Cadrele medicale au primit din nou asigurări de la conducerea Ministerului Sănătăţii că nimeni din rândul lor nu va rămâne fără loc de muncă, însă acestea nu ştiu cât preţ să pună pe astfel de promisiuni. Octavian Dumitru, liderul judeţean al sindicatului Sanitas, spune că există un protocol semnat cu Ministerul Sănătăţii, prin care sunt promisiuni de ocolire a disponibilizărilor în sistemul sanitar.
Cu roate acestea, sunt mari semne de întrebare legate de ce se va întâmpla în primele luni ale anului viitor în sistemul bugetar. Dacă acum s-a recurs la reducerea cheltuielilor salariale prin acordarea concediului fără plată forţat, este de înţeles că măsura nu va putea fi aplicată în continuare şi se vor căuta late căi de reducere a cheltuielilor cu salariile.
În majoritatea spitalelor botoşănene, salariile angajaţilor consumă cea mai mare parte a bugetului. Acum, până la sfârşitul anului bugetul este asigurat, dar pentru lunile următoare angajaţii au început să îşi facă griji. Cu doar o lună în urmă conducerile unor spitale luau în discuţie şi varianta disponibilizărilor.
La Spitalul Judeţean, cheltuielile cu salariile reprezintă aproximativ 87% din bugetul spitalului. Directorul unităţii, medicul Cornel Enache, nu excludea începerea disponibilizărilor pentru a mai reduce din cheltuielile cu salariile. Managerul spitalului consideră atunci că ar avea de unde să mai reducă grila de personal.
S-a luat în calcul o reducere de personal de până la 20%, pe considerentul că sunt spitale din ţară cu mai multe paturi decât la Mavromati, dar unde lucrează cu câteva sute de angajaţi mai puţin decât în unitatea botoşăneană. În cea mai mare unitate medicală a judeţului nostru lucrează aproape 1500 de angajaţi.
Managerul Spitalului Judeţean spunea că în situaţia în care se va ajunge la disponibilizări pentru ca spitalul să poată funcţiona în condiţii de normalitate, vor fi operate reduceri de personal de la TESA, dar şi din rândul asistenţilor medicali şi al infirmierilor, ca şi dintre muncitorii angajaţi la întreţinere. Era singura soluţie pe care o vedea atunci pentru reducerea cheltuielilor.
La orice altceva am încerca să mai tăiem, de la gaz, de la lumină, ar fi nişte economii nesemnificative. Şi dacă am închide gazul de tot sau am stinge toate becurile tot nu am rezolva nimic, spunea managerul Enache (foto), referindu-se la faptul că spitalul este scufundat în datorii. Pe moment, pare că s-a renunţat la varianta disponibilizărilor, dar chiar şi unii dintre angajaţii spitalului spun că se tem de această tăcere, care ar putea fi liniştea dinaintea furtunii.
Se spune că în primele luni ale anului viitor se va simţi adevărata lovitură a crizei. Dacă acum a fost pentru noi atât de greu, cu sporuri tăiate, zile neplătite, ne punem întrebarea firească ce va fi la anul, a dat glas temerii una dintre angajatele celei mai mari unităţi medicale a judeţului. (Doina Marcu)