 2 August 2012, 23:00

Împinş din spate de nerăbdarea preşedintelui Băsescu de a avea un buget, pe seama căruia să-şi facă propriile socoteli, Guvernul Boc a avortat un astfel de proiect ce în curând se va bucura de binecuvântarea zdrobitoarei majorităţii parlamentare pentru a primi putere de lege. Este un buget construit pe seama buzunarului nostru şi nu a reducerii, cu adevărat, a cheltuielilor publice. Filozofia bugetului, cum pompos a numit Boc şi miniştrii săi vicleşugurile menite să ne prostească, n-a stârnit nici un protest public de amploare.
Niţel s-au burzuluit liderii de sindicat, dar au făcut-o pentru imaginea lor şi nu la modul serios. Şi mai puţin niţel, adică total neconvingător, au vociferat reprezentanţii patronatelor. Tot de ochii lumii, ca să-şi justifice şi ei într-un fel existenţa. În rest, o complacere totală din partea întregii societăţi româneşti. Cine are deschişi ochii minţii, va putea observa mai multe anomalii bugetare prezentate drept căi sigure de limitare a consecinţelor crizei economice. Cică 20% din buget, adică peste 10 miliarde de euro s-au alocat infrastructurii. Construcţia de autostrăzi, modernizarea drumurilor, extinderea şi modernizarea de căi ferate, aducţiunile de apă la sate sunt investiţii care vor crea o puzderie de locuri de muncă. Fals, domnilor! Aceste investiţii vor fi realizate cu societăţile de profil existente, care au deja angajată forţă de muncă suplimentară, motiv pentru care fac concedieri. Nu pentru nevoia de forţă de muncă nouă s-au alocat aceşti bani. Să nu fim creduli.
Aceşti bani au menirea de a mulţumi şi satisface obligaţiile preşedintelui Băsescu şi ale PDL-ului faţă de societăţile care i-au sprijinit financiar în alegeri. Sunt bani meniţi, ca parţial, să se întoarcă la Băsescu şi PDL, sub formă de comisioane, pentru nevoile viitoarelor alegeri europarlamentare şi prezidenţiale.
Spre exemplu, numai la nivel de judeţ Botoşani firmele care au păpat bani publici pe seama Guvernului Tăriceanu, le regăsim acum în curtea PDL Botoşani, sau roind prin preajma sediului acestui partid, în aşteptarea semnalului că s-a dezlegat punga bugetului şi pentru ei.
Dacă s-ar fi dorit cu adevărat realizarea unor investiţii care să asigure creşterea economică din acest an şi în viitor, vă dau numai două exemple de la Botoşani care confirmă existenţa intereselor de partid şi nu cele publice. Nu s-a cuprins în planul de investiţii continuarea lucrărilor la liniile ferate Hârlău – Botoşani şi Săveni – Rădăuţi Prut, căi de acces menite să deschidă spre ţară municipiul Botoşani şi să pună în valoare resursele economice, inclusiv cele din norul judeţului.
La Răduţi Prut, pe multe milioane de euro primite de la UE, s-a construit, în colaborare cu Republica Moldova, un pod peste Prut. Pentru că noi n-am construit un sediu de vamă, podul stă nefolosit. Republica Moldova a protestat la UE, dar guvernul României, politicienii, şi-au văzut de ale lor. Nici în acest an nu vom avea vamă la Rădăuţi Prut, deşi realizarea acestui punct vamal ar duce la o explozie a dezvoltării economice în zonă, inclusiv a oraşului Darabani. Abia pe seama realizării acestei investiţii s-ar crea sute de locuri de muncă, pentru că s-ar dezvolta o serie de servicii stric necesare la un punct de trecere de frontieră, ar înflori comerţul, s-ar dezvolta anumite forme de producţie alimentară pe seama materiei prime locale.
În afară de dezvoltarea infrastructurii în acelaşi spirit al filozofiei bugetare concepută de Guvernul Boc se vor mai investi bani în a se cumpăra apartamente de la constructorii imobiliari. Afacerea este bine gândită şi n-are nimic de-a face cu crearea unor noii locuri de muncă. Primăriile vor cumpăra apartamentele de la constructorii imobiliari, iar ministrul Blaga le va cumpăra de la primării. Ce ziceţi de această inspiraţie? Vor păpa din bănuţi atât primarii PDL cât şi ministrul Blaga, dar vor câştiga şi afaceriştii imobiliari, care nu scad preţul să-şi vândă apartamentele, ştiind probabil de intenţia Guvernului Boc.
Mai avem afacerea rabla, bine instrumentată şi ea, moştenită încă de la PSD, semn că este profitabilă. Acum este şi mai profitabilă pentru fabricanţii de maşini. Pe anul acesta, cei de la Dacia au asigurată, prin programul rabla, vânzarea a peste 60 de mii de autoturisme. În întreaga lume marii producători de maşini au redus substanţial preţul, numai să vândă. La noi, cei de la Dacia, nu numai că l-au menţinut, dar au în intenţie să-l majoreze. Este stupid ca din banii publici să susţii o afacere privată, este contra oricărei reguli ale economiei de piaţă. Pentru ca cei de la Dacia să menţină două mii de locuri de muncă, Guvernul Boc a mărit impozitele pentru întreg poporul. Care-i logica? N-are logică, are parfum de corupţie, dar sub binecuvântarea lui Băsescu şi al DNA-ului său. De ce credeţi că a trebuit menţinut Morar la DNA? Iată de ce!
Ca şi guvernele anterioare, şi Guvernul Boc şi-a bătut joc de popor. Iar poporul tace, chiar râde, semn că mai este loc de bătaie de joc prin majorarea impozitelor şi taxelor. Dacă ne-ar fi ajuns cuţitul la os, am fi ieşit în stradă să ne apărăm interesele, am fi luat atitudine, ne-am fi frământat, am fi ameninţat politicienii că nu vor fi votaţi, l-am fi exclus pe Băsescu din preferinţele noastre pentru un nou mandat de preşedinte. Nimic din toate acestea. Părerea mea!

1.02.2009


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul nzilei: Tarzan şi amorul
Video: Preotul, băutura şi femeile (partea I)
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă